• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

14.02.2020

09:55

BELI MRS NIJE ZLO! Sir i kajmak su obavezni na trpezi, ali mora da se pazi! (FOTO)

Ljubav

BELI MRS NIJE ZLO! Sir i kajmak su obavezni na trpezi, ali mora da se pazi! (FOTO)

Podeli vest

Ako na stolu nema belog mrsa, onda definitivno niste za nekom trpezom u zapadnoj Srbiji, jer generacije Šumadinca i Zlatiborca odrasle su upravo na siru i kajmaku

Ali, sve češće se može čuti da ipak ovi mlečni proizvodi i nisu baš tako zdravi, a ni neophodni u ishrani, pa nutricionisti preporučuju unos od 8 do 10 procenata na dnevnom nivou.

- To je otprilike jedna šolja od dvesta mililitara kiselo-mlečnog napitka, ili 100 grama sira i kajmaka ili drugog mlečnog proizvoda - kazala je nutricionista Sonja Nikaćević. Ona dodaje da je važno znati i kakvog su kvaliteta namirnice koje unosimo, jer sir i kajmak nisu kao što su nekad bili.

Foto: RINA

Sonja Nikaćević

- Pre su to bili pravi domaći proizvodi koje su pravile naše bake i majke, nisu sadržali nikakve primese, adititve, konzervanse, dodatake za aromu i ukus. Danas su sir i kajmak industrujski proizvod i prosto sve te dodatke sadrže, i ne možemo da ih poredimo sa nekadašnjim - dodala je Nikaćevićeva.

Međutim, kad je nešto lepo i dobro - ko još meri, pa se uvek nađe izgovor da se sir i kajmak nađu na trpezi.

Foto: RINA

- Pojedini doktori nam preporučuju da pijemo šumeće tablete, dok drugi nam savetuju što više mlečnih proizvoda. Moj rođak iz Ivanjice koji je dočekao duboku starost, na pitanje šta te je održalo toliko dugo u životu, rekao mi je - samo beli mrs - kazala je Ranka Blagojević iz Gornje Gorevnice kod Čačka.

Ipak, rešenje jeste u umerenosti jer samo tada može se reći da je vuk sit, a ovce na broju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija