• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/One su promenile Srbiju-Izuzetne Srpkinje

01.10.2021

16:08

ČAROBNI KARMIN ČUČUK STANE KOJIM JE ZAVELA HAJDUK VELJKA! Ovim trikom je osvojila heroja!

Pixabay

Ljubav

ČAROBNI KARMIN ČUČUK STANE KOJIM JE ZAVELA HAJDUK VELJKA! Ovim trikom je osvojila heroja!

Podeli vest

Naša heroina Čučuk Stana pored toga što je bila neustrašiva ratnica bila je i neodoljiva lepotica koja je zavela čuvenog Hajduk Veljka. Imala je mali trik kojim je sve ostavljala bez daha

Bila je krhka, malena lepotica koja je oko pasa nosila jatagane, jahala konje u neustrašivim pohodima na Turke, naša čuvena junakinja i ratnica Čučuk Stana. Baratala je puškom kao da je sa njom rođena, i pogađala je nepogrešivo svaku metu. Opevali smo je u narodnim pesmama kao suprugu Hajduk Veljka, koji za njom "izgubio glavu", ali i kao ženskog  vojnika, četiri puta ranjenog u ime slobode Srbije, jednom čak i turskim jatganom u potiljak.

Stana je rođena oko 1795. u selu Sikole kod Negodite. Bila je pismena i produhovljena u vremenu u kojem to nije polazilo za rukom ni muškarcima, a kamoli ženama u prvooj polovini 19. veka. Govorila je ruski, poljski, rumunski,  i grčki jezik. Izuzetno je bila hrabra, uvek je govorila ono što misli, bila je nepokolebljiva da uvek urdi ono što naumi. Pritom jebila zanosna lepotica kojoj je teško bilo odoleti.

Foto: Shutterstock

Ljuta papričica

Jedna takva 'ikona' duhovne i fizičke lepote nije mogla da ne zapadne za oko proslavljenom Hajduk Veljku. Nije mnogo vremena prošlo kada su ona i Hajduk Veljka počeli da se sastaju, od Poreča do Sokobanje. Treću godišnjicu braka "proslavljali" su na konjima, boreći se protiv Turaka u ustaničkoj Srbiji. Pričalo se da su Negotinsku krajinu zajednički branili od neprijatelja. Rame uz rame. Kao ratni pa tek onda bračni drugovi.

Ista ta ratnica "patentirala" je ruž koji je stavljala, da bi Hajduk Veljku bila još lepša.

Crvenu ljutu papričicu je sitnila u avanu, mešala sa medom i laticama ruže, pa kada odstoji, nanosila na usne, da bi bile pune i jedre.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija