• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/n.lazović

16.11.2020

11:43

TIHI UBICA u doba KORONE! Lekar savetuje kako da držite ŠEĆER POD KONTROLOM i šta ako vas uhvati VIRUS!

Ljubav

TIHI UBICA u doba KORONE! Lekar savetuje kako da držite ŠEĆER POD KONTROLOM i šta ako vas uhvati VIRUS!

Podeli vest

Šta je dijabetes, da li se sa ovom dijagnozom može kvalitetno živeti i kako postupiti ukoliko osoba sa šećernom bolešću oboli od kovida-19, za Ljubav i zdravlje govori dr Predrag Bojović, specijalista interne medicine poliklinike "Tektum"

U Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi, skoro svaki deseti stanovnik naše zemlje. Ovi pacijenti su u višestrukom riziku od razvoja kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja, što dodatno pogoršava njihovu prognozu i očekivanu dužinu života. Uz to, epidemija koronavirusa uzrokovala je ograničen pristup lekarima i redovnim kontrolama, iako se radi o bolesnicima koji su u većem riziku od komplikacija usled infekcije...

- Dijabetes melitus je hronična nezarazna bolest koja počinje tiho i može da traje dugo a da pacijent nema nikakvih tegoba, odnosno nekada se dijagnoza postavlja tek kada se jave komplikacije. Karakteriše je smanjena produkcija insulina ili neadekvatan odgovor organizma na insulin, a simptomi su gubitak telesne težine, pojačana žeđ, pojačano mokrenje, malaksalost i umor. Kod nas danas, po procenama, živi od pola miliona do milion ljudi sa dijabetesom, dok između 250.000 i pola miliona njih još nema postavljenu dijagnozu - upozorava dr Predrag Bojović.

Foto: Shutterstock

Kontrola u četiri koraka

Dobra kontrola dijabetesa podrazumeva održavanje nivoa šećera u krvi u granicama koje lekar odredi sa svojim pacijentom, izbegavanje niskih vrednosti (manje od 3,5 mmol/l), tj. hipoglikemije, kao i izbegavanje naglih skokova i padova.
1. Redovno kontrolišite nivo šećera
2. Pridržavajte se zdrave, izbalansirane ishrane i budite fizički aktivni
3. Redovno uzimajte propisane lekove
4. Ukoliko imate i pridružene kardiovaskularne bolesti, održavajte krvni pritisak i nivo masnoća (holesterol i trigliceride) u granicama normale

Faktore rizika treba tražiti među predispozicijom za ovu bolest (nasleđe), stresom, povećanim kalorijskim unosom, gojaznošću, fizičkom neaktivnošću, brzom hranom, hranom i pićem punim šećera...

Dijagnoza i lečenje

- Prema najnovijim preporukama, kod zdravih osoba vrednost šećera u krvi ujutro treba da bude manja od 5,6 mmol/l, a dva sata nakon obroka manja od 7,8 mmol/l. Ukoliko kod nekog otkrijemo jutarnju glikemiju (glikemija našte) veću od 7 mmol/l, ili glikemiju bilo kada u toku dana veću od 11,1 mmol/l, uz prisustvo simptoma tipičnih za dijabetes, sa sigurnošću možemo reći da se radi o dijabetesu - objašnjava naš sagovornik.

Sa šećernom bolešću se može kvalitetno živeti, insistira doktor i dodaje da je jako važno da pacijenti znaju da je reč o progresivnoj bolesti. Sa progresijom će doći i do promena u terapiji, što ne predstavlja lični neuspeh, već time lekar prilagođava terapiju trenutnom stanju bolesti.

Foto: Shutterstock

- Dijabetes tipa 1 leči se insulinskom terapijom, dok kod dijabetesa tipa 2 terapija započinje dijetama i fizičkom aktivnošću. Što se tiče lekova, odmah po dijagnozi se kreće sa jednim oralnim lekom, najčešće "metforminom", a zatim se kombinuju dva ili tri oralna preparata. Jako je bitno da se i sa insulinskom terapijom krene na vreme. Pacijenti neopravdano insulin doživljavaju kao kraj i poslednji stadijum bolesti i veoma često imaju otpor prema ovoj vrsti terapije. Međutim, ona nadoknađuje nedostatak insulina u organizmu, najefikasnija je na duže staze i zato je važno da se ne odlaže, da se sa njom krene na vreme kako bi se sprečile komplikacije - naglašava dr Bojović.

Foto: Shutterstock

A komplikacije nisu bezazlene, naprotiv, neke su i fatalne, a među najčešće spadaju oštećenje nerava, peckanje i trnjenje nogu, gubitak vida, infarkt, šlog, oštećenja bubrega, dijaliza, amputacija donjih ekstremiteta.

Šećer i kovid

Osobe koje imaju šećernu bolest nemaju veću verovatnoću da dobiju kovid-19, dodaje naš sagovornik, ali virus kod nekih od njih može da izazove teže simptome i komplikacije.

- Obično osobe sa dijabetesom koje imaju pridružene druge bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja, nose dodatan rizik za razvoj komplikovane infekcije koronavirusom. Kako bi se smanjio rizik od oboljenja, osobe sa dijabetesom trebalo bi da primenjuju iste jednostavne a efikasne mere zaštite svakog dana kao i svi drugi, od čestog pranja ruku sapunom i vodom, do izbegavanja većih okupljanja u zatvorenom prostoru - savetuje doktor.

Ukoliko imate dijabetes, a oboleli ste od korone, postupite prema sledećim smernicama, čak i u slučaju zadovoljavajućeg nivoa glukoze u krvi:

Foto: Shutterstock

- Nastavite sa uobičajenom terapijom za dijabetes. Nikada ne obustavljajte terapiju insulinom!

- Proveravajte nivo glukoze u krvi na svaka 2-3 sata

- Uzimajte dodatnu tečnost (bez kalorija) i nastavite sa redovnim obrocima. Unosite 120-180 ml tečnosti na svakih pola sata da ne biste dehidrirali

- Proveravajte svakodnevno telesnu težinu. Smanjenje telesne težine uprkos redovnoj, regularnoj ishrani može da ukaže na hiperglikemiju

Šećer u padu

Poseban problem u lečenju predstavljaju padovi šećera, odnosno hipoglikemija, često neprepoznata od strane pacijenta.
- Najčešći uzroci ovih padova su smanjen unos hrane, povećana fizička aktivnost, povećana terapija, a prepoznaćete ih po drhtanju, lupanju srca, slabosti, preznojavanju. U tim momentima potrebno je uzeti nešto što će podići nivo šećera u krvi. Takođe, jako je bitno o ovome popričati sa svojim lekarom, endokrinologom ili se javiti u najbliže savetovalište za dijabetes - preporučuje dr Bojović.

HRANA za SREĆNA CREVA! 7 namirnica koje vas ČUVAJU OD KANCERA pogledajte OVDE.

12 recepata PROTIV VIROZA i prehlada - Uz koje biljke ste ZDRAVI kao DEREN pogledajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija