• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

14.02.2021

17:23

Autofagija KAO NAČIN ŽIVOTA! Doktor otkriva kako se ĆELIJE SAMOOBNAVLAJU i kako se TREBA HRANITI!

Ljubav

Autofagija KAO NAČIN ŽIVOTA! Doktor otkriva kako se ĆELIJE SAMOOBNAVLAJU i kako se TREBA HRANITI!

Podeli vest

Kako se kod autofagije pokreće proces samočišćenja i samobnavljanja ćelija, kako se treba hraniti, koliko dugo treba izbegavati hranu, kao i šta još pokreće autofagiju, objašnjava specijalsita interne medicine, dr Dragan Ivanov

Režim ishrane po kojem se 12-16 sati dnevno uopšte ne uzima hrana, poznat kao autofagija, sve je popularniji u svetu, a njegovi pobornici tvrde da sprečava nastanak gojaznosti, ali i da pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2, karcinoma i drugih čestih bolesti.

- Autofagija nije gladovanje, već preraspodela obroka, veličanstvena je i zadivljujuća. Japanski naučnik Jošinori Osumi je za ovaj način ishrane dobio Nobelovu nagradu 2016. godine, ne zato što ga je smislio, naravno, već zato što je ga registrovao i objasnio kako deluje i šta treba da radimo kako bismo bili zdravi - kaže specijalsita interne medicine, dr Dragan Ivanov.

Ovaj povremeni post podrazumeva process koji se satoji iz dva dela – prepozanavanja i razgradnje ili reciklaže…

Foto: Printscreen You Tube/životizdravlje

Dr Dragan Ivanov

- Telo prvo prepoznaje ćelije koje su ostarele i nefunkcionalne, poput malignih, patoloških, ono što predstavlja smeće ili otpad, mikroorganizme koji izaivaju bolest, toksine… U drugoj fazi sledi razgradnja,  telo reciklira taj material, dakle ne baca ga, nego ga koristi za stvaranje novih, mladih, funkcionalnih ćelija ili pak dobija dodatno eksta gorivo i više snage - navodi doktor. 

Autofagija može da se aktivira na više načina. Najpoznatiji je ishranom, kada je ne jede u periodu između 12-16 sati - kada istekne 12 sati uključuje se pozitivno dejstvo povremenog posta.

- Drugi način je fizička aktivnost koja dovodi do zamora, odnosno znojenja, a treća naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom. Hladni intervali treba da budu kraći, a moja preporuika je da ne kvasite kosu. Lice možete da tuširate hladnom vodom nakon koje će pocrveneti i izgledati mladolikije i lepše, kao i ruke, ramena, noge, dok su grudi osetrljivije, pa treba povesti računa. Ne prelazite sa vruće vode naglo na ledenu, naročito u početku. Treba poštovati suptilnu gradaciju od vruće preko tople, mlake, pa tek onda hladne i ledene vode i tek posle par meseci, kada se koža i vegatativni nervni sistem naviknu, možete da pređete na pun raspon (toplote/hladnoće) koji pokreće autofagiju - kaže dr Ivanov.

Foto: Shutterstock

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom takođe pokreće autofagiju

Sve je lek, a sve može da bude i ‘nelek’, napominje doktor, u zavisnosti od doze i kome se preporučuje.

- Autofagija nije za decu do izlaska iz puberteta, do neke 16-17 godine, nije za trudnice, dojilje, mršave osobe i one koji su insulin zavisni, odnosno imaju dijbetes tipa 1, jer njihova ishrana treba da bude usaglašena sa terapijom. Takođe nije za one sa malignim bolestima u terminalnom stadijumu – poručuje specijalista interne medicine.

Saveti za autofagiju:

- Doručkujte odmah kada ustanete, pre početka posla

- Između obroka ne jedite barem pet sati

- Između obroka pijte vodu – sat vremena posle obroka ili 30 minuta pre obroka

- Izbegavajte sokove (radije jedite voće)

- Nakon poslednjeg obroka u danu ne konzumirajte grickalice, bombone, žvake i slično (možete vodu, limunov sok i nezaslađeni čaj)

- Čim ustanemo možemo da popijemo sok od limuna sa vodom i sa malo meda i za tri minuta svežina limuna i glukoza iz meda dovešće do lučenja serotonina u mozgu - osećaćemo se prijatno, raspoloženo, nećemo zaboravljati… Doručak treba da čine voće, integralne žitarice, orašasti plodovi, jogurt, kefir, sir, biljna mleka… Ručak može da bude proteinski, a najbolje iskoristeve su mahunarke: pasulj, grašak, boranija, integralni pirinač, zelje… Znate da sam ja rođeni vegetarijanac – dodaje doktor.

Foto: Shutterstock

Ako ne možete da preskočite večeru, naka bude lagana

Rana večera, najkasnije oko 17 ili 18 časova je dozvoljena, mada doktor navodi da nam ona u najvećem broju slučajeva (izuzetak su deca, trudnice, oni koji se bave teškim fizičkim radom…) nije neophodna.

- Ako insistirate na večeri neka bude najlaganiji obrok u vidu bobičastog voća, grejpfuta, kisele jabuke,  presne salate od cikorije, kupusa, paprike, paradajza… Važno je ne jesti do sledećeg dana, ali treba imati na umu da u početku autofagija kreće tek kada prođe 15-16 sati (umesto 12) od poslednjeg obroka, a da bi se ceo sistem razradio i organizam prilagodio novom načinu preraspodele obroka obično je potrebno da prođe šest nedelja, nekad i manje – kaže dr Ivanov.

Svi oni koji ne žele da povremenim postom izgube kilograme, dovoljno je da unose istu količinu hrane kao i ranije, samo drugačije raspoređenu, a zapravo usaglašenu sa prirodnim fiziološkim procesima,  napominje specijalista interne medicine.

Namirnice i biljke koje podstiču autofagiju:

- ruzmarin

- origano

- žalfija

Foto: Shutterstock

- citrusi

- zeleni čaj

- kafa od cikorije

Foto: Shutterstock

- borovnice

- kurkuma

- đumbir

Foto: Shutterstock

- zova

- crni luk

- brusnice

Foto: Shutterstock

- masline

- maslinovo ulje

- resferatol iz grožđa

- reiši gljiva

Ruski ANTIVIIRUS napitak! ČISTI ceo organizam, ŠTITI od bolesti i daje SNAGU! /RECEPT/

ČUVA SRCE i mozak, ima ANTIKANCEROGENA svojstva... 10 RAZLOGA zašto treba jesti ovo MAGIČNO POVRĆE!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17