• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

12.01.2020

20:05

SMEJTE SE, JER TO ČUVA SRCE! Više nema dileme, POZITIVCI ređe posećuju KARDIOLOGA!

Ljubav

SMEJTE SE, JER TO ČUVA SRCE! Više nema dileme, POZITIVCI ređe posećuju KARDIOLOGA!

Podeli vest

Možda će mnogima zvučati čudno, ali je činjenica da su ljudi koji se trude da svakoga dana budu što pozitivniji i srećniji u mnogo manjoj meri podložni srčanim oboljenjima nego ostali

Baš kao što negativna osećanja i mentalna stanje poput depresije, besa i neprijateljske nastrojenosti predstavljaju moguće faktore koji prozrokuju srčani udar i šlog – postoje implikacije da sreća štiti srce od pomenutih nedaća.

Ovo su samo potvrde starih izreka, poslovica i mudrosti da je sreća povezana sa zdravljem, a da bes i zloba prizivaju i izazivaju bolest.

DA LI PROVERAVATE PORUKE VAŠEG PARTNERA? Evo zašto to ne biste trebali da radite!

GODINAMA SAM BILA ĆURKA...Trpela sam muža ALKOHOLIČARA, a onda sam mu jedan dan SIPALA DETERDŽENT U VINO!

Do ovog otkrića došlo se nakon sprovođenja obimne studije koja je ispitivala uticaj pozitivnih stanja ličnosti poput sreće, zadovoljstva i entuzijazma na rizik od pojave srčanih oboljenja.

Autori studije su nadgledali 1.739 zdravih odraslih osoba na teritoriji Kanade u periodu od 10 godina kako bi utvrdili da li i u kojoj meri negativna, odnosno pozitivna osećanja, utiču na njihovo zdravlje. Na početku studije, eksperti su izvršili procenu načina izražavanja i intenziteta negativnih osećanja ispitanika poput depresije, nervoze, neprijateljske nastrojenosti, kao i procenu pozitivnih osećanja kao što su radost, sreća i uzbuđenje. Osobe koje su po prirodi srećne svakako imaju depresivne momente i trenutke kada su skloni ispoljavanju drugih negativnih osećanja, navode autori istraživanja. Ipak, kod njih sve to zavisi od trenutne situacije i prolazne je prirode.

Težnja za izražavanjem pozitivnih osećanja, poput sreće i zadovoljstva, poznatija je u krugu psihologa još i kao pozitivni afekat.

„Ono što smo saznali na osnovu prethodnih istraživanja jeste da negativna osećanja imaju potencijal da predskažu srčana oboljenja. Upravo iz ovog razloga, pokušali smo da otrkijemo da li pozitivni afekat ima zaštitno dejstvo.“

Foto: Pixabay

Sreća i srce

Nakon uzimanja u obzir svih poznatih faktora koji izazivaju srčana oboljenja, istraživači su došli do otkrića da je kod osoba koje sijaju od sreće verovatnoća za pojavu srčanih oboljenja čak 22% manja (u periodu od narednih 10 godina) nego kod osoba koje se nalaze na sredini skale negativno-pozivitnih osećanja. Kod osoba koje su pokazivale najviše negativnih osećanja, zabeležen je najveći rizik za razvijanje nekog od srčanih oboljenja, dok je kod osoba koje su bile najsrećnije taj rizik bio najmanji.

Ova zaštita je bila na snazi čak i u trenucima kada su srećne osobe pokazivale prolazne depresivne simptome. Ipak, ovi rezultati ne predstavljaju čvrst dokaz o zaštitnoj snazi sreće kada je srce u pitanju. Sami autori studije ističu da je za dobijanje konkretnih dokaza neophodno u bliskoj budućnosti izvršiti još rigoroznija klinička ispitivanja, kako bi dobijeni rezultati bili što objektivniji.

Preporuke

Dok do toga ne dođe, eksperti preporučuju da bi svako od nas trebalo da u toku dana odvoji barem 15 do 20 minuta radeći ono u čemu najviše uživa i ono što ga najviše opušta. Najbitnije je posvetiti se usrećivanju samog sebe, bez izuzetka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija