• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV

30.01.2020

16:51

KADA JE VREME DA DETE ODVEDETE KOD LOGOPEDA? Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav

KADA JE VREME DA DETE ODVEDETE KOD LOGOPEDA? Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Sve je veći broj dece koja kasne sa progovaranjem prvih reči. Odgovore na pitanja zašto se to dešava i koja je uloga vrtića i odraslih u savladavanju govora i jezika kod najmlađih, potražili smo kod stručnjaka za govor – logopeda

Zdravo dete, prve reči izgovara oko prvog rođendana, a kašnjenje u progovaranju se toleriše još šest meseci. Sklapanje kraće ili duže rečenice može se očekivati u uzrastu od oko 18 meseci do dve godine. Odstupanja od toga, trebalo bi da budu znak da je vreme za posetu logopedu.

Foto: Pixabay

- U govorno-jezičkom razvoju, pažnja dece je takođe sve lošija, posebno verbalna pažnja, tako da nalog koji čuje od roditelja ne može da obradi, a samim tim ne može ni da nastavi dalje da sam formira usvaja govor i jezik. Danas je sve manje komunikacije između roditelja i dece, za to postoje verovatno brojni razlozi, mi u Srbiji nemamo nijedno veliko nacionalno istraživanje koje bi nam pomoglo da identifikujemo riziko-faktore za kašnjenje u razvoju govora i jezika i mi sve što pričamo, pričamo na osnovu iskustva u praktičnom radu - ističe doc.dr Mila Veselinović logoped u KCV-u.

PRELEP GEST! Od malih nogu se vidi da će biti dobri ljudi! (Video)

ODELO (NE) ČINI ČOVEKA... Da li su ljudi sa stilom MUDRIJI I POŠTENIJI?

Iskustva u praksi pokazuju da roditelji na vrata stručnjaka za govor kucaju najčešće oko detetove treće godine, da su mnoga deca pre nego što nauče maternji izložena engleskom jeziku i uticaju ekrana, što nekima od njih može otežati savladavanje reči, kao i to da se do logopeda stiže na specifičan način, kažu u Kliničkom centru Vojvodine.

- Ono što je danas veliki problem je što u sistemu zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na teritoriji Grada Novog Sada, radi samo jedan logoped. Vi praktično u Klinički centar kod logopeda dovodite dete tek onda kad neko od otorinaca preporuči da se dete uključi u logopedski tretman - kaže dr Veselinović.

Foto: pexels.com

 

Poseban izazov za razvoj govora i jezika, imaju gluvonemi roditelji čija deca čuju. Njima se preporučuje da decu od najranijeg uzrasta upišu u stimulativnu jaslenu grupu, u kojoj će vršnjačka komunikacija nadomestiti nedostatak razgovora sa roditeljima. Takođe, logopedi podsećaju na to da je pogrešno predviđati želje deteta, pre nego što se ono potrudi da ih izgovori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija