• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Ljubav i zdravlje

23.02.2020

19:26

PRIRODNE METODE LEČENJA BOLNIH SINUSA! Slani rastvor za nos nije jedino rešenje, OVO ĆE VAM POMOĆI DA PRODIŠETE!

Ljubav

PRIRODNE METODE LEČENJA BOLNIH SINUSA! Slani rastvor za nos nije jedino rešenje, OVO ĆE VAM POMOĆI DA PRODIŠETE!

Podeli vest

Posle glavobolje, oboljenja sinusa - šupljina u kostima lica, jedan su od najčešćih zdravstvenih problema u regiji glave, tvrde stručnjaci. Evo prirodnih recepata koji mogu mnogo da pomognu

Upala sinusa najčešće se javlja usled hladnoće, ali i kao posledica kolebanja dnevne temperature, posebno u periodima između dva godišnja doba. Ne treba je shvatiti olako, pošto lako može da preraste u hroničnu bolest, a sve počinje zapušenim nosom, bolom i pritiskom u glavi. Osim standardnih lekova, ovo su prirodni načini da ublažite upalu i ponovo "prodišete".

Foto: Shutterstock

Đumbir, kurkuma i beli luk

Ove moćne protivupalne biljke pomoći će vam i kod sinusitisa. Reč je o pravim prirodnim antibioticima. Od đumbira možete da skuvate čaj s dodatkom kurkume u prahu: u šolju vruće vode dodajte komadić narendanog svežeg đumbira, kašičicu kurkume u prahu, pola kašičice cimeta i prstohvat kajenskog ili crnog bibera. Po želji, u čaj dodajte i polovinu sveže isceđenog limuna jer vitamin C je takođe odličan borac protiv sinusitisa, pošto jača imunitet. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, pa popijte.

Beli luk takođe može da pomogne kod začepljenog nosa: zgnječite 4-5 čenova belog luka pa snažno udišite njihov miris. Još jedna varijanta je da pomešate kašičicu zgnječenog luka s kašičicom kurkume u prahu i dve kašike meda. Pojedite po kašičicu ove mešavine svaki dan.

Ulje karanfilića i eukaliptusa

Za inhalaciju stavite da provri 1-2 litra vode, pa u nju dodajte nekoliko kapi ulja karanfilića ili veliku kašiku celih zrna, 10-12 usitnjenih listova nane i nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Udišite paru 10-15 minuta.

Praktikujte ovu inhalaciju dvaput na dan dokle god vam je nos začepljen, a posle nastavite jednom nedeljno dok se iz sinusa potpuno ne iščisti višak sluzi.

Mogući uzroci

Stručnjaci tvrde da upalu sinusa najčešće uzrokuju virusi i bakterije, alergeni i nadražujuće hemikalije uključujući i duvanski dim, a najređe gljivice. Među uzročnicima se takođe pominju promaja i klima-uređaji, ali i devijacije poput iskrivljene nosne pregrade i nosnih polipa. U svakom od ovih slučajeva dolazi do zadebljanja sluzokože, pa se sinusi, koji su i inače uski, otežano prazne.

Sveža majčina dušica, nana i ruzmarin

Umesto uljem, možete se inhalirati i svežim biljem. U kipuću vodu dodajte sveži ruzmarin, nanu i majčinu dušicu, pokrijte glavu peškirom, zatvorite oči, pa duboko udišite paru ovih antimikrobnih biljaka. To će pomoći da se smanji iritacija i natečenost sluzokože sinusa.

Kajenski biber i ren

Zahvaljujući svojim protivupalnim i antibakterijskim svojstvima, kajenski biber pomaže čišćenju viška sluzi. Dodajte ga u svoja jela. Slično dejstvo ima i ren.

Za eliksir sa renom narendajte koren rena i pomešajte ga s malo jabukovog sirćeta i sveže isceđenog soka od limuna, pa popijte kao eliksir.

Isto tako možete četvrtinu kašičice narendanog rena da stavite u usta, ostaviti ga u ustima nekoliko minuta dok se ukus ne izgubi, pa ga progutate.

Foto: Pixabay

Ulje origana

Kod infekcije sinusa možete primeniti inhalaciju uljem divljeg origana. Ovo ulje sadrži karvakrol i timol, dve materije koje imaju snažna protivgljivična i antibakterijska svojstva.

U činiju vruće vode kapnite nekoliko kapi ulja origana, glavu prekrijte peškirom, pa se inhalirajte nekoliko minuta. Inhalaciju možete ponoviti i nekoliko puta na dan, u zavisnosti od toga koliko su vam sinusi i nos začepljeni.

Jabukovo sirće

Za tonik sa jabukovim sirćetom u šolju vruće vode ili čaja dodajte nekoliko kašika jabukovog sirćeta, pa to popijte nekoliko puta na dan. Po želji možete dodati i kašiku meda, malo limuna i prstohvat kajenskog ili crnog bibera.

Ovaj tonik će smanjiti začepljenost nosa i osećaj pritiska i bola u sinusima. Za još bolje rezultate nekoliko puta dnevno uzmite po kašičicu jabukovog sirćeta.

Slani rastvor za nos

U pola šolje tople vode dodajte pola kašičice himalajske ili morske soli. Napunite bočicu ili neti posudu za ispiranje nosa, pa sipajte kroz jednu nozdrvu tako da tečnost iscuri kroz drugu.

Ovaj slani rastvor će umiriti vaše sinuse i izbaciti bakterije i iritanse koji se u njima zadržavaju.

Vreo tuš i ovlaživači vazduha

Priuštite sebi vruće kupke i vreli tuš tokom kojeg ćete udisati vodenu paru, što će vam takođe olakšati tegobe. Pored toga, koristite ovlaživače vazduha, naročito tokom noći, dok spavate.

Facijalna masaža

Ako patite od začepljenih sinusa i glavobolje, od pomoći može da bude i facijalna masaža. Laganim pritiskom vrhovima prstiju izvodite kružne pokrete oko obraza, očiju i čela barem jedan minut. Po želji, možete malo pojačati pritisak i produžiti trajanje masaže. Ova masaža ublažiće iritacije i podstaći drenažu sinusa.

Ajurvedski saveti za ublažavanje sinusitisa

  • pijte veće količine tople vode, može i s dodatkom cimeta i crnog bibera
  • jedite što više belog luka i đumbira
  • konzumirajte sveže pripremljenu, toplu i lako probavljivu hranu i sveže voće i povrće
  • izbegavajte tešku, masnu i hladnu hranu, sladoled, čokoladu, hladnu vodu, kafu i alkohol
  • priuštite sebi dovoljno sati sna i odmora i spavajte na boku, na jastuku - to će sprečiti gomilanje sluzi u nosnim i sinusnim kanalima

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vojin Ignjatijevic

pre 4 godine

PRE 15 GODINA SPASOH SE OD HRONICNOG SINUSITISA, KOJI ME PRATIO OD 18-TE A SADA SAM SKORO 74 GODINE MLAD, POMOCU SREBRNE VODE RAZNIH KONCENTRACIJA NANO SREBRA U KOLOIDNOM OBLIKU-OD 5ppm DO 20 ppm, prskanjem u oci, nozdrve uz usmrkivanje radi dejstva ka srednjem uhu te u usnu duplju- NEMA PREKOMERNE DOZE!!! NA ZDRAVLJE!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija