• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

05.04.2020

12:17

PRANJE RUKU JE VAŽNO, ALI ŠTA JE SA LICEM? Koliko često treba da se umivate?

Ljubav

PRANJE RUKU JE VAŽNO, ALI ŠTA JE SA LICEM? Koliko često treba da se umivate?

Podeli vest

Kako da budete sigurni da ste temeljno oprali lice i zaštitili se od virusa...

Ako ruke treba da peremo češće nego obično, da li isto važi za lice?

Staro pravilo kaže da, ukoliko želimo da imamo čisto lice i zdravu kožu, neophodno je da se umivamo dva puta dnevno. Pravilo koga se ne pridržavaju svi, a stručnjaci kažu i da ne bitrebalo. Tako postoje i dve krajnosti - oni koji preteruju, ali i oni kojima su sapun i voda nepoznanica (da, takvi zaista postoje!). Prvi se umivaju po pet, šest puta dnevno ne bi li bili sigurni da se uklonili sve potencijalne viruse sa kože, dok drugu čvrsto veruju da bojkotom sredstava za čišćenje jačaju imunitet. 

Foto: Shutterstock

Šta se dešava kada uopšte ne perete lice?

Ukoliko uopšte ne čistite lice, postoji velika verovatnoća da će vam se pojaviti akne, posebno ako ste fizički aktivni i znojite se. Čak i kada to nije slučaj, vaše lice i koža  su neprestano u kontaktu sa prljavštinom koja začepljuje pore i te minijaturne čestice treba redovno uklanjati, smatraju dermatolozi.

KO BI REKAO DA JE TO ONA! Žene je OBOŽAVAJU, a danas je u braku sa 35 godina mlađim MUŠKARCEM! (FOTO)

ZABAVA JE ZAGARANTOVANA! Napravite DOMAĆI PLASTELIN za svoje mališane, KAO NEKADA!

- Dok spavamo i tokom dana, na našoj koži se talože masnoće i mrtve ćelije kože. Tokom dana smo takođe izloženi zagađivačima životne sredine - objasnila je američki dermatolog dr Fili.

Ti zagađivači mogu biti zarazni, poput bakterija ili virusa, ili pak alergeni, tvrde svetski deramtolozi. A zdrava koža je koža koja je očišćena od takvih elemenata.

Foto: Shutterstock

Šta ako samo koristite maramice za uklanjanje šminke?

Ako šminku uklanjate maramicama predviđenim za ovu svrhu, to ne znači da ste "završili posao". Dermatolozi preporučuju da se posle ipak umijete.

SJAJAN TRIK ZA DAME! Ako vam je izrastao gel na noktima, NE MORATE DA GA SKIDATE, ovo će da pomogne!

- Ponekad su maramice dobre da se skinu prvi sloj ’naslaga’ sa lica. Ali, delotvorniji su blag sapun ili gel za umivanje i mlaka voda. Maramice sadrže određene hemikalije (kako bi mogle da ostanu vlažne dugo), a koje mogu izazvati alergije - smatra američki dermatolog.

Foto: Shutterstock

Koliko često treba da se umivate?

Budući da se korona virus prenosi sa osobe na osobu kapljičnim putem, kao i kada imate kontakt sa kontamiranim površinama, pa potom dodirujete usta, nos i oči, dermatolozi svakako savetuju da ne izbegavate umivanje. Ako zamislite najgori scenario, a primer da je neko zaražen kinuo u vašoj blizini i kapljice koje sadrže virus su završile na vašem licu, svakako ne želite da rizikujete. 

DA LI ĆE KORONA POSTATI SEZONSKI GRIP? Evo šta kažu virusolozi!

A koliko često trebate da perete lice, zavisi od vašeg tipa kože. Oni koji već imaju akne i problematičnu kožu, trebalo bi da se umivaju češće, najmanje tri puta dnevno. Preporuka za one sa suvom i kombinovanom kožom jeste da peru lice ujutru i uveče. I jedni i drugi bi svakako trebalo da se umivaju svaki put nakon izlaska iz kuće.

Takođe, bolje je da birate blaga sredstva za čišćenje, jer generalno ova sredstva uklanjaju površinski sloj kože i neke od prirodnih masnoća koje naše telo proizvodi, a koje su joj potrebne kako bi ostala elastična. 

Vodite računa i o tome da redovno hidrirate kožu odgovarajućim kremam, budući da je često umivanje isušuje i pospešuje stvaranje bora. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZONE

pre 4 godine

Pridrzavanje mera bezbednosti je svakako neophodno, zbog sebe, svoje porodice pa samim tim i cele zajednice ali treba dodatno uvek raditi na imunitetu i higijeni. Ruke naravno redovno perite i dezinfekujte kao i lice ako ništa drugo bar nekim dobrim čvrstim sapunom -mnogo je pouzdaniji .Ja vam preporučujem Sano-nano antibakterijski sapun sa srebrom jako je dobar jer mu povećava dejstvo, zato što je srebro prirodni antibiotik...u borbi protiv corona virusa, a stiti i neguje vasu kozu, posebno lica...

Dora

pre 4 godine

A mati draga, šta radim ujutru nego perem ruke sa toplom vodom i sapunom, i umivam lice.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija