• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilakar

15.01.2021

12:17

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE

Ljubav

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE

Podeli vest

Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja

Dovoljna količina đumbira je oko pola ravne kafene kašičice dnevno ili 6 -7 kolutova svežeg (debljine 2-3 mm).

Brzi čaj od đumbira:

Četiri-pet kolutova đumbira stavite u vrelu vodu i na umerenoj vatri kuvajte pet minuta. Skinite sa vatre, pustite da se čaj prohladi, izvadite kolutiće i napitak pijte bez šećera.

Foto: Pexels

Beli luk

Beli luk

Bilo da ste ljubitelj belog luka ili ga u širokom krugu zaobilazite, ispitivanja su pokazala i dokazala da je beli luk izvanredan i za jačanje imuniteta, ali i kada je imunitet već kompromitovan tj. kod različitih bolesti i prehlada.

Aktivni sastojci su pre svega alicin i sumpor koji u kombinaciji imaju i antibakterijsko i antivirusno pa čak i antifugicidno (protiv gljivično) dejstvo.

Beli luk koristite svež ili lako termički obrađen, a za one koji ne mogu da ga podnesu, na tržištu se mogu naći i kapsule sa ekstraktom belog luka. Koliko su one potentne – to je već stvar proizvođača i tehnologije proizvodnje pa da ne otvaramo tu temu.

Evo recept kako da pripremite jedan koristan dodatak ishrani – beli luk sa maslinovim uljem:
Desetak češnjeva belog luka iseckate na listiće, prelijete sa 1 dl maslinovog ulja i ostavite 48 sati u mračnom prostoru. Posle toga, vaš pojačivač imuniteta je spreman.

Način upotrebe: dve kašike ove mešavine staviti u jelo koje je u tanjiru – praktično imate i začin i lek.

Foto: Shutterstock

Med

Med za jačanje imuniteta

Kvalitetan med je više od hrane i slatke namirnice.

Med je tečni lek, sadrži veći broj hranljivih materija, a u kombinaciji sa nekim drugim pčelinjim proizvodima (pčelinji vosak i propolis) – postaje sličan antibiotiku tj. odlično je sredstvo protiv velikog broja bakterija i gljivica.

Ono što je kod meda bitno je – poreklo. Naime, zbog velike potražnje med se često pravi veštački i to dodavanjem šećera, a takav med nema značajna lekovita svojstva. Zato potražite pravi med od osobe kojoj možete da verujete i počnite da koristite ovo moćno sredstvo za jačanje imuniteta.

Savet za jutarnju upotrebu:

Kašičicu meda (koristite drvenu ili plastičnu kašičicu) prelijte sa decilitrom tople vode (ne više od 45 stepeni) i – popijte. Ovaj jednostavan napitak će pomoći organizmu da dobije potrebne nutritive, a želudac će već na početku dana dobiti finu zaštitu poput filma, koja pomaže da se eventualne erozije ili druga oštećenja uslovno rečeno „zakrpe“ i saniraju.

Foto: Shutterstock

Pečurke

Izuzetna namirnica za jačanje imuniteta. Imaju jako antivirusno dejstvo i mogu se praktično koristiti svaki dan kao deo obroka.

Naravno, postoji veliki broj pečurki i određene varijacije i u dejstvu i nutritivima, a ovde bismo skrenuli pažnju na šitaki pečurke koje se mogu naći u svežem i u suvom obliku.

Mogu se pripremati na različite načine, ipak kao supa su se pokazale kao najdelotvornije.

Na tri šolje vode dodati šolju različitog povrća po želji (sitno seckana šargarepa, brokuli, prokulice, itd.) i 2 suve šitaki pečurke (zajedno sa vodom u kojoj su se natapale 10 minuta). Kada počne da vri smanjiti vatru i kuvati 4 minuta, a zatim šitaki pečurku (iseći na sitne trake i vratiti u supu).

Dodati po želji sitne rezance, so po ukusu i kuvati još nekoliko minuta. Skuvanu supu ukrasiti sitno seckanim peršunom. Imunite poboljšan prirodnim putem u tanjiru!

Foto: Pixabay

Paprika

Pravi rekorder u količini vitamina C je paprika. U stopu je prati list peršuna ali i zeleno listano povrće kao što je kelj. Dakle, ne morate se brinuti o unosu vitamina C i nestašici limuna dokle god je na vašoj trpezi prisutna – paprika.

Kako je konzumirati? Može se spremati na mnogo načina, a najviše vitamina C sačuva kada se jede sirova ili parena.

Interesantna je stvar da sličnu količinu vitamina C (ali i drugih vitamina) zadrži i brzo smrznuta paprika i drugo povrće koje se može nabaviti van sezone. Jednostavan i brz način da telo snabdete kvalitetnim nutritivima bitnim za jačanje imuniteta.

Cink za jačanje imuniteta

Namirnice koje u sebi sadrže cink su provereno dobre za jačanje imuniteta. A cinka ima i u hrani životinjskog porekla (piletina, ćuretina, junetina, tunjevina, jaja…) kao i u hrani biljnog porekla (integralne žitarice, mahunarke, suncokretove i bundevine semenke, badem…)

Praktično, kada procesiranu hranu zamenite sa gore spomenutom – obezbeđen vam je stabilan priliv cinka a time i više energije i bolji rad imunog sistema.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Jačanje imuniteta uz pomoć zelenog čaja je lak način da organizam snabdete korisnim materijama koje, ne samo pomažu u borbi protiv bakterija i virusa, već pomažu stimulisanje proizvodnje imunoloških ćelija.

Važno je da taj čaj pijete redovno, a možete ga koristiti kao zamenu za (smanjenje) pijenja kafe (ako je koristite u većim količinama).

Kako se pravi zeleni čaj?

Dovoljno je da kesicu sa čajem prelijete vrelom vodom, ostavite pet minuta poklopljeno i… vaš imunitet je dobio dragoceni stimulans u borbi protiv virusa i infekcije.

Napravite vitaminsku bombu sami

Postoji više recepata za tzv. „vitaminsku bombu“ – mešavinu u medu koja sadrži u sebi super nutritive gde je dovoljna i mala količina da bi se telo snabdelo velikom količinom potrebnih vitamina i menerala koji potiču iz prirode a ne iz suplamenata.

Potrebno vam je 500 g meda (obavezno prirodni), 3 limuna (ako nemate organski – dobro operite koru ili je oljuštite), 200 g svežeg đumbira i kašičica kurkume.

Isecite limun na komadiće (da se lakše melje u blenderu), đumbir izrendajte pa zajedno sa limunom stavite u blender. Dodajte kurkumu i masu blendirajte dok ne postane homogena.

U tečni med (ako je bio kristalizovan, potopite teglu u toplu vodu da bi mu se vratila tečna struktura) dodajte blendiranu masu i dobro promešajte drvenom varjačom. Mešavina je spremna.

Koristite je redovno – najbolje ujutru i to na sledeći načina: jednu kašičicu mase dodati u 1,5 dl toplog čaja. Odlično je za jačanje imuniteta, ali i za one koji imaju manjak energije ujutru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija