• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bilje i zdravlje/informer.rs

14.04.2021

11:31

OVA BILJKA JE SPAS ZA ŽENSKE BOLJKE: Od nje možete napraviti ČAJ za UKLANJANJE RANICA I KANDIDE!

Ljubav

OVA BILJKA JE SPAS ZA ŽENSKE BOLJKE: Od nje možete napraviti ČAJ za UKLANJANJE RANICA I KANDIDE!

Podeli vest

U narodnoj medicini cerova kora potopljena u vinu koristi se kao lek mnogih bolesti. Za razliku od drugih vrsta hrasta, ima ispucalu koru, pa se u narodu odomaćio i izraz "ruke ispucale ko cerova kora".

Upotrebi cera u tradicionalnoj medicini je ogromna.

Čak jedna vrsta ose na cerovim granama pravi leglo koje vremenom poprima oblik šišarki i koristi se za lečenje ženskih bolesti, za zaustavljanje krvarenja kod odliva:

- prvo se stucaju u prah, pa se jedna kašičica stavi u 2dl hladne vode i zagreva do vrenja, kuva još 3 minuta, a potom ostavi pola sata, procedi i pije po malo, dva puta dnevno.

Žir cera koristio se često i u ishrani, posebno tokom teških ratnih godina.Pravilo se i brašno i ukusan hleb. Pošto kora cera sadrži gorke materije, peče se na 150 stepeni dok ne otpadne, ili se prokuva u dve vode.

Listovi se takođe mogu koristiti u ishrani, a od njih se pravi izuzetno  ukusan i zdrav čaj za čišćenje organizma, posebno za one koji su bili izloženi radijaciji, a listovi su dobri za metabolizam.

Na dnu stabla cerovog drveta vremenom nastaje oštećenje, rupa u kojoj se sakuplja kišnica, koja se u narodnoj medicini koristi kod svih vrsta ekcema i negu kože.

Tekućina uzeta iz isečenog cerakoristi se za pravljenje dnevnih krema za negu lica i ispucalih peta.

Žensko ispiranje - kod ranica na grliću materice i cicti na jajniku

  • 25 g cerove kore
  • 25 g rastavića
  • 25 g žalfije
  • 25 g orahovog lista

U litar ipo ključale vode staviti 2 pune kašike čajne mešavine, pustiti da vri 5 minuta i ostaviti 30, pa procediti i koristiti preventivno za ispiranje jedanput mesečno.

​Napomena: 
Cerovu i hrastovu koru NE treba dodavati čajnim mešavinama za decu mlađu od 10 godina, a za svaki zdravstveni problem prvo se obratiti lekaru.

Čaj za ozračene

  • 25 g cerove kore
  • 15 g lista koprive
  • 15 g izopa (miloduha)
  • 15 g rastavića
  • 15 g zmijine trave (sikavica, padelj)
  • 15 g breze

U 600 g ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustiti da vri 10-ak sekundi, opet skloniti sa vatre i staviti 30 minuta, pa procediti i piti 3 puta dnevno po jednu šolju.

Čaj protiv kandide

  • 25 g cerove kore
  • 25 g orahovog lista
  • 25 g majčine dušice
  • 25 g bosiljka

U 600 g ključale vode staviti 1 kašiku mešavine i pustiti da vri 10-ak minuta, skloniti sa vatre i ostaviti još pola sata, pa procediti i piti po jednu šolju 3 puta dnevno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija