Ako ste ALERGIČNI na polen NE JEDITE ovih 5 namirnica jer izazivaju ANAFALAKTIČKI ŠOK

Pixabay

21:04 Ljubav i zdravlje 0

život+/informer.rs | 18. 09. 2020.

Ako ste ALERGIČNI na polen NE JEDITE ovih 5 namirnica jer izazivaju ANAFALAKTIČKI ŠOK

Kijavica, svrab očiju, zapušenost nosa, kašalj i otežano disanje - idite kod lekara.

Krajem leta je polen korova najaktivniji, a može da se raznese kilometrima daleko od mesta gde je nastao. Zbog toga se sve veći broj ljudi zbog tegoba javlja alergolozima.

Ova vrsta alergije dominantno pravi problem mlađim osobama. Može da počne još u ranom detinjstvu, već od treće godine života, a najveću učestalost dostiže u populaciji između 20 i 40 godina.

TEŠKI DANI ZA ALERGIČNE NA AMBROZIJU! Količine polena su u CRVENOJ ZONI, ove godine još jedna stvar komplikuje situaciju

Javlja se do treće godine, a najviše alergičnih je u populaciji od 20 do 40 godina!

- S druge strane, posle 60. godine uočava se opet blagi porast broja osoba sa tegobama - kaže dr Rada Mišković, internista, alergolog i klinički imunolog Kliničkog centra Srbije.

U detinjstvu su dečaci skloniji ovoj vrsti problema, dok se ta razlika gubi u odraslom životnom dobu, pa nam se sa približno istom učestalošću javljaju osobe oba pola.

Da li neko ko je već alergičan na korove može da dobije alergiju prilikom konzumiranja pojedinih namirnica?

- Može, i tada se radi o sindromu oralne alergije koji nastaje usled unakrsne reaktivnosti, odnosno sličnosti proteina polena i hrane - ističe dr Mišković.

Kada se jedu ove namirnice počinje svrab u ustima, teže se guta, otiču usne i jezik...

Shutterstock

Postoji unakrsna preosetljivost između, na primer, polena korova i celera, pojedinih začina, semenki suncokreta, lubenice, banane, tikvice. Tegobe su najčešće ograničene na usnu sluznicu i manifestuju se pojavom svraba u usnoj duplji, jezika, otežanog gutanja, otoka usana i jezika.

Javljaju se imučnine, povraćanje, proliv...

Pixabay

Retko se može javiti i osećaj mučnine, bolovi u stomaku, povraćanje, proliv, pa i pad arterijskog krvnog pritiska, odnosno može doći do anafilaktičkog šoka.

Tegobe se javljaju posle konzumacije sirovih namirnica, ali ne i nakon njihove termičke obrade.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.