• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

16.12.2019

21:45

OPREZNO SA NARODNIM LEKOVIMA! Inhalacija može i da šteti!

Ljubav

OPREZNO SA NARODNIM LEKOVIMA! Inhalacija može i da šteti!

Podeli vest

U stanjima prehlade terapija udisanjem otklanja tegobe, premda bi trebalo da se vodi računa jer inhalacija može i da pogorša pojedina stanja...

Kao što lek možemo da popijemo ili primimo injekciju, tako možemo i da ga udahnemo ili inhaliramo. U stanjima prehlade terapija udisanjem otklanja tegobe. Ipak, kako savetuje dr Srđan Milićević, specijalista ORL iz ordinacije "Milićević" trebalo bi da se vodi računa jer inhalacija može i da pogorša pojedina stanja:

DA STOMAK RADI KAO SAT! Najbolji prirodni sokovi protiv zatvora!

- Udisanje same toplote, koja širi krvne sudove, u slučaju klasičnih kućnih inhalacija na paru je dobro kod početnih virusnih infekcija - kaže dr Milićević. - Međutim, udisanje isparenja kod opstrukcija nosa izazvanih alergijama pogoršava tegobe.

PROVERITE ZDRAVLJE ZA 5 SEKUNDI! Jednostavni testovi ponekad mogu da sačuvaju glavu!

Doktor Milićević objašnjava da aromoterapeuti tvrde da dvopostotni rastvor eteričnog ulja eukaliptusa uništava čak 70 odsto stafilokoka u vazduhu, a ima i snažno dejstvo protiv virusa. Isto važi i za isparenja bosiljka.

Foto: Pixabay

- Da li primeniti kućnu inhalaciju na bazi bilja, ili ne, zavisi koliko je i zbog čega nastalo "začepljenje" nosa i sinusa - kaže dr Milićević. - Fitoterapija je moćan i važan deo medicine, ali se ne sme ići u krajnost i stavljati je na prvo mesto. Dakle, za blage kijavice i zapušenja nosa inhalacija je poželjna, ali za sve duže tegobe, naročito praćene temperaturom, najčešće je neophodna pomoć lekara.

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI! Šta treba da kontrolišete ako imate 20, 30, 40... godina!

Medicinska inhalaciona terapija, odnosno udisanje leka primenjuje se za lečenje hronično opstruktivne bolesti pluća, astme i bronhioektazija. Prednost ove vrste terapije je u tome što lek direktno deluje na bronhije, znači ne mora da ide kroz krvotok, potrebna je manja doza i samim tim ima manje neželjenih efekata.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17