• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lepota i zdravlje

18.02.2021

18:35

SAZNAJTE ZAŠTO SE GOJIMO! Ovo su glavna tri uzroka gojaznosti!

Ljubav

SAZNAJTE ZAŠTO SE GOJIMO! Ovo su glavna tri uzroka gojaznosti!

Podeli vest

Šta je to što utiče na povećanje masnih naslaga u telu, gde grešimo?

Ne goje samo masti, kao što se često misli. Možemo razlikovati čak tri načina ishrane koja lako dovode do viška kilograma, a naročito do masnih naslaga u predelu stomaka.

Koji su glavni uzroci gojaznosti?


1. Suviše često posežete za ugljenim hidratima

Možda ne znate, ali i šećeri se pretvaraju u mast, koja je glavni uzrok zašto se gojimo. Zapravo, oni su ti koji najbrže pokreću insulin i utiču na uvećanje težine. Ako u krvi ima previše šećera (a do toga dolazi ako jedemo ne samo slatkiše, nego i testeninu ili rafinisani pirinač), insulin doprinosi sakupljanju masti u masnom tkivu. Prekomerna upotreba ne znači samo obilne porcije, već i (bolje rečeno pre svega) sklonost ka unosu veće količine ugljenih hidrata u odnosu na ostale hranljive sastojke, odnosno proteine i masti. Trebalo bi da korigujete ovu naviku i poboljšate metabolizam šećera i funkcionalnost insulina. Samo tako ćete se osloboditi viška kilograma.

Foto: Pixabay

Ugljeni hidrati

2. Previše masti u ishrani

Ovo je najčešći uzrok gojaznosti. Kod osoba čija je ishrana bogata mastima lakše dolazi do sakupljanja masnih naslaga u telu. Masti su u većoj količini zastupljene u sirevima, suhomesnatim proizvodima, prženoj hrani, raznim dodacima jelu, ali i u mesu. Analize krvi često pokazuju povišen nivo triglicerida i holesterola.

Organizam treba navesti da sagori masne naslage tako da nam do mozga i ne dođe da mu nešto uskraćujemo. Ako započnete strogu dijetu, samo ćete usporiti metabolizam, posebno onaj bazalni, a višak kilograma neće nestati. U slučaju ove vrste gojaznosti, treba aktivirati lipolizu. Lipoliza je proces rastavljanja triglicerida tokom kojeg se oni pretvaraju u slobodne masne kiseline, koje se mogu iskoristiti za stvaranje energije. To znači da treba menjati ishranu, ali tako da ona ne bude ograničena nego izbalansirana. Masti životinjskog porekla ne treba izbacivati iz ishrane, nego ih uzimati u odgovarajućim količinama.

Potrebni su vam i suplementi i prirodni lekovi koje će vam pomoći da redukujete nivo masti u krvi i omogućiti bolje funkcionisanje jetre. 

3. Unosite previše kalorija svakog dana

Ovde se ubrajaju svi oni koji stalno osećaju glad. Zbog toga ili uzimaju obilne porcije ili unose više kalorija nego što im je potrebno, preterujući s voćnim sokovima, alkoholnim pićima i slatkišima. Ovu pojavu možemo nazvati i proždrljivošću, ali možda je reč i o nervozi. Nervoza i stres pojačavaju osećaj gladi i ubrzavaju stvaranje masnih naslaga oko struka što dovodi do viška kilograma. Kad smo pod pritiskom, ili smo uznemireni, naš organizam proizvodi kortizol, hormon stresa. Ovaj hormon, povezan s osećajem gladi, usmerava nam apetit prvenstveno ka kaloričnim namirnicama. To je, s njegove tačke gledišta, pozitivno: u slučaju opasnosti potrebno je mnogo energije. Kortizol je u dosluhu i s masnim ćelijama u predelu trbuha, gde namerava da akumulira svu tu energiju. I upravo tako stres utiče na povećanje obima struka i gojaznost.

Foto: Printscreen You Tube

Preterano unošenje kalorija utiče na gojaznost

Kako da znate kojem tipu pripadate

Pročitajte sva tri profila koja smo naveli. Ako se prepoznate u bar tri osobine, pogledajte šta vam je činiti. Pronalazite se u više profila i ne možete da se odlučite? Odaberite profil koji će vam omogućiti da umanjite osećaj gladi te da držite pod kontrolom nervozu koja vas tera da preterujete s jelom. Ili pak nedelju dana vodite mali dnevnik ishrane na osnovu kojeg ćete shvatiti jeste li skloniji preterivanju u ugljenim hidratima ili mastima.

Ako preterujete sa šećerom:

- imate želju za ugljenim hidratima (slatkišima, zašećerenim namirnicama, hlebom, pogačama, itd.);

- jedete pretežno proizvode od rafinisanog brašna;

- koristite beli šećer;

- ne osećate zadovoljstvo ako posle jela ne pojedete nešto slatko;

- često patite od gljivičnih oboljenja i kandide;

- često osećate pad koncentracije, mentalni zamor;

- imate osećaj nadutosti i težine nakon što pojedete testeninu ili hleb.

Foto: Shutterstock

Ako preterujete s mastima:

- imate povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi;

- često jedete suhomesnate proizvode i meso;

- često uzimate gotova jela;

- ne odustajete od sira i maslaca;

- kad vas obuzme glad, pribegavate pomfritu i slanim jelina;

- patite od svraba, dermatitisa, imate bubuljice;

- mate loš zadah i osećaj gorčine u ustima;

Ako ste stalno gladni:

- uzimate obilne porcije ili posle jela uvek u tanjir dosipate još hrane;

- imate napade gladi ubrzo nakon jela;

- često ste razdražljivi i nervozni;

- patite i od glavobolje i mišićne napetosti;

- teško zaspite i osećate se umornim kad se probudite;

- patite od peckanja u stomaku i imate problema s varenjem;

- dešava vam se da patite od zatvora;

- jedete neredovno, često van vremena predviđenog za obrok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija