• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

21.11.2016

09:36

SMEH LEČI SVE! Pesimisti pod većim rizikom od smrti zbog srčanih oboljenja

Ljubav

SMEH LEČI SVE! Pesimisti pod većim rizikom od smrti zbog srčanih oboljenja

Podeli vest

Istraživanje Katedre za psihijatriju bolnice u Pejenskoj Tavastiji u Finskoj, u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca i žena pokazalo je da je 121 osoba koja je umrla od bolesti srca, svet videla "mračnijim" mestom od drugih ljudi

Istraživanje u kojem je učestvovalo 2.000 muškaraca i žena pokazalo je da je 121 osoba koja je umrla od bolesti srca, svet videla "mračnijim" mestom od drugih ljudi. 

Optimizam vas neće učiniti zdravijim niti će vam produžiti život, ali optimizam ne izaziva zdravstvene probleme kao što to pesimizam radi. 

Finska studija je prva u svetu koja je istražila povezanost između smrtnosti uzrokovane srčanim bolestima i pesimizma. 

 - Pesimizam u kombinaciji sa dijabetesom, hipertenzijom ili pušenjem može biti katastrofalna kombinacija koja izaziva smrt. Visok nivo pesimizma može uticati na zdravlje srca, ali podaci o povezanosti bolesti srca i smrtnosti sa optimizmom i pesimizmom su veoma retki -  rekao je doktor Miko Pankalanen, koji je predvodio istraživanje. 

ZABORAVILE STE DA IZVADITE TAMPON NA VREME? Ginekolozi konačno otkrivaju koje BOLESTI dobijate!

Istraživači su pregledali podatke prikupljene 2002. godine u sklopu studije o starenju, u kojoj je učestvovalo 2.267 muškaraca i žena u dobu između 52 i 76 godina. Prikupljani su podaci o socioekonomskom statusu, načinu života, nivou šećera u krvi, krvnom pritisku i bolestima. Zatim je upitnikom, odnosno reakcijom na tri optimistične i tri pesimistične izjave, ocenjen nivo optimizma i pesimizma. 

DEPRESIJA NIJE REŠENJE! Ove stvari nikako ne radite ako vas partner prevari!

Jedna od optimističnih izjava je bila: "U nesigurnim vremenima uglavnom očekujem najbolje". Primer pesimistične izjave je bio: "Ukoliko nešto može poći po zlu kad sam ja u pitanju, to će se sigurno desiti". Ispitanici su morali da kažu u kojoj meri su se identifikovali sa svakom izjavom na skali od nula (uopšte se ne slažem) do četiri (slažem se). Istraživači su otkrili da je tokom jedanaestogodišnjeg praćenja od bolesti srca umrla 121 osoba koja je bila više pesimistična u odnosu na osobe koje su još žive. 

Ljudi koji su bili "najpesimističniji" u grupi imali su 2,2 puta veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima. Istraživači ističu da studija pokazuje da pesimizam nije dobar za zdravlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija