• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

25.01.2020

22:25

JEDITE JAJA SVAKI DAN! Doktori saglasni, evo koje pozitivne efekte ćete primetiti već nakon prvih nedelju dana!

Ljubav

JEDITE JAJA SVAKI DAN! Doktori saglasni, evo koje pozitivne efekte ćete primetiti već nakon prvih nedelju dana!

Podeli vest

Kada je reč o hranjivoj vrednosti, jaja su jedan od najboljih izbora koje možemo napraviti. A ukoliko ih budete jeli svakodnevno pozitivne efekte ćete vrlo brzo primetiti...

- Sa mlekom, jaja sadrže najveću biološku vrednost ili zlatni standard proteina - napisala je na svojoj korporativnoj stranici Kejtlin M. Zelma, nutricionista i direktorka prehrane za WebMD.

Prema njenim rečima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih belančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

NIŠTA GORE OD POKVARENIH JAJA! Proverite da li su još uvek SVEŽA i to na ova dva NAČINA!

I ne samo to već, kako Kejtlon kaže, jaja su lagana za konzumaciju, dobro ih podnose mladi i stari, možemo ih prilagoditi bilo kojem obroku i jeftina su.

Jaja su zaista superhrana, ali možemo li ih pojesti previše i hoće li u tom slučaju naštetiti našem organizmu?

Iako Medical News Today navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovek sme pojesti, ipak se 3 do 5 jaja dnevno smatraju potpuno sigurnim.

Jači organizam

Jaja su puna minerala i vitamina, a prema navodima Medical News Today, odlična su za imunitet. Naime, otkriveno je da vitamini A i B12 potiču imunološke funkcije, a ovi vitamini se nalaze u jajetu. Osim toga, žumance je odličan izvor vitamina D koji pomaže da se ne razbolimo, a može nam pomoći i pri oporavku od prehlade ili gripa.

Zapravo, kada nam je najviše potrebna energija, jaja su veroatno najlakša i najbrža hrana koju možemo pojesti, navodi Frances Rot, nutricionista.

Osim toga, ishrana koja sadrži jaja nam pomaže dobiti dva vitalna minerala za imunološko zdravlje, a to su cink i selen. Selen je esencijalno važan mineral za mnoge telesne procese, uključujući kognitivne funkcije, zdrav imunološki sustav i plodnost kod muškaraca i žena.

Bolje funkcije mozga

Vitamini u jajima nisu samo važni za jačanje imunološkog sastava - već su nužni i za zdravlje mozga.

Kako se navodi u Healthlineu, jaje ne sadrži jedno, dva ili tri, već četiri hranjiva sastojka, za koja se zna da jačaju zdravlje mozga: vitamin B6, vitamin B12, folat i kolin. B12 je "uključen u sintezu moždanih hemikalija i regulaciju visine šećera u mozgu", a otkriveno je da vitamini B grupe "usporavaju pad mentalne aktivnosti kod starijih osoba", navodi se u publikaciji.

Jaja neće povećati rizik srčanog udara

Donedavno se mislilo kako žumance može podići visinu lošeg kolesterola, što može dovesti do srčane bolesti, i zato su se mnogi odlučivali izbegavati ovu namirnicu ili jesti samo belance. Međutim, to nije točno.

Entoni Komarof, profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, objasnio je da su istraživanja od tada dokazala da "najveći deo holesterola u našem telu stvara naša jetra" - on ne dolazi iz holesterola koji jedemo. On je dalje objasnio da je "jetra stvara holesterol pre svega sa zasićenim masnoćama i trans masnoćama u našoj prehrani, a ne dijetalnim holesterolom". Iako je istina da veliko jaje, u proseku, sadrži 1,5 gram zasićenih masti, istraživanja su pokazala da umereno konzumiranje jaja ne povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, već nas može čak i zaštititi od njih.

CEO ŽIVOT GREŠITE! Testeninu NIKAKO NE TREBA DA ISPIRATE - ali to nije jedina GREŠKA koju pravite! Isto važi i za OVE NAMIRNICE! (FOTO)

Naime, nekoliko studija je dokazalo da prehrana s jajima može povećati dobar holesterol, istovremeno imajući nominalan ili nikakav efekt, navodi The List.

Foto: Shutterstock

Lepša i zdravija koža

Ishrana kuvanim jajima može imati niz pozitivnih delovanja na našu kožu.

"Pojedini vitamini i minerali u jajima pomažu imati zdravu kožu i sprječavaju propadanje tkiva", navodi Medica News Today. Selen je posebno dobar u tome. Citirajući nekoliko studija, nutricionist Džo Levin napisao je za BBC Good Food da "prehrana bogata selenom može pomoći u zaštiti od raka kože, oštećenja od sunca i starosnih pega". Srećom, samo dva velika jajeta sadrže čak 56 posto preporučene dnevne doze selena.

Foto: Pixabay

Jači nokti i kosa

Ako kupujete šampone i balzame koji su obogaćeni biotinom, možda ćete se iznenaditi kada saznate da konzumiranje jaja, konkretno, žumanceta, može biti jednostavniji način kako povećati unos biotina.

"Biotin je vitamin B kompleksa i igra važnu ulogu u razvoju keratina", objasnio je za Health Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja Odjeljenja za dermatologiju bolnice Mount Sinai u New Yorku. Prema njegovim rečima, kako su kosa i nokti napravljeni od keratina kroz sličan proces u telu, hranljive materije koje pomažu kosi mogu pomoći i noktima.

Jaja, osim vitamina B12, sadrže i proteine, cink i gvožđe, a to su hranljive materije za zdravu kosu. Prema navodima dermatologa Engelmana, ovi hranljivi sastojci pomažu strukturi kose, rastu i razgradnji ugljikohidrata i masti, vlaže kosu i raspoređuju kiseonik do stanica.

Manje stresa i anksioznosti

Možda niste toliko upoznati s lizinom koliko s biotinom, ali ova esencijalna aminokiselina koja se nalazi u jajima ima neke prilično neverovatne zdravstvene moći. Naime, ona može dugoročno smanjiti anksioznost i akutni stres. Cink, koji se takođe nalazi u jajima, "povezuje se sa smanjenom anksioznošću", navodi Harvard Health Publishing.

Heathline je otkrio da lizin, osim što pomaže kod suzbijanja anksioznosti, može pomoći u sprečavanju nastanka herpesa, poboljšati glukoznu reakciju dijabetičara, pa čak i sniziti krvni pritisak.

Iako su suplementi lizina dostupni, trudite se uzimati ga više iz prirodne hrane, kada god je to moguće. Osim u jajima, lizin se nalazi u mlečnim proizvodima kao što su jogurt, sir, mleko, meso i plodovi mora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija