• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Najžena.rs

11.10.2021

08:33

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Evo koje JABUKE se JEDU, od kojih se pravi PITA, a od kojih se MRŠAVI!

Ljubav

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Evo koje JABUKE se JEDU, od kojih se pravi PITA, a od kojih se MRŠAVI!

Podeli vest

Jabuke su najpopularnije voće u našoj zemlji. Poznate su i popularne u mnogim delovima sveta. Dostupne su u skoro svakoj prodavnici, bez obzira na godišnje doba. Možete li uživati u jabukama bez ograničenja?

Ima ih oko 7,5 hiljada sorti jabuka, međutim, uzgoj samo malog dela njih dostigao je industrijsku veličinu. Jabuke se razlikuju ne samo po izgledu, već pre svega po ukusu, boji i konzistenciji mesa (mogu biti tvrde i sočne ili brašnaste i mekane).

Foto: Shutterstock

 

Neki plodovi su slatki, drugi definitivno kiseli ili slatko-vinski. Sorte jabuka se dele na desertne jabuke, stone jabuke i one namenjene termičkoj obradi.

Najbolje je birati voće sa domaćih useva. Imaju odličan ukus koji je teško postići na drugim geografskim širinama. Zbog klime i promenljivosti godišnjih doba, domaće jabuke odlikuje optimalna kiselost i prelepa boja.

Osim toga, kupovina voća od lokalnih useva garant je svežine. Ne moraju se održavati kao oni koji se prevoze na velike udaljenosti.

Foto: Pixabay

 

Koje jabuke za pitu od jabuka i koje je najbolje jesti?

Desertne jabuke, u kojima dominiraju crvena i zelena, najbolje su za direktnu konzumaciju . Popularne sorte uključuju, na primer, Jazz, Pink Ladi, Delikates, Golden Delicious, Ligol, Rubin, Jonatan i Gala. Desertne jabuke su sočne, tvrde, slatke ili slatko-kisele. Mogu se koristiti u kulinarske svrhe, ali nisu dovoljno intenzivne da probiju druge ukuse ili arome. Takođe, ne očekujte da će se lako omekšati tokom kuvanja.

Jabuke - svojstva neobičnog voća

Jabuke su poput sefa u koji je majka priroda sakrila svoja najdragocenija blaga. Popularna izreka u Velikoj Britaniji kaže da jedna jabuka koja se jede svaki dan štiti od posete lekaru. Danas nutricionisti kažu da je za dobro zdravlje najbolje jesti dva komada ovog voća dnevno. Jabuke su neprocenjivo oružje u borbi protiv prekomerne težine i mnogih bolesti i tegoba.

Foto: Shutterstock

 

Šta je dijeta sa jabukama?

Mora se zapamtiti da su najkorisnije supstance u koži i direktno ispod nje. Zbog toga jabuke ne treba guliti, a ako je to potrebno, na primer za konzerve - kore se mogu pojesti. Savršeni su protiv zatvora , jer sadrže čitav niz pektina, koji su vrsta probiotika dobijenih iz same prirode. Pektin je vrsta vlakana koja su neophodna za dobro funkcionisanje creva.

Jabuke i zdravlje - od kojih bolesti pomažu?

Naučnici kažu da jabuke pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, a njihovo redovno konzumiranje može sprečiti srčani udar. Vlakna sadržana u ovom voću snižavaju holesterol, dok flavonoidi pomažu u snižavanju krvnog pritiska i sprečavaju moždane udare.

Foto: Shutterstock

 

Kora jabuke sadrži sastojak koji jača mišiće

Jabuke blagotvorno deluju na probavni sistem - podržavaju crevnu funkciju i umirujuće deluju na želudac. Redovna konzumacija voća i povrća sprečava osteoporozu, koja je posebno sklona ženama u kasnijim fazama života. Jabuke su bogate vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera.

Dakle, možete reći da imaju antidijabetičko dejstvo, iako bi dijabetičari trebali biti pažljivi sa njima. Nedavne studije takođe pokazuju da supstance sadržane u ovom voću mogu da se suprotstave Alchajmerovoj bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija