• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.03.2021

19:26

Kako da UČENJE OD KUĆE bude EFIKASNO? Psiholog daje 5 SMERNICA!

Ljubav

Kako da UČENJE OD KUĆE bude EFIKASNO? Psiholog daje 5 SMERNICA!

Podeli vest

Onlajn nastava, iako za većinu dece, nastavnika i roditelja nije novina, ipak iziskuje dodatno strpljenje i toleranciju za sve, kaže specijalni pedagog mr Anđela Zlatković iz savetovališta "Vaš psiholog", a da bi učenje od kuće bilo što efikasnije, potrebno je poštovati nekoliko principa

Posle nekoliko meseci nastave koja se odvijala naizmenično u školi i kod kuće, od protekle sedmice stariji osnovci i srednjoškolci ponovo uče kod kuće. Onlajn nastava, iako za većinu dece, nastavnika i roditelja nije novina, ipak iziskuje dodatno strpljenje i toleranciju za sve, kaže specijalni pedagog mr Anđela Zlatković iz savetovališta "Vaš psiholog", a da bi učenje od kuće bilo što efikasnije, potrebno je poštovati nekoliko principa.

Dnevna rutina

- Dnevna rutina je prvo i najosnovnije pravilo. Motivišite dete da, kada su u pitanju obaveze, što vernije održava dnevnu rutinu koja prati školu - da ustaje u određeno vreme, uči kao da ima redovnu nastavu, odlazi na spavanje kao da sutra ustaje za školu. Kada postoje rutina i radna navika, učenje postaje automatizovani proces - savetuje mr Anđela Zlatković.

Planiranje aktivnosti

Ukoliko detetu ne polazi za rukom da održi disciplinu, predložite mu da napravi plan svojih aktivnosti.

Foto: Shutterstock

Pitajte za sve nedoumice

Za sve što nije jasno konsultujte nastavnika, to je vaše pravo, podseća specijalni pedagog.
- Kada je dete mlađeg uzrasta, u redu je da roditelj pita za sve nejasnoće, a deca starijih razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci ne bi trebalo da se ustručavaju da sami nastavniku postave pitanja. Zašto je to važno? To će im omogućiti da razvijaju osećaj kontrole nad situacijom, što je važna životna veština. Na taj način će, zapravo, učiti da samostalno upravljaju problemima, kao i to da nećete vi uvek biti tu da rešite problem umesto njih - sugeriše mr Zlatković.

- Plan se pravi kroz tabelu koja treba da sadrži tri kolone: vreme, aktivnost i postignuće - u koje vreme se obavlja koja aktivnost i koliko od predviđenog je postignuto na skali od jedan do pet. Tamo gde su ocene jedan i dva, istu aktivnost preneti u sledeći dan, ali uz pravilo da nemamo mogućnost da istu aktivnost još jednom prenesemo u naredni dan. Kako bi prikaz bio slikovitiji, možete detetu predložiti i da skine neku aplikaciju za pravljenje dnevnog rasporeda na svom telefonu - predlaže naša sagovornica i dodaje:

- Ovo je univerzalna tehnika za sve uzraste, a dobro će doći i studentima kojima ne polazi za rukom da se organizuju i koji stalno odlažu obaveze, kao i odraslima koji rade od kuće. Kada ovako napravimo plan, on nas prosto tera da budemo odgovorni, da ispunjavamo predviđeno, da damo sebi lepe ocene na kraju dana (pa i da se nagradimo nečim na kraju uspešne nedelje). Svakako deluje motivišuće i kada vidimo koliko slobodnog vremena zapravo imamo na raspolaganju ako preskočimo "razvlačenje".

Foto: Shutterstock

Savet nastavnicima

Savet nastavnicima jeste da budu pre svega pragmatični, kaže mr Anđela Zlatković.
- Pokušajte da domaće zadatke svedete na ono što je osnovno i neophodno za dalje obrazovanje. I sama deca mogu da budu u strahu i upijaju emocije nas odraslih. U ovim okolnostima, školske obaveze ne treba da budu prezahtevne i izvor dodatnog stresa. Trudite se i između sebe da se uskladite - da ne dajete svi istovremeno puno domaćih zadataka, posebno iz iste grupe predmeta. Imajte na umu da je i deci, isto kao i odraslima, za očuvanje psihičkog zdravlja neophodno i slobodno vreme. Svi smo u sličnoj situaciji i svima nam je potrebno da kroz nju prođemo što bezbolnije - opominje naša sagovornica.

Preslišavanje

- Trudite se da odvojite određeno vreme za preslišavanje. Najbolje je da to bude predstavljeno kao aktivnost kroz koju dete uči vas onome što je ono naučilo, a možete mu praviti i mini testove za proveru znanja. Tako ćete, s jedne strane, biti sigurni da dete zaista prati nastavu, a s druge, njegovo znanje će se učvrstiti - navodi mr Zlatković.

Pomozite detetu da postavi ciljeve

Ciljevi mogu da budu kratkoročni i dugoročni, recimo da se uspešno završi školska godina. Stoga je, kao korak ka tome, bitno da dete osvesti zašto je važno da kontinuirano i redovno uči.

- Pomozite mu da shvati kako bi se propušteno gradivo dalje odrazilo na njegov uspeh, na prijemni ispit ili upis fakulteta i izbor zanimanja, i koje su sve dobiti od redovnog praćenja gradiva. Možete mu predložiti i da za svaki predmet napiše koju ocenu želi da ima na kraju školske godine (neka ciljevi budu realni!) i da to zalepi na vidljivo mesto kao podsetnik, a dodatno za svaki predmet da napiše i koji su koraci do tog cilja - sugeriše specijalni pedagog.

Foto: Shutterstock

Pozitivan stav

Govorite detetu da imate pozitivan stav o učenju od kuće, napominje naša sagovornica.

- Na taj način ćete ga ohrabrivati da i samo ima što manji otpor prema trenutnim uslovima u kojima se odvija obrazovanje. U suprotnom, ukoliko budete kritikovali ovaj način rada, kao i nastavnike koji su stali pred kamere, nemojte očekivati da će dete biti naročito motivisano - poručuje mr Anđela Zlatković.

KAKO se OSEĆA ŽENA koja je SILOVANA? Vreme i NADLJUDSKA SNAGA leče traumu

KAKO HODAŠ, TAKAV SI! Evo kako DRŽANJE tela OTKRIVA pojedine stvari O VAMA!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija