• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

14.06.2020

12:54

LEČE ALERGIJU, ALI IZAIVAJU GLAVOBOLJE: Evo koji lekovi mogu da vam donesu i nevolje!

Ljubav

LEČE ALERGIJU, ALI IZAIVAJU GLAVOBOLJE: Evo koji lekovi mogu da vam donesu i nevolje!

Podeli vest

Antihistaminici, kao i svi drugi lekovi, mogu da imaju neželjena dejstva. Medikamenti prve generacije prodiru u centralni nervni sistem i mogu da uzrokuju pospanost, zamor i očni pritisak

Lekovi protiv alergija - antihistaminici, uspešno otklanjaju alergijske simptome, ali, kao i svi drugi lekovi, mogu da ispolje neželjena dejstva. S obzirom na to da se kupuju bez recepta, mnogi pacijenti, kada se pojavi neki od nusefekata, ne pripisuju to antialergijskoj terapiji, već posumnjaju da imaju drugi zdravstveni problem. Zato, ukoliko pijete antihistaminike a često se umorni, suše vam se usta i imate česte glavobolje, potražite pomoć lekara.

KAO RUKOM ODNEŠENO! Rešite se napetosti u vratu i ramenima u 3 KORAKA!

 

LOŠ SE*SUALNI ŽIVOT NIJE KRAJ SVETA: Evo korisnih saveta kako da se uskadite s partnerom!

Foto: Shutterstock

Lokalna primena

Antihistaminici mogu da se piju kao tablete, a postoje i u vidu rastvora ili spreja. Tada se stavljaju u oči i ubrizgavaju u nos. U slučaju lokalne primene, neželjni efekti gotovo da ne postoje.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničkog centra u Kragujevcu, kaže da se antihistaminici dele na prvu i drugu generaciju:

- Antihistaminici prve generacije (prometazin, hlorfeniramin, difenhidramin, dimenhidrinat, hidroksizin i drugi) prodiru u centralni nervni sistem i deluju na veliki broj različitih receptora, pa zato mogu da izazovu pospanost, zamor, sušenje usta, otežano mokrenje kod muškaraca sa uvećanom prostatom, pojačanje apetita i porast očnog pritiska. S druge strane, antihistaminici druge generacije (loratadin, cetirizin, levocetirizin, feksofenadin i drugi) slabo prodiru u centralni nervni sistem i daleko ređe izazivaju centralne efekte, obično manju pospanost ili glavobolju.

Emina Jahović UPECALA NOVOG DEČKA?! Pevačica u tajnoj vezi sa BIZNISMENOM - vredi MILIONE!

 

Foto: Shutterstock

Promene klimatskih uslova dovele su do toga da je polen biljaka gotovo neprestano u vazduhu, tako da mnogi koji su alergični moraju da piju antihistaminike bez prekida.

S VARJAČOM PO SVETU! 3 specijaliteta od njihovog visočanstva - JAJA!

- Studije njihove dugotrajne primene u preporučenim dozama nisu zabeležile ozbiljna neželjena dejstva, sem sporadično, a u slučaju predoziranja uglavnom ne dolazi do fatalnog ishoda - kaže profesor Janković. - Zato se antihistaminici druge generacije danas preporučuju kao prvi izbor u lečenju hronične urtikarije i alergijskog rinitisa. Ipak, bezbednost primene antihistaminika druge generacije u veoma visokim dozama - i do četiri puta višim od preporučenih, još nije ispitana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VOJIN IGNJATIJEVIC

pre 3 godine

MOJU ALERGIJSKU ASTMU IZLECIH SYNOPEN TABLETAMA, NEMA IH VISE U PRODAJI-SAMO KREMA ILI U AMPULAMA, A BEJAH NA SUBKUTANIM PROBAMA POZITIVAN I NA DESTILOVANU VODU !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija