ZIMSKA VARIJANTA NAJPOZNATIJE ITALIJANSKE ČORBE: Minestrone sa slaninom i pasuljem!
Pripremite čuvenu italijsnaku čorbu, ali ovog puta sa slaninom i pasuljem, jer je zimi našem telu potrebna malo jača hrana...
02.02.2020
10:50
Recepti
Cvekle, rotkve, bundeve, crni luk, beli ili crveni, šargarepa, ren... sve je to zimsko zdravo povrće koje treba uvrstiti u ishranu tokom hladnih dana. A osim svežeg povrća, zimi se preporučuje i konzumiranje zimnice: kisele paprike i kupusa, krastavčića, ajvara, potom raznih kombinacija kiselog povrća iz tegli... Sve ovo je odličan dodatak glavnom jelu - kao zdrava i osvežavajuća salata.
Ponuda voća zimi nije tako velika, ali citrusi, kojih ima u izobilju tokom cele zime, odličan su izvor vitamina. Voće je najbolje jesti, ali ukoliko ste ljubitelji sokova i smutija, uživajte u svojim zdravim kombinacijama. Pored voća, zimsko jelo mogu da oplemene i orašasti plodovi poput pistaćija, badema, oraha... I, naravno, ne zaboravite pirinač i pasulj... Kombinacijom svežeg zimskog povrća i kiselih salata možete učiniti da i zimska trpeza bude lepa, šarena i zdrava kao i ona tokom leta. Zato vam predlažemo ova zanimljiva zdrava jela, koja možete oplemeniti dodavanjem mnoštva zdravih i egzotičnih začina.
Foto: Shutterstock
Francuska supa od luka
Sastojci: četiri veće glavice crvenog luka, 50 g maslaca, čen belog luka, pola litre mleka, 100 g rendanog ementaler sira, 50 g rendanog parmezana, dve-tri kriške suvog hleba ili prepečenog tosta, so, biber, muskatni oraščić.
Priprema: Očišćeni luk iseckajte na tanke rezance i zajedno sa zgnječenim belim lukom stavite na zagrejani maslac da se kratko dinsta. Dodajte toplu vodu i dinstajte još sat vremena na vrlo tihoj vatri. Povremeno dodajte vodu da luk ne potamni. Hleb ili tost isecite na kockice i umočite u mleko. Iscedite ga i umešajte u luk i vodu i kuvajte na tihoj vatri otkriveno još pola sata. Zatim supu procedite i začinite ementalerom, solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ako je supa previše gusta, dodajte još tople vode i stavite da kratko proključa. Poslužite posuto parmezanom.
Foto: Shutterstock
Sarma bez mesa
Sastojci: 20 listova kiselog kupusa, 100 g heljdinog brašna, 100 g pirinča, 50 g sitno seckanih oraha, jedna veća šargarepa, jedan luk, dva čena belog luka, so, biber, mlevena paprika, voda (oko 700 ml), kašika pirea od paradajza, dva lovorova lista, dve kašike ulja Foto: Shutterstock
Priprema: Listove kiselog kupusa isperite pod vodom. Na ulju propržite sitno seckani luk i šargarepu pa dodajte heljdu, pirinač, beli luk i sve zajedno začinite (so, biber i mlevena paprika). Dodajte vodu i dinstajte još desetak minuta. Umešajte orahe i ostavite da se sve ohladi. Smesa treba da bude gušća, zato sve radite na tihoj vatri da ne zagori. Kada se smesa ohladi, zavijte sarme.
Šerpu obložite listovima kiselog kupusa i slažite sarmice. Dodajte lovorov list, sve nalijte vodom u koju ste umešali pire od paradajza, pa kuvajte na laganoj vatri jedan i po do dva sata. Po potrebi dolijte vodu. Kada budu skuvane, sarmice po želji zapecite u rerni.
Pasulj sa ajvarom
Sastojci: 450 g crvenog pasulja, dve glavice sitno seckanog luka, šest čena sitno seckanog belog luka, 500 g ljute kobasice po želji, dve šargarepe, pet kašika ljutog ajvara, kašika paradajz pirea, dve kašičice začina od povrća, dve kašičice soli, dve kašičice mlevene paprike, osam šolja vruće vode, četiri kašike maslinovog ulja Foto: Shutterstock
Priprema: Pasulj potopiti veče pre. Sutradan ga kuvajte oko 45 minuta ili dok ne omekša, zavisno od vrste pasulja. Za to vreme ispržiti sitno seckani luk da dobije zlatnu boju. Dodajte beli luk i šargarepu seckanu na kockice. Dodajte kobasice isečene na kolutove i propržite još nekoliko minuta. Dodati ajvar, paradajz i začine i jos malo propržite. Dodajte vodu i, kada počne da vri, stavite oceđen pasulj i sve izmešajte. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mešanje.
Dinstana teletina sa začinima
Sastojci: oko 800 g teletine, dve manje limenke tamnog piva, glavica crnog luka, šargarepa, biber, lovorov list, dva karanfilića, muskatni oraščić, po prstohvat đumbira u prahu, cimeta, po kašičica senfa, majčine dušice, dve kašike žutog šećera, 20 g brašna, četiri kašike paradajz pirea, 50 g prezli, maslinovo ulje, 30 g maslaca, kašika sirćeta, peršun za posipanje, so po ukusu Foto: Shutterstock
Priprema: Isecite teletinu na krupne komade i marinirajte ga maslinovim uljem, biberom i solju. Ostavite meso da se opusti na sobnoj temperaturi. Iseckajte sitno glavicu luka i upržite je na preostalom maslinovom ulju i maslacu na slaboj vatri dok ne omekša. Za to vreme ugrejte tiganj sa malo masnoće na jakoj vatri. Ispržite zalogaje teletine sa svih strana do zlatne boje i sipajte sirće. Promešajte dobro kako bi se sokovi iz mesa pomešali sa kiselinom. Kada je luk omekšao, dodajte brašno, pojačajte vatru i pržite ga oko minut. Dodajte meso i prezle i mešajte još minut, pa zatim sipajte pivo i kuvajte poklopljeno oko 20 minuta na umerenoj vatri. Isecite šargarepu na kolutove i stavite je u jelo. Dodajte i sve ostale začine, senf i još malo bibera, pa kad se sve sjedini umešajte paradajz pire. Ako želite da jelo ima više sosa, dodajte malo vode. Dinstajte još oko sat vremena ili dok meso ne bude potpuno mekano. Šerpa treba da bude dobro zatvorena, a povremeno promešajte, kako jelo ne bi zagorelo. Gotovu teletinu poslužite veoma toplu, pospite je sa malo svežeg peršuna i po želji servirajte uz prženi krompir.
Torta bez brašna
Sastojci: 200 g mešavine mlevenih badema, lešnika i oraha, tri pomorandže, 80 g kokosova šećera ili 20 g šećera od stevije, šest jaja, jedan vanilin-šećer, 150 g crne čokolade.
Priprema: Žumance izmešajte s šećerom, vanilin-šećerom, mlevenim orašastim plodovima i pomorandžom, koju ste očistili i izblendirali. Dodajte otopljenu tamnu čokoladu. Toj smesi dodajte sneg od belanaca. Stavite u kalup za torte i pecite otprilike 50 minuta na 180°C.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ministar pravde Nenad Vujić oglasio se povodom postupanja predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST) Branka Stamenkovića, istakavši kako to predstavlja otvoreno kršenje Zakona i Poslovnika o radu VST i nedopustiv čin institucionalne samovolje.
26.12.2025
18:34
Potpredsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom sadu, Mihailo Vučević, oglasio se na svom Instagram profilu.
26.12.2025
22:08
Ivica Dačić, ministar policije, lepim gestom iznenadio troje dece iz planinskog sela.
26.12.2025
21:25
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izbori za prištinski parlament koji se održavaju 28. decembra od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pozvao sve Srbe da podrže Srpsku listu.
26.12.2025
20:15
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
26.12.2025
19:54
Udruženja za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju na prevare u turizmu, ali turističke agencije i dalje nesmetano posluju, ostavljajući putnike bez novca, ali i onoga što je najvažnije, a to je zaštita.
26.12.2025
20:40
Novo istraživanje naglašava da se Antarktik ne topi samo odozgo, pod uticajem zagrevanja atmosfere, već i odozdo, u kontaktu sa toplom dubokom morskom vodom.
26.12.2025
22:00
Članovi Vlade saglasili su se na današnjoj sednici, da do kraja 2025. godine i u 2026. godini direktori zdravstenih ustanova, u kojima se sprovode poslovi u cilju smanjenja liste čekanja, donesu odluku o preraspodeli radnog vremena.
26.12.2025
17:35
Profesor Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog suda Vladan Petrov dobio je večeras ćerku.
26.12.2025
20:27
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, danas oko 15 časova, na državnom putu Beograd - Čačak, presretačem su zaustavili pedesetčetvorogodišnjeg R.M. koji je vozilom "pežo 206" za samo dva minuta u više navrata izvršio preticanje ukupno šest vozila preko uzdužne neisprekidane linije čineći prekršaj nasilničke vožnje, a zatim se kretao brzinom od 107 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje brzine 60 kilometara na čas.
26.12.2025
22:57
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
26.12.2025
19:08
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Telo nepoznate muške osobe pronađeno je danas u koritu Šekularske reke, oko 18 kilometara od Berana, potvrđeno je iz Uprave policije.
26.12.2025
22:39
U saobraćajnoj nezgodi na putu Podgorica–Cetinje, u mestu Brežine, povređene su četiri osobe.
26.12.2025
20:01
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je uoči sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da ukrajinski mirovni plan „nema nikakvu težinu“ bez njegove saglasnosti.
26.12.2025
23:00
Na društvenim mrežama pojavio se snimak gde se predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore na poseban način pozdravio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u odnosu na druge važne ličnosti, koji je privukao veliku pažnju javnosti.
26.12.2025
22:20
Iako danas u svetu besni više sukoba nego ikad od Drugog svetskog rata, na Filipinima postoji tradicija božićnog primirja u najdugotrajnijoj komunističkoj pobuni na svetu.
26.12.2025
21:30
Dok većina evropskih gradova božićnu rasvetu koristi za prazničnu atmosferu, Ljubljana je javni prostor pretvorila u eksperimentalni spektakl.
26.12.2025
21:00
Zapadni deo italijanskih Alpa zahvatilo je snažno snežno nevreme, koje je u više planinskih oblasti donelo rekordne količine snega, prenose italijanski mediji.
26.12.2025
20:30
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Glumica Snežana Savić priznala je da je bila u vezi sa oženjenim muškarcem i da se zbog toga kaje.
26.12.2025
12:50
Pevačici Svetlani Ceci Ražnatović pukle su pantalone pred sam početak koncerta u Požarevcu.
26.12.2025
22:24
Pevačica Dijana Janković, poznatija kao Didi Džej planira kupovinu kuće na Floridi.
26.12.2025
21:49
Bivši učesnik rijalitija "Zadruga 5" Dino Dizdarević dobio je drugog sina, kome su on i supruga dali ime Dilan.
26.12.2025
21:17
Starija sestra Milice Todorović sa kojom pet godina nije govorila danas slavi rođendan, a pevačica joj se obvratila emotivnim rečima.
26.12.2025
19:27
Glumica i ćerka Gordane Bjelice, Teodora Bjelica u blagoslovenom je stanju, a ranije je otvoreno govorila o teškom detinjstvu i odrastanju bez oca.
26.12.2025
18:37
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar