• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

13.10.2019

17:42

POVRATAK KORENIMA! Da li ste sigurni da znate šta je to pravilna ishrana?

Ljubav

POVRATAK KORENIMA! Da li ste sigurni da znate šta je to pravilna ishrana?

Podeli vest

U susret Svetskom danu hrane, koji se obeležava 16. oktobra, stručnjaci pozivaju na povratak korenima, lokalnim namirnicama, kuhinji i jelima koja su se nekada tradicionalno pripremala

Mirisi i ukusi domaće kuhinje uvek nas oraspolože, a na Svetski dan hrane, koji se obeležava 16. oktobra, stručnjaci pozivaju na povratak korenima, lokalnim namirnicama, kuhinji i jelima koja su se nekada tradicionalno pripremala. Uprkos (stvarnoj ili marketinškoj) pomami za egzotičnim namirnicama, nutricionista Branka Mirković savetuje pripremu naših "običnih", jednostavnih i ukusnih jela koja svi vole i dodaje da se tradicija stvara godinama, ali brzo i lako može da ode u zaborav ako se ne čuva.

Sporo kuvanje

- Pomodarstvo ili nešto drugo dovelo je do toga da smo u drugi plan potisnuli naša nacionalna jela. Veoma su retke kafane sa takvim jelima, ne računajući specijalitete, a naša kuhinja nije samo roštilj i pečenje, kajmak i sir, kojim se posebno hvalimo kada dođu stranci, već mešavina srpske, turske, austrougarske i francuske kuhinje. Nacionalna jela su, osim teleće kafanske čorbe i pileće čorbe, juneća ili pileća supa, ali i paradajz čorba, pa razne čorbice od povrća koje su zaboravljene. Osim sarmi, koja je diskutabilno naš specijalitet, ovde su se jele i punjene paprike, punjene tikvice, razne musake (priznato je da se musaka od krompira samo kod nas pravi na ovaj način), kao i sladak kupus. Poslastice su se mahom pravile od onoga što se uvek nalazilo u kući, a u jednoj pesmi su opevani i rezanci sa makom, orasima, sa kupusom... Nedeljom se kuvala supa, jelo se obareno meso i povrće, eventualno sa sosom, i pečeno pile ili neko drugo pečenje - objašnjava Branka Mirković.

OVI TRIKOVI GARANTUJU NAJSAVRŠENIJE MEKO I TVRDO KUVANO JAJE! Morate ih isprobati!

Foto: Pixabay

Kupujte lokalno i ne bacajte

Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane (?!), pokazuje nedavno istraživanje. Svetski dan hrane 2019. biće, između ostalog, posvećen i ovom problemu.
- Preporuka je da se kupuju lokalni proizvodi, time se pomažu lokalni proizvođači i vraća novac zajednici, kao i da se izbegava bacanje hrane, jer se ostaci hleba, mesa i ostale hrane mogu pretvoriti u drugačiji obrok. To nije sirotinjski sindrom, već ceo svet, sve kulinarske emisije na televiziji, kao i pokreti opominju da se hrana ne baca. Takođe nije škrtost, već racionalnost - ostaci hrane su novac koji ste zaradili. Budite praktični, sastavite jelovnik za nedelju dana i tako kupujte. Pripremaćete zdravije obroke i uštedeti - savetuje Branka Mirković.

Po tome šta je u tanjiru mogli ste da odredite koji je mesec i dan u godini, dodaje naša sagovornica, a od onda su se najviše promenili šporeti i razne šerpe.

- Ranije se kuvalo na popularnim "smederevcima" i to polako, što je sada najsavremenija metoda, ali se zove "slow food", a ti lonci se nazivaju "krčko". Promenila su se saznanja, pa su preporučena dva zdrava načina pripreme hrane - ili kratko, na veoma intenzivnoj temperaturi ili polako, po nekoliko sati na niskoj temperaturi. To je posebno važno kod kuvanja supe. Ako vam supa stalno vri, pa skidate poklopac, uništavate sve nutritivne vrednosti, a ukusi nestaju kroz paru - naglašava Branka.

Bez mirisa i ukusa

Sporna je i definicija zdrave hrane. Obično se misli da su to semenke i sveže povrće koje mnogima deluju odbojno, te ne mogu dugo da ih jedu. I, zaista, ta hrana nije preterano ukusna, smatra nutricionista.

EVO KOLIKO DUGO TREBA DA PERETE RUKE da biste zaštitili organizam od BAKTERIJA!

- Zdrava hrana je kada možete odmah da vidite od koje namirnice je napravljena. Meso treba da je pečeno, kuvano ili dinstano, a ne pohovano, dok bi povrće trebalo da ima što sličniju boju, teksturu i ukus svežem povrću. Pasulj i ostale mahunarke mogu da se jedu bez mesa ili sa malo dimljenog mesa, a ne da se od istog ne vidi pasulj. Problem je prekuvana, prepržena, pohovana, masna hrana, gde su se ukusi i mirisi izgubili, pa se dodaju pavlaka, majonez i kečap - sugeriše Branka.

Foto: Shutterstock

Domaćice su nekad bile ograničene ponudom sezonskih namirnica od lokalnih proizvođača, dok danas imamo voće i povrće kad im vreme nije...

STVARI KOJE DECA NIKAKO NE TREBA DA ZNAJU! Zaštitite ih od ovih šest informacija!

- Preporuka je da kupujete sezonske namirnice i, bez obzira na ponudu, da nađete na pijaci lokalne proizvođače, pa što da ne i malo zastanete i popričate s njima, kupite zdrave i sveže sastojke za pripremu hrane. Nemanje vremena nije izgovor kada je u pitanju vaše i zdravlje vaše porodice - bolje na pijacu nego u apoteku po lekove ili suplemente - poručuje Branka Mirković.

STARI RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Goveđa supa sa rezancima

Sastojci: 1,5 junećeg ribića, veza zeleni, 4 šargarepe, celer, srednji crni luk, 4 srednja krompira, 5 do 6 zrna bibera, kašičica šećera, 100 g rezanaca za supu, so, biber, list peršuna, ren.
Priprema:
Ribić operite i stavite u lonac. Nalijte hladnom vodom da prekrije meso za 10 centimetara. Uključite šporet na najjače i kada počne da ključa voda, skinite penu, smanjite temperaturu i kuvajte poklopljeno oko dva sata. Sa luka skinite prvu žutu opnu, presecite napola i ispecite na zagrejanoj ringli da dobije tamniju boju. Dodajte u supu. Povrće očistite i isecite na krupnije komade, krompir napola i stavite u supu, kao i zrna bibera. Kuvajte još oko 45 minuta na umerenoj temperaturi. Kada je povrće i meso kuvano, procedite supu, posolite, dodajte šećer i zakuvajte rezance. Pre serviranja dodajte list peršuna.

Foto: Shutterstock

Ribić na kajmaku

Sastojci: ribić iz supe (pogledajte recept za goveđu supu), kuvano povrće iz supe, 400 g kajmaka, 2 jabuke, ren.
Priprema:
Ribić od koga ste napravili supu isecite na komade i složite na veliki tanjir, povrće složite okolo i dodajte kajmak. Toplina mesa i povrća će otopiti kajmak. Izrendajte sitno jabuku i pomešajte je sa renom. Odlično se slaže sa kuvanom govedinom.

Beogradska salata

Sastojci: 200 g tvrdog belog sira, 200 g ajvara, čen belog luka, 2 kašike ulja, peršun za ukrašavanje.
Priprema:
Sir izgnječite viljuškom, dodajte ajvar, narendan beli luk i izgnječite viljuškom.

Foto: Shutterstock

Lenja pita

Sastojci: 400 g brašna, 200 g putera, 200 g šećera, 4 jaja, 1 kg jabuka, 150 g šećera, 100 g prezli, kašičica praška za pecivo, 2 vanilin-šećera, šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Umutite tri žumanceta sa šećerom i dodajte četiri umućena belanceta. U brašno dodajte prašak za pecivo i vanilin-šećer, pa sve dobro promešajte. Dodajte omekšani puter isečen na kockice, izmešajte rukom i sjedinite sa umućenim jajima. Napravite loptu i ostavite u frižideru sat vremena. Podelite testo na dva dela. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Dno i stranice posude za pečenje namažite puterom, stavite pek papir i rasporedite polovinu testa. Smanjite temperaturu i pecite desetak minuta. Jabuke očistite, pomešajte sa 150 g šećera i s prezlama i ravnomerno rasporedite po kori. Drugi deo testa izrendajte odozgo i premažite umućenim preostalim žumancetom koje ste razredili sa malo mleka. Pecite na 170 stepeni oko sat vremena. Pre služenja pospite šećerom u prahu i vanilin-šećerom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija