• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

01.03.2020

09:54

VODITE RAČUNA O OČIMA! Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva!

Ljubav

VODITE RAČUNA O OČIMA! Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva!

Podeli vest

Iako se oči uglavnom uspešno brane od prašine i drugih neprijatnih nevidljivih čestica, ponekad se, ipak, dogodi da se pojavi vidljiva upala, praćena crvenilom, suzenjem, svrabom

Iako se oči uglavnom uspešno brane od prašine i drugih neprijatnih nevidljivih čestica, ponekad se, ipak, dogodi da se pojavi vidljiva upala, praćena crvenilom, suzenjem, svrabom. Stručnjaci upozoravaju da bi do ovih neprijatnih pojava vrlo retko dolazilo kada bismo sa svojim čulom vida postupali pravilno i pažljivo. Šta su najčešće greške?

* Trljanje rukama može da dovede do iritacije očiju. Iritiranje izaziva i dim cigarete, ali i druge materije koje gore, zbog čega oko pocrveni i reaguje upalom.

ODMAH IH ISKLJUČITE! Ovih 15 predmeta troši najviše električne energije u vašem domu!

(FOTO) ZBOG PROVOKATIVNOG DETALJA NA HALJINI VODITELJKE RTS svi su gledali samo u nju

 

* Oči nikada ne treba dodirivati prljavim predmetima, kao što su, recimo, maramice. Trun prašine suze spiraju u unutrašnji ugao očiju gde više ne stvara teškoće. Ako nemate strpljenja da to sačekate, već oko trljate, to može da dovede do oštećenja rožnjače i upale konjuktiva, što onda zahteva lečenje.

Foto: pexels.com

* Šminka, takođe, može da bude izvor infekcije zbog češćeg diranja oka za vreme nanošenja, ali i zbog nedovoljno čistog kozmetičkog preparata. Razne četkice za nanošenje šminke mogu biti odlična podloga za bakterije, ukoliko se redovno ne čiste.

ŠOK! TOM KRUZ U KARANTINU ZBOG KORONAVIRUSA!

* Nošenje naočara zahteva poseban tretman. Do upale oka mogu dovesti ukoliko se povremeno ne peru u mlakoj vodi i neutralnom sapunu, jer se prljavština sa naočara prenosi u oči.

* Sočiva i šminka zajedno zahtevaju posebnu pažnju. Pre skidanja ili stavljanja sočiva ruke obavezno operite. Sočiva takođe treba prati, dezinfikovati i držati u posudi namenjenoj tome, napunjenoj tečnošću za sočiva. Sa sočivima nikako ne treba da se spava, jer se tokom noći množe bakterije, izazivajući upalu u oku. Isto će se dogoditi i ako uveče zaboravimo da stavimo sočiva 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija