• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/alternativa za vas

22.08.2021

15:27

LEPI UZ KOKOS! Napravite sami LOSION za telo, BALZAM za usne i KREMU za lice! /RECEPTURE/

Shutterstock

Ljubav

LEPI UZ KOKOS! Napravite sami LOSION za telo, BALZAM za usne i KREMU za lice! /RECEPTURE/

Podeli vest

Neizostavni sastojak kućne kreme za lice je kokosovo ulje, koje je pogodno čak i za masnu kožu lica jer je hidrira, hrani i pruža antioksidativnu zaštitu

Rado biste isprobali neke prirodne preparate za negu tela i imate želju da ih sami napravite? Ako volite miris kokosovog ulja, upravo ono može da vam posluži kao dobra baza za izradu losiona za telo, balzama za usne i kreme za lice iz kućne radinosti.

Svilenkasti losion za telo

Za ovaj mirisni losion, koji će vašoj koži izuzetno prijati, treba vam kokosovo ulje, vitamin E (u obliku ulja), eterično ulje, kao i štapni mikser.

Foto: Shutterstock

Sastojci: šolja kokosovog ulja, kašičica vitamina E, 10 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema: Stavite kokosovo ulje u činiju, dodajte vitamin E i odabrano eterično ulje i dva minuta mutite štapnim mikserom.

Nega kose

Neka vam kokosovo ulje postane nova maska za kosu. Ono pomaže kod oštećenih i suvih vrhova, daje kosi sjaj i ujedno ostavlja divan miris. Nanesite pola kašičice kokosovog ulja (po potrebi i više) na celu dužinu kose i utrljajte nežnim pokretima, od temena do vrhova. Ostavite sat vremena na kosi i potom je operite. Ako želite da je zaštitite od vetra, sunca, hladnoće i prirodno je nahranite, na vrhove nanesite par kapi ulja.

Saveti: Ako želite da vaš losion bude manje mastan i još čvršći, zajedno s vitaminom E dodajte i malo otopljenog pčelinjeg voska. Preparat držite na nekom hladnom mestu.

Balzam za usne s vanilom

Ako ste dosad koristili samo kupovni balzam za usne, možda je vreme da probate da ga napravite sami. Vaš balzam će sadržati samo prirodne sastojke koji će vašim usnama pružiti pravu negu i zaštitu.

Sastojci: 2 kašike kakao maslaca, 2 kašike kokosovog ulja, 2 kašike pčelinjeg voska u granulama ili narendanog, kašičica ekstrakta vanile.

Foto: Shutterstock

Priprema: U manju vatrostalnu posudu stavite kakao maslac, kokosovo ulje i pčelinji vosak. Činiju stavite u šerpicu s malo vode i zagrejte na umerenoj vatri. Povremeno promešajte i pustite da se sastojci otope. Nakon što se sve otopi, sklonite s vatre i dodajte ekstrakt vanile. Sve to dobro i brzo izmešajte pa, dok je još vruće, izlijte u mali kalup ili tubu za balzam.

Hidratantna krema za lice

Ova krema fantastično hrani i omekšava kožu lica. Neizostavni sastojak je kokosovo ulje, koje je pogodno čak i za masnu kožu lica jer je hidrira, hrani i pruža antioksidativnu zaštitu.
Jedan od sastojaka ove kreme je i vitamin E, koji pomaže u zaceljivanju rana i sprečava prerano starenje. Ulje tamjana podstiče regeneraciju ćelija kože, a ulje lavande deluje kao antiseptik i protivupalno.

Foto: Shutterstock

Sastojci: pola šolje kokosovog ulja, pola šolje kakao maslaca, kašika uljanog vitamin E (ili bademovog ulja), 20 kapi eteričnog ulja tamjana, 15 kapi eteričnog ulja lavande.
Priprema: Na pari otopite kakao maslac i kokosovo ulje, sklonite s vatre, pa ostavite da se hladi oko pola sata. Potom dodajte ulje tamjana i lavande i pričekajte da se smesa malo učvrsti. Zatim nekoliko minuta mutite ručnim mikserom, tako da dobijete teksturu maslaca. Stavite u teglu ili posudu s poklopcem.

Foto: Shutterstock

Saveti: Ova krema može da vam traje 6-12 meseci. Po potrebi je čuvajte u frižideru, jer se kokosovo ulje na višim temperaturama topi. Bademovo ulje, koje možete da upotrebite umesto vitamina E, umiruje iritacije na koži i ima "antiejdž" efekat.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija