• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alternativazavas.hr/informer.rs

27.12.2020

15:25

SUPTILNI znaci neravnoteže! DA LI SLUŠATE SIGNALE koje vam ŠALJE TELO?

Ljubav

SUPTILNI znaci neravnoteže! DA LI SLUŠATE SIGNALE koje vam ŠALJE TELO?

Podeli vest

Zbog prebrzog tempa života, ali i stresa često ignorišemo upravo ono što bi trebalo da nam bude najvažnije, a to je - naše telo. Postoje promene u organizmu na koje morate da obratite pažnju i da se obavezno obratite lekaru...

Imate učestale glavobolje i razdražljivi ste? Bole vas ramena i ukočen vam je vrat? Imate bolove u želucu nakon određene hrane? Sve su to signali da se u vašem organizmu događaju promene koje traže vašu pažnju, a neki od njih i posetu lekaru. Nažalost, zbog prebrzog tempa života, ali i stresa često ignorišemo upravo ono što bi trebalo da nam bude najvažnije, a to je - naše telo.

Foto: Shutterstock

Glavobolja

Glava može da vas boli, recimo, zbog učestalog višesatnog gledanja u ekran računara/tableta/telefona. U tom slučaju telo vam putem glavobolje poručuje - izađite napolje, na svež vazduh, gledajte u daljinu, livadu ili šumu, odmori oči. Nije prirodno stalno sedeti i naprezati oči na tako maloj udaljenosti, vaše telo nije tome namenjeno.

Loš zadah

Ako stalno imate loš zadah, taj problem definitivno nećete rešiti žvakaćim gumama ili temeljnim pranjem zuba, a telo vam verovatno poručuje da je vaša crevna mikroflora u disbalansu i da se tamo nešto događa. Svakako poradite na ishrani, izbacite očigledne izazivače poput feferona, crnog i belog luka ili plavog sira i povećajte unos probiotika i prebiotika prisutnih u jogurtu, kefiru, jabukovom sirćetu, kiselom kupusu i krastavcima, crnoj čokoladi. Neprijatan zadah može da bude i znak bolesti desni, gorušice ili heliko bakterije. Posetite lekara ukoliko vam dah miriše na slatkasto ili na voće, pošto bi to mogao da bude simptom dijabetesa.

Glavobolja može da bude i rezultat unosa nezdravih namirnica (zbog pojačivača ukusa i konzervansa) ili određene hrane koja vam smeta, recimo, mlečnih proizvoda, slatkiša, kafe, vina, a može da bude i rezultat obične dehidracije.

Da li pozvati lekara?

Povremena glavobolja obično nije za brigu, ali iznenadan, jak bol ukazuje na ozbiljno stanje. Odmah potražite pomoć ako vam se javi veoma bolna glavobolja praćena zamagljenim vidom ili ako vam se iznenada jave teškoće u pokretanju bilo kog dela tela. Takođe bi trebalo da porazgovarate sa svojim lekarom ako imate tri ili više glavobolja nedeljno ili ako ustanovite da svakodnevno ili skoro svakodnevno uzimate sredstva za umirenje bolova.

Bol u stomaku nakon obroka

Ukoliko imate abdominalne bolove nakon što pojedete određenu hranu, to je siguran znak kojim vas telo upozorava da ta namirnica (ili grupa namirnica) nije dobar izbor za vaš organizam. Bez obzira na to koliko je volite i koliko prija vašim nepcima, njenom dugoročnom konzumacijom nanosite sebi samo štetu.

Foto: Shutterstock

Da li pozvati lekara?

Ako bol traje duže od dve nedelje uprkos svim vašim naporima da promenite način ishrane, porazgovarajte sa svojim lekarom. Možda je u pitanju sindrom iritabilnog kolona, funkcionalna dispepsija (loše varenje) ili problemi sa pankreasom. Znaci za uzbunu su iznenadni jaki bolovi u predelu stomaka u kombinaciji sa jednim ili više simptoma: povraćanjem, visokom temperaturom, slabošću i lošim opštim stanjem, rastrojenošću, malaksalošću, izrazito naduvenim stomakom osetljivim na pritisak, krvlju u stolici, otežanim disanjem, znojenjem i anksioznošću. U tom slučaju se obavezno obratite lekaru.

Zatvor

Ako vam je probava otežana i usporena i nemate redovnu stolicu, vaše telo poručuje da je potrebno da ga nahranite s više vlakana, dakle, obogatite ishranu obiljem sočnog voća i povrća. Neki od prirodnih laksativa su jogurt, aloe vera, semenke lana, ulja... Takođe, pazite na hidrataciju i budite aktivni svaki dan.

Foto: Shutterstock

Da li pozvati lekara?

Iako dosadan, zatvor obično nije ozbiljan problem, ponekad može da ukaže na ozbiljniji poremećaj, kao što su rak kolona ili rektuma ili opstrukcija creva. Posavetujte se sa lekarom ako opstipacija traje dve nedelje i duže, ako primetite krv u stolici, ako je zatvor praćen povišenom temperaturom, jakim bolom u stomaku ili gubitkom težine, ili ako se zatvor smenjuje sa dijarejom.

Hronični umor i nizak nivo energije

Stalno ste na minimumu po pitanju energije i osećate se kao isceđen limun? U tom slučaju telo vam putem umora ukazuje na preopterećenost organizma. Priuštite sebi odmor i dobar san kako biste dalje mogli optimalno da funkcionišete, ali i pola sata umerene fizičke aktivnosti dnevno. Nivo energije možete da podignete i kvalitetnom ishranom s obiljem antioksidansa, a izbegavajte prerađene, rafinisane namirnice.

Foto: Shutterstock

Da li pozvati lekara?

Ako se osećate "neprekidno umorno", čak i posle preduzimanja koraka u lečenju umora, zakažite posetu svom lekaru. Umor može da bude simptom problema sa tiroidnom žlezdom, depresije, dijabetesa, anemije i mnogih drugih zdravstvenih problema. Ukoliko osećate umor uporedo sa iznenadnom pojavom abdominalnih bolova, nedostatka daha ili jakih glavobolja, hitno potražite medicinsku pomoć.

Ukočen vrat i napeta ramena

Ako osećate veliku napetost u vratu i ramenima i često vas bole leđa, to je siguran znak da ste pod velikim stresom. U tom slučaju primenite metode relaksacije - meditirajte, šetajte u prirodi, sedite u tišini, priuštite sebi masažu i toplu kupku. Sami istražite i otkrijte šta vas najbolje opušta.

Foto: Shutterstock

Da li pozvati lekara?

Ako vaši napori da se opustite ne deluju, a bol traje duže od tri dana, posetite svog lekara. Lečenje vam je potrebno i ako imate vrstu bola koja vas sprečava da podignete ruku iznad glave ili ako ne možete da pomerite rame. Potražite hitnu medicinsku pomoć ako vam je vrat ne samo bolan već i ukočen, a prisutni su i glavobolja, povišena temperatura, nepodnošenje svetlosti i osip koji ne bledi. To su simptomi meningitisa.

RUKE I NOGE SU VAM STALNO HLADNE? Niska temperatura tela nije DOBRA, može da bude pokazatelj OVIH BOLESTI

LISTA NAJJAČIH BOLOVA KOJE LJUDSKI ORGANIZAM MOŽE DA OSETI! Žene kažu porođaj, muškarci kamen u bubregu, a EVO ŠTA LEKARI TVRDE!

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija