• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/informer.rs

19.10.2020

18:00

OPASNA NAVIKA! Pomaže kod prehlade, ali da li STVARA ZAVISNOST?

Ljubav

OPASNA NAVIKA! Pomaže kod prehlade, ali da li STVARA ZAVISNOST?

Podeli vest

Sprej za nos pomaže kod prehlade. Stručnjaci kažu da on nema supstance koje izazivaju klasičnu zavisnost, ali...

Mnogi od nas po nedelju ili dve koriste sprej za nos kako bi tokom teških prehlada malo prodisali. Prema mišljenju specijalista za uho, grlo i nos – to je potpuno u redu. Sprej služi da se sluzokoža tokom prehlade umiri.

- Nosnice imaju jako prokrvljene krvne sudove. Na njih deluje sprej za nos. Krvni sudovi se onda sužavaju, a otok nosnica smanjuje. Tako dolazi do oslobađanja disajnih puteva u nosu - kaže Tomas Dajtmer iz Nemačkog društva za otorinolaringologiju.

Foto: Shutterstock

Ovaj specijalista navodi da se kod uobičajenih sprejeva za nos radi o sastojacima sličnim adrenalinu. "Ali to nisu medikamenti koji utiču na psihu i izazivaju zavisnost.“

Kada je nos pun

Najveći broj sprejeva sadrži ksilometazolin ili oksimetazolin. Oni pripadaju tzv. simpatomimetičkim lekovima. Ove supstance sužavaju krvne sudove i utiču da se povuče neprijatni otok. Tada može da se odahne.

Foto: Shutterstock

Ali naša sluzokoža se veoma brzo navikne na dnevnu dozu spreja, koji daje lep osećaj. To može da uvuče u vrzino kolo. Što se češće upotrebljava sprej za nos, to on brže gubi dejstvo i mnogo brže je potrebna nova doza. I onda u jednom trenutku više ne pomaže, i dolazi do hroničnog curenja nosa sa isušenom sluzokožom, koja se veoma teško može održati vlažnom.

Mnogi koriste sprej za nos tri puta dnevno. Ali ima i onih koji ne razmišljaju mnogo o tome. Naposletku, sprej za nos nije na listi supstanci koje izazivaju zavisnost.

Navika ili zavisnost?

Ipak, granica između čiste navike i zavisnosti je nejasna, kaže Hajno Štefer iz Instituta za socio-naučna istraživanja zavisnosti iz Frankfurta. Kaže da zbog prijatnog osećanja prilikom upotrebe može da dođe do stvaranja navike.

Foto: Shutterstock

- I ja sam u mladosti često koristio sprej za nos: dva do tri puta dnevno oko godinudve dana. Zbog toga sam dobio suvu sluzokožu i nisam se oporavio do danas - kaže 64-godišnji naučnik.

On je sprej uzimao u vreme kada nije bilo svesti o ovom problemu. Danas znamo da korišćenje spreja duže od dve sedmice može da izazove različite negativne posledice.

Kada počne žestoko da smrdi

Delovanje nazalnog spreja dužim korišćenjem gubi na dejstvu i suši sluzokožu, koja onda ne vrši svoju zaštitnu funkciju. Sluzokoža nas čuva od bacila i zbog toga je neophodna njena vlažnost.

Kod dugotrajne upotrebe spreja, nos više ne može da zagreje, očisti i ovlaži vazduh koji udišemo.

Foto: Pixabay

- U nosu se stvaraju mnogi čepovi, koji se na tipičan način inficiraju bakterijama. To može da dovede do hroničnog zapaljenja, odnosno tzv. "smrdljivog nosa" - kaže Dajtmer.

- Bakterije koje se nasele u nosu uzrokuju truo miris - objašnjava Dajtmer. Nos smrdi, a njegov vlasnik to ne oseća. Ali to je za onog ko se nađe u blizini te osobe prilično neprijatno. I u tom slučaju sprej za nos nije rešenje već uzrok problema.

Ali, za one koji su postali zavisni, postoji rešenje za odvikavanje - sprej za nos sa morskom vodom. I u toj fazi se konstantno bori sa zapušenim i suvim nosom, ali pre nego što se ponovo posegne za flašicom, preporučuje se poseta lekaru.

Šta su “MASKNE” i kako da ih se OSLOBODITE čitajte OVDE.

Ako imate problem sa NESANICOM, pročitajte OVDE kako ćete ZASPATI ZA MINUT.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17