• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

26.04.2020

14:53 >> 14:56

DA LI VAM JE MOZAK ZDRAV? Otkrijte uz pomoć ovog jednostavnog TESTA!

Ljubav

DA LI VAM JE MOZAK ZDRAV? Otkrijte uz pomoć ovog jednostavnog TESTA!

Podeli vest

ostoje brojni simptomi koji ukazuju da li vam preti moždani udar, ali upravo je otkriven jedan koji je lako izvodljiv i koji može da vas upozori da treba da promenite svoje navike i konsultujete lekara

Naučnici su razvili jednostavan test koji može da proceni koliko je rizik da neku osobu pogodi moždani udar. Dobra vest je da za ovaj test ne morate da idete kod lekara, već je sve što treba da uradite da - ustanete. Test održavanja ravnoteže na jednoj nozi osmislila je ekipa japanskih naučnika, a veruje se da je delotvoran pokazatelj verovatnosti moždanog udara.

(FOTO) KAKO PUŠITI SA MASKOM? Ben Aflekovo rešenje postalo hit na internetu!

SA 45 GODINA IZGLEDAJU KAO DA IMAJU 25! Arapski narodni lek je ELIKSIR MLADOSTI i vitalnosti! (RECEPT)

Test ravnoteže testira i mozak

Ovaj test bazira se na pretpostavci da je održavanje ravnoteže pokazatelj funkcionalnosti mozga. Prema tome bi svaka osoba trebalo da može da održi ravnotežu stojeći na jednoj nozi više od 20 sekundi. A svi koji to ne mogu trebalo bi da posete lakara, osim ako za ovu nemogućnost ne postoji neki drugi fizički razlog (recimo povreda noge).

Foto: pexels.com

Jasuharu Tabara je na Kjoto Univerzitetu vodio istraživanje u kojem je učestvovalo 1300 ispitanika (muškaraca i žena), starih oko 67 godina. Svi je trebalo da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju i održavaju ravnotežu 20-ak sekundi.

DA LI STE MEĐU NJIMA? Ova tri horoskopska znaka ne mogu BEZ SE*SA!

Nakon toga je provereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da je više od 30 odsto učesnika koji su se mučili s održavanjem ravnoteže imalo različite probleme u mozgu poput zadebljanih kapilara.

Zanimljivo je da naučna i zdravstvena zajednica nimalo ne sumnjaju u vrednost ovakvog testiranja zdravlja mozga. Iako su i pre postojala istraživanja koja su povezivala držanje i neravnotežu s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vreme u kojem se može odrediti šta je normalno, a št se može smatrati odstupanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17