• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

14.12.2020

08:15

KUPUS, LEK ZA 100 BOLJKI! Omiljeno povrće na srpskim trpezama NA 3 NAČINA! (RECEPTI)

Ljubav

KUPUS, LEK ZA 100 BOLJKI! Omiljeno povrće na srpskim trpezama NA 3 NAČINA! (RECEPTI)

Podeli vest

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije

Kupus je omiljeno jelo na našim trpezama, posebno zimi u ukiseljenom obliku. Ali da li znate da je on i vrlo delotvoran, a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume do depresije? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala. Postoje mnoge vrste, ali je najlekovitiji crveni, čija boja ukazuje na prisustvo moćnih antioksidanata - antocijanina.

Protiv upala svih vrsta

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen. U svrhu lečenja, koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.

Foto: Shutterstock

Lekovito dejstvo

- deluje preventivno protiv raka
- potpomaže mršavljenje
- poboljšava probavu
- ima antiupalna svojstva
- leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
- jača imunitet
- čisti organizam
- ublažava depresiju i teskobu
- poboljšava koncentraciju
- pomaže kod bolesti disajnih puteva

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešike. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Zahvalna creva

Od ribanca do "pakovanja" za sarmu, kiseli kupus je neizostavan sastojak zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C, idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Foto: Shutterstock

Za razliku od svežeg, obiluje probiotičkim bakterijama, te se preporučuje u slučaju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima, kao i za jačanje imuniteta.

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.
Čaša soka od kiselog kupusa, čuveni rasol, osim što je najpoznatiji prirodni lek protiv mamurluka, odličan je zimski napitak.

 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Mešana salata

Sastojci (za 6-8 osoba): pola glavice kupusa, pola omanje glavice crvenog kupusa, 2-3 srednje šargarepe, 1-2 mlada luka (opciono), so. Za preliv: 5 kašika kisele pavlake, 2 kašike majoneza, kašičica senfa, samleveni biber, kašičica šećera (opciono). U salatu možete da dodate i jabuku umesto jednog dela kupusa, kao i orašaste plodove ili brusnice.
Priprema:
Najpre iseckajte kupus, šargarepu, a jabuku, ako je koristite, izrendajte. Posolite i ostavite oko pola sata da omekša. Napravite preliv od kisele pavlake, majoneza, senfa i šećera, izmešajte s povrćem i na kraju dodajte biber. Ako želite, pospite sa orašastim plodovima i brusnicama.

Foto: Shutterstock

Bosanska kalja

Sastojci: 500 g teletine ili jagnjetine (može sa kostima i bez), glavica kupusa, malo ulja, glavica crnog luka, 2-3 šargarepe, kašika ajvara, so, biber, suvi začin i malo mlevene paprike.
Priprema:
Glavicu kupusa presecite na četiri dela, prelijte vodom, dobro posolite i stavite da se kuva. Kad voda provri, pustite da se kupus kuva oko 5-10 minuta. Za to vreme isecite meso na veće komade, pa propržite u tiganju uz dodatak začina. Meso izvadite iz tiganja, a na istoj masnoći propržite luk i šargarepu. Dodajte začine i ajvar, pa pržite oko pet minuta. Kupus izvadite iz slane vode i stavite u dublju posudu za pečenje, a vodu bacite. Preko kupusa rasporedite prženo povrće, preko povrća meso, pa zalijte sa vodom tako da namirnice budu do pola u vodi. Posudu poklopite i stavite da se peče na 250 stepeni dok kupus i meso ne budu gotovi.

Foto: Shutterstock

Kobasice sa kiselim kupusom

Sastojci: manja glavica kiselog kupusa, 3 srednja krompira, pola praziluka, 400 g domaćih kobasica, ulje, može i mast, biber so, mlevena paprika, 3-4 čena belog luka, kisela jabuka.
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, pa ga oljuštite i isecite na krupnije komade. Na ulju ili masti propržite praziluk iseckan na kolutove, dodajte mlevenu papriku, biber i so. U to ubacite kuvani krompir i izmešajte. Na ulju propržite kobasice sa obe strane, pa u tu masnoću ubacite seckani beli luk, kupus isečen na tanke rezance i jabuku na tanje kriške. Dinstajte oko 20 minuta bez dodavanja vode na tihoj vatri. Dodajte potom mlevenu papriku, biber. U podmazan pleh na dno stavite krompir, a odozgo kupus. U sredinu stavite kobasice. Pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata da se sve lepo zapeče.

(VIDEO) BRZO I LAKO! Evo kako da UKISELITE KUPUS

7 IZVORA MLADOSTI! Rusi kažu da su ovo najzdravije namirnice - UKUSNE su i JEFTINE!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija