• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

29.05.2021

09:12 >> 09:18

Da li ste skloni PRETERANOM RAZMIŠLJANJU? Psiholog otkriva tehnike za UTIŠAVANJE MOZGA!

Ljubav

Da li ste skloni PRETERANOM RAZMIŠLJANJU? Psiholog otkriva tehnike za UTIŠAVANJE MOZGA!

Podeli vest

Pojam preteranog razmišljanja odnosi se na razmišljanje koje je značajno opterećujuće, blokirajuće, veoma mentalno iscrpljujuće i ne dovodi ni do kakvih zaključaka i rešenja iako osoba često veruje u suprotno

Većina ljudi za sebe može da kaže da ponekad ima osećaj kao da ne može da "utiša" svoj mozak. Svakome od nas se verovatno nekad desilo da, na primer, ne može iz glave da izbaci neku pesmu. Ljudski mozak svakodnevno obrađuje desetine hiljada informacija i to je ono što smatramo prirodnom pojavom. Međutim, pojam preteranog razmišljanja odnosi se na razmišljanje koje je značajno opterećujuće, blokirajuće, veoma mentalno iscrpljujuće i ne dovodi ni do kakvih zaključaka i rešenja iako osoba često veruje u suprotno, kaže mr Anđela Zlatković, specijalni pedagog i porodični psihoterapeut savetovališta "Vaš psiholog". Srećom, postoje tehnike koje s vremenom, uz dosledno uvežbavanje, mogu da vam pomognu da prekinete lanac preteranog razmišljanja.

Foto: Shutterstock

Prepoznajte problem

- Iznova oživljavate trenutke iz prošlosti kada ste se osećali postiđeno, osramoćeno, povređeno
- Imate poteškoće da zaspite
- Imate previše "šta ako" pitanja
- Previše analizirate ponašanje drugih ljudi
- Previše se bavite stvarima koje ste mogli da kažete ili uradite, a niste
- Iznova analizirate svoje greške
- Niste spontani, volite uvek i za sve da budete dobro pripremljeni
- Preterano brinete oko stvari koje ne zavise isključivo od vas
- Stalno ste u svojim mislima, pa propuštate da budete prisutni u sadašnjem trenutku
- Uskraćujete sebi mnoge aktivnosti jer ste "detaljnom analizom" došli do zaključaka da će nešto poći naopako
- Skloni ste samokritici, nikada niste u potpunosti zadovoljni sobom
- Donošenje i najbanalnijih odluka za vas predstavlja napor

- Preterano razmišljanje (engl. overthinking) javlja se u sklopu povišene anksioznosti i depresije, a i samo po sebi može da dovede do razvijanja krivice, strahova, besa, ljubomore, nesigurnosti. Smatra se problemom upravo iz tog razloga što može značajno uticati na svakodnevno funkcionisanje osobe i odraziti se na kvalitet njenog života - ishod preteranog razmišljanja uglavnom takav da se ništa od onoga za šta se "pripremala" ne obistinjuje, a uložila je puno energije, vremena, mentalne i fizičke snage u to - objašnjava mr Anđela Zlatković i savetuje kako da umirite svoje misli.

Osvešćivanje i prihvatanje problema

- Za osobe koje su sklone preteranom razmišljanju tipična su uverenja: "Ovo je nepodnošljivo", "Ne mogu da zaustavim i odmorim svoj mozak, ja sam rob ovih misli", "Zauvek ću se boriti sa ovim, nikada neću moći da se naspavam" i slično. Ovakva uverenja vode u nezdrave emocije. Kada problem prihvatimo i dozvolimo sebi da ga imamo, prelazimo u domen zdravih emocija - tuge, ljutnje, zabrinutosti povodom problema, te dajemo sebi prostora i da mu pristupimo na adekvatan način. To je, dakle, prvi korak jer nam zdrave emocije otvaraju polje svesnog, racionalnijeg sagledavanja problema i fokusiranja na rešenje - savetuje naša sagovornica.

Doslednost

Kada je problem osvešćen i prihvaćen, naredni korak je da prihvatite i činjenicu da je neophodno vreme i doslednost kako biste ga prevazišli.

- Problem se nije razvijao od juče do danas, te nije realno očekivati ni da će se tek tako rešiti. Pripremite sebe na to da su faze uspona i padova sasvim normalna i očekivana pojava. Na ovaj način ćete izbeći demotivaciju i odustajanje ako povremeno naiđete na prepreke i vratite se par koraka nazad - kaže mr Anđela Zlatković.

Abdominalno disanje

Ovu tehniku disanja možete primenjivati i u stanju kada ste emocionalno preplavljeni, a njena svrha je da vas uvede u stanje relaksacije, koje je suprotno povišenoj uznemirosti.

Foto: Shutterstock

- Abdominalno disanje primenjujte svakodnevno, i kada niste preplavljeni, 10 minuta dnevno, tako što ćete se smestiti u udoban položaj (idealno je ležeći na tvrdoj podlozi, npr. na podu). Jednu ruku stavite iznad grudi, a drugu iznad pupka (na dijafragmu) i fokusirajte se da se uzdiže i spušta ruka koja je iznad pupka. Zatim se fokusirajte na brojanje - udisaj neka traje tri sekunde, a izdisaj pet sekundi. Na javnom mestu ovu tehniku možete primenjivati dok sedite ili stojite. Takođe možete eksperimentisati i sa različitim tehnikama meditacije - predlaže psihoterapeut.

Vreme za brigu

Ova tehnika podrazumeva da imate "zakazano" vreme sa svojim mislima i brigama, na primer od 18 časova do 18.30, dodaje naša sagovornica.

- Ako se preterano razmišljanje javi u drugim intervalima, odložite ga za ovo vreme ("Misliću o tome 18-18.30, sada moram da se fokusiram na posao"). Kada dođe vreme za brigu, brinite o čemu god želite - možete to i zapisivati. Kada vreme istekne, recite sebi: "Sada je vreme da se vratim svakodnevnim aktivnostima". Uz doslednost, s vremenom ćete uvežbati da svoje preterano razmišljanje ograničite na ovaj interval. Verovatno ćete s vremenom osetiti da vam treba manje vremena od predviđenog, kao i da, kada dođe vreme za brigu, ne možete ni da se setite o čemu treba da brinete - sugeriše mr Anđela Zlatković.

Stop tehnika

Vizualizacijom znaka stop ili tako što ćete naglas sebi reći STOP! (uz to možete i pljesnuti rukama) takođe možete da prekidate lanac preteranog razmišljanja.

Foto: unsplash.com

- Nakon što ovo uradite, potrebno je i da se fokusirate na sadašnjost - recimo tako što ćete imenovati pet predmeta koje vidite oko sebe i svaki opisati sa pet njegovih osobina (sto je okrugao, bele je boje...) - pojašnjava psihoterapeut.

Prebacite fokus na neku drugu aktivnost

Kada uđete u lanac preteranog razmišljanja, zapitajte se šta možete da radite umesto toga, te svoju pažnju prebacite na šetnju, kućni trening, kuvanje, slušanje muzike, razgovor sa ukućanima...

- Svi znamo da može da bude teško da preusmerimo pažnju kada smo emocionalno preplavljeni. U tome može da vam pomogne spisak svih aktivnosti na koje se možete usredsređivati u tim trenucima i imajte ga uvek pri ruci. Takođe možete 15-30 minuta dnevno posvetiti istraživanju koje bi to nove aktivnosti mogli da dodate na svoju listu - predlaže naša sagovornica.

Budite nežni prema sebi

Kada uhvatite sebe u lancu samokriticizma, prekidajte ga tako što ćete i sebi pružiti razumevanje i saosećanje.

Foto: Shutterstock

- Često sebe kritikujete za stvari koje kod drugih prihvatate i razumete, zar ne? Trudite se da prema samima sebi budete nežniji i da praštate. Takođe je dobro u tim trenucima da fokus prebacite na ono na šta ste u svom životu zahvalni, kao i na svoje uspehe - poručuje mr Anđela Zlatković.

Šta vam je važnije, SAN ILI POSAO? Možda bi trebalo da RAZMISLITE DVAPUT!

PA, NE VOLE IH ZA DŽABE! Evo zašto su kockice FENOMENALNA dečja igračka!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija