• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

08.11.2020

12:20 >> 12:25

Iz ove KOŽE se NE MOŽE! Dokle se stiglo sa INOVATIVNIM lekovima za psorijazu?

Ljubav

Iz ove KOŽE se NE MOŽE! Dokle se stiglo sa INOVATIVNIM lekovima za psorijazu?

Podeli vest

Psorijaza ne poznaje granice, može da oboli svako i bilo kad. I muškarci, i žene, i deca...

Najčešće se javlja između 15. i 25. godine života, ali dešava se pre 10. i posle 90. Najučestalije je imunološko oboljenje, a u Srbiji, od oko 140.000 obolelih od psorijaze, inovativnu, odnosno biološku terapiju, prima samo 281 pacijent, upozoravaju stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv te bolesti.

Šta nije u redu?

Za psorijazu je karakteristična pojava crvenila, zadebljanja kože u vidu riblje krljušti, te pojačano perutanje i svrab, bol ili krvarenje. Može se javiti na glavi, genitalijama, gornjim i donjim ekstremitetima, tabanima, noktima. Suprotno predrasudama, koje su često izvor diskriminacije, nije zarazna niti je posledica izloženosti virusu ili klicama. Ne možete je “pokupiti” od nekoga ili je preneti drugima.

Foto: Pixabay

 

Depresija, apatija

Foto: Shutterstock

Mnogi oboleli svedoče da lakše tolerišu fizičke simptome psorijaze, dok im emocionalni i socijalni aspekti često teže padaju.

- Kada su promene vidljive, recimo kada su na licu, pacijetni su pod dodatnim stresom. U mnogo većem procentu boluju od depresije, tužni su, neraspoloženi, apatični. Iako nema tačnih podataka, u literaturi postoji informacija da oko sedam odsto pacijenata pokuša samoubistvo. Ja se našalim sa pacijentom i u izveštaju napišem preporuku da ga niko ne sekira. Bitno je pružiti im podršku, jer im je vrlo teško – navodi dr Predrag Majcan.

Malo ljudi, takođe, zna da psorijaza nisu samo ljuspice, kako se to često navodi, čak i u lekarskim krugovima. U pitanju je autoimuno oboljenje koje nastaje kada imuni sistem, umesto da brani organizam od bolesti, greškom počne da napada zdrave ćelije kože. I ne samo kože…

- Osim vidiljivih promena, bolest može da zahvati zglobve, te se kod svakog trećeg obolelog razvija i psorijatični artritis. Dokazane su i češće komplikacije u vidu kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa, pacijenti mogu da imaju probleme sa stomakom, recimo kronovu bolest… Međutim, sa pravom, adekvatnom terapijom sprečavate i komlikacije, a utičete i na kvalitet života – kaže načelnik dermatologije KBC Zvezdara dr Predrag Majcan.

Krema ne pomaže svima

Tretmani za psorijazu mogu da se podele u četiri glavne kategorije:

* Topikalne terapije - Tretmani koji se direktno primenjuju na koži

* Fototerapije – Terapije ultraljubičastim svetlom

* Kovencionalne sistemske terapije – Lekovi koji se uzimaju u vidu tableta ili injekcija i namenjeni su za celo telo

Foto: Shutterstock

* Biološke terapije – Lekovi koji utiču na imunitet organizma. Ovi lekovi se daju kao injekcije ili infuzija

Dobra vest je da su posle više od šest godina oboleli uspeli da se izbore da na pozitivnu listu dođu lekovi iz biološke terapije, a loša da je dobija manji broj pacijenata nego što je to potrebno.

- Među obolelima od psorijaze 10-20 odsto ima teži oblik bolesti, za čije lečenje bi bila najefikasnija biloška terapija. Međutim, ni pacijenti, a ni lekari u primarnoj medicini nisu dovoljno informisani o ovim mogućnostima, s obzirom da nam ne dolazi veliki broj pacijenata - kaže Mirjana Milinković Srećković iz Klinike za dermatologiju Kliničkog centra Srbije.

Prema njenim rečima uslov da bi oboleli dobili biološku terapiju su da im je psorijazom zahvaćeno najmanje 10 odsto površine kože, da usled bolesti imaju loš kvalitet života i da klasična terapija daje slab rezultat.

- Najmanje dve do tri hiljade obolelih ima uslove za ovu terapiju, ali je trenutno prima tek 281 pacijent. Većina psorijazu dobije rano, još u detinjstvu i u ranoj mladosti, a dođu kod nas posle 20-30 godina bolovanja. Ako se ranije počne sa biološkom terapijom, manja je šansa da se razviju i pridružene bolesti – naglašava dr Milinković Srećković.

(VIDEO) Treba vam samo PEŠKIR! Trik koji za minut POPORAVLJA LOŠE DRŽANJE pogledajte OVDE.

Hoćete da SMRŠATE? Probajte MIKROBIOM DIJETU koja kaže: JEDITE SVE, a detalje potražite OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija