• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

09.02.2020

12:12

KAD VAS UHVATI VIROZA - Bokvica, timijan i beli slez UMIRUJU KAŠALJ!

Ljubav

KAD VAS UHVATI VIROZA - Bokvica, timijan i beli slez UMIRUJU KAŠALJ!

Podeli vest

Osim što bi trebalo da osnažite svoj imunitet kvalitetnom ishranom i boravkom na svežem vazduhu, najbolje što sami možete da učinite protiv dugotrajnog kašlja jeste da posegnete za nekim od proverenih domaćih čajeva

Svake zime ne mogu da vas zaobiđu bolovi u grlu praćeni dugotrajnim suvim ili produktivnim kašljem? Čini vam se kao da se kašalj prosto "lepi" za vas? Osim što bi trebalo da osnažite svoj imunitet kvalitetnom ishranom i boravkom na svežem vazduhu, najbolje što možete da učinite jeste da posegnete za nekim od proverenih domaćih čajeva.

OD SUPE OD LUKA DO SARME BEZ MESA! Zdravi zimski recepti - zanimljiva trpeza i tokom hladnih dana!

I ŽIVELI SU SREĆNO DO KRAJA ŽIVOTA? Da, MOGUĆE JE! Ovo su pravila za LJUBAVNU BAJKU!

 

Suvi ili produktivni?

Važno je razlikovati da li imate suvi ili vlažni, odnosno produktivni kašalj. Kod suvog kašlja sluzokoža je iziritirana, ali zapravo nemate šta da iskašljete, a kod produktivnog kašlja nakupljena sluz u grlu i plućima traži da izađe napolje.

Foto: Shutterstock

Pobedite bolove u grlu

Već kod prvih simptoma grlobolje opskrbite se čajem od korena belog sleza i sladićem koji će oporaviti vaše grlo i okrepiti organizam.
Sastojci: 2 kašike korena belog sleza, 2 kašike korena sladića, 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna, 2 kašike meda.
Priprema: Stavite koren belog sleza u teglu s poklopcem i prelijte šoljom tople vode. Stavite poklopac i ostavite u frižideru barem četiri sata ili preko noći. U šerpu stavite koren sladića i prelijte s dve šolje vode. Pustite da provri, a zatim malo smanjite vatru i ostavite da lagano vri s poklopcem oko 10 minuta. Procedite u teglu s poklopcem. Kada se napitak od sladića malo ohladi, dodajte i med, sok od limuna i infuziju od belog sleza iz frižidera. Ovaj zdravi čaj može trajati i do šest dana u frižideru. Pre konzumacije uvek zagrejte čaj i pijte ga toplog.

Čaj od bokvice pomoći će vam kod produktivnog kašlja, dok će vam čaj od timijana i sleza pomoći u smirivanju suvog i nadražajnog kašlja. Osim ovih čajeva, obavezno imajte u kuhinji i limun, med i đumbir, koje možete da pomešate i uzimate u obliku sirupa ili čaja za smirivanje nadraženog grla.

Bokvica za iskašljavanje

Na našim livadama u izobilju raste širokolisna ili ženska bokvica, kao i ona uskolisna, od kojih su obe jednako lekovite. Bokvica je odličan izbor za produktivni, vlažni kašalj, a zahvaljujući sluzi koju sadrži umiruje upalu sluzokože grla. Pomaže i kod astme, bronhitisa, alergija, laringitisa i plućnih infekcija.

Priprema: Jednu kašičicu lista bokvice prelijte sa oko 2 dl vruće vode, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite pa popijte. Možete dodati i malo meda. Ovaj čaj možete konzumirati nekoliko puta dnevno kako biste podstakli iskašljavanje i na kraju umirili kašalj.

Foto: Shutterstock

POGAČICE ZA DOBRO JUTRO! Ukusne i jednostavne!

Čaj od timijana

Poznato je da biljka timijan ili majčina dušica izvrsno pomaže kod kašlja i čisti pluća i disajne puteve. Reč je o moćnom ekspektoransu, koji podstiče uklanjanje bronhijalne sluzi iz pluća. Takođe, smanjuje upalu i glavobolju. Ima snažna antibakterijska svojstva i deluje kao spazmolitik, što znači da opušta grčeve bronhija. Primenjuje se kao narodni lek kod prehlade, gripa, bronhitisa, astme, promuklosti i upale pluća.

Priprema čaja: Jednu kašiku sušenog (ili 2 kašike svežeg) timijana prelijte vrućom vodom. Ostavite da odstoji desetak minuta poklopljeno, a zatim procedite. Po želji dodajte malo meda.

Foto: Shutterstock

(VIDEO) SEKRET KAO PARFEM! Ova žena savetuje da se namirišete VA*INALNIM IZLUČEVINAMA: 'Ponekad MUŠKARCI JURE ZA MNOM'!

Beli slez za suvi kašalj

Beli slez pomaže kod suvog kašlja, koji zna da bude prilično uporan i neprijatan. Ova fantastična lekovita biljka sadrži sluz, koja prianja i oblaže sluzokožu grla, te je na taj način štiti od iritacija. Osim toga, ublažava kašalj i pomaže pri iskašljavanju.

Priprema: Čaj od belog sleza priprema se s hladnom vodom. Jednu kašiku korena belog sleza prelijte sa 2 dl hladne vode i ostavite da odstoji barem dva sata kako bi biljka pustila svoju sluz. Nakon toga procedite čaj, pa ga lagano zagrejte do telesne temperature. Možete ga zasladiti medom ili stevijom. Pijte ga u gutljajima nekoliko puta na dan.
Napomena: ako vaš kašalj nije vezan ni uz prehladu niti uz alergiju i traje već jako dugo, obratite se lekaru kako biste proverili o čemu je reč.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija