JESENJE NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA! Sprečavaju PREHLADU I GRIP, a možete ih jesti samo u ovo DOBA!

Tanjug

20:15 Ljubav i zdravlje 0

Mondo | 29. 09. 2020.

JESENJE NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA! Sprečavaju PREHLADU I GRIP, a možete ih jesti samo u ovo DOBA!

Zato odmah u prodavnicu po njih!

Veliki deo jesenjih namirnica obiluje antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.

Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu!

Ovo je šest namirnica koje najbolje ojačavaju imunitet, a "donosi" ih jesen!

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Shutterstock

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Bundeva

"Narandžasta kraljica jeseni" bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.

Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, "eliminisaćemo" i signale iscrpljenosti.

Shutterstock

Brokoli

Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od "odlaska kod lekara", zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.