• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

08.02.2020

10:27

ŽENE najčešće pate od nedostatka ova četiri MINERALA

Ljubav

ŽENE najčešće pate od nedostatka ova četiri MINERALA

Podeli vest

Minerali su jedni od najvažnijih sastojaka u ljudskom organizmu, a žene su osetljivije na njihov nedostatak. Zbog čestih dijeta, životnih navika ili obilnih menstruacija, neke žene češće muče muku sa nedostatkom neophodnih nutrijenata

Gvožđe

Gvožđe je mineral neophodan za imunitet i normalan rad organizma.

VAZELIN HIDRIRA KOŽU LICA! Evo kada je najbolje da ga nanesete!

GOTOVO SVI GA PIJEMO ČIM SE PROBUDIMO, a strašno je opasan po naše ZDRAVLJE! Ovaj napitak goji, a ukoliko ga svako jutro pijete na prazan želudac OSTAVLJA POSLEDICE!

Pomaže i u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenošenju kiseonika telom, te pretvara hranu u energiju.

Takođe, obilna menstruacija može da utiče na nivo gvožđa u krvi, kao i tip ishrane. Ženama u perimenopauzi treba 27 miligrama gvožđa dnevno, dok telo trudnica bolje apsorbuje gvožđe iz hrane, pa se ređe javlja deficit.

Kada kontunuirano nedostaje gvožđe dolazi do anemije, koje se manifestuje sledećim simptomima-umor, kratak dah, srčane aritmije i gubitak kose.

Preporučuje se da konzumiramo namirnice poput jaja, brokolija, cvekle, spanaća, pileće džigerice, kao i hranu bogatu vitaminom C jer on pospešuje apsorpciju.Sa druge strane, treba izbegavati čaj.

Ni višak gvožđa u organizmu nije dobar jer vodi do problema s jetrom.

Foto: Shutterstock

Kalcijum

Kalcijum je važan za funkcioniranje mišića, srca i enzima. Ali, dve trećine žena ne dobija dovoljno ovog minerala putem ishrane, pokazala je studija iz 2015. godine.

Iako mlečni proizvodi mogu da uzrokuju alergijske reakcije ili intoleranciju kod nekih, postoje namirnice koje ih mogu adekvatno zameniti. Najveći problem koji može da izazove nedostatak ovog minerala jeste osteoporoza i gubitak gustine kostiju koji u kasnijim godinama povećava rizik od lomova.

Preporučena dnevna količina kalcijuma je 1000 miligrama koje dobijamo konzumiranjem mlečnih proizvoda i konzervirane ribe.

Takođe, pečurke su bogate vitaminom D koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, a umereno izlaganje suncu će povećati zalihe vitamina D u telu.

Foto: Shutterstock

Magnezijum

Magnezijum je uključen u proizvodnju energije iz hrane, pomaže u obnavljanju tela i njegovom rastu pa stoga često sportisti uzimaju proizvode koji sadrže magnezijum.

PROMENITE ISHRANU! Sedam znakova da vaš organizam ne može da podnese GLUTEN!

Istraživanje iz 2018. godine navodi kako se bez dovoljnog nivoa magnezijuma u telu ne može da metaboliziuje vitamin D. Svakog dana telu treba 310 do 320 miligrama magnezijuma.

Namirnice pune magnezijuma su žitarice, semenke, povrće, meso i proizvodi životinjskog porekla.

Samo šolja avokada sadrži 44 miligrama. Nedostatak magnezijuma u telu dovodi do umora, mučnine, osećaja trnaca i grčenja mišića.

Vitamin B12

Reč je o vitaminu koji pomaže u obnovi živčanih ćelija, te u proizvodnji energije i formiranju crvenih krvnih zrnaca, a preporučeni dnevni unos je oko 2,4 miligrama.

Najviše ga ima u mesu, mleku, siru i jajima, pa ukoliko vam je ishrana bazirana samo na povrću, može biti izazovno postići potreban unos, a tu mogu pomoći proizvodi na bazi soje, te zamena za meso.

Tokom trudnoće B12 vitamin ima važnu ulogu u razvoju bebina živčanog sistema, a apsorpciju vitamina pomažu folati iz folne kiseline.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija