• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

21.06.2021

10:48

JEFTIN I BRZO SE SPREMA: Moćni čaj pomaže kod visokog pritiska!

Ljubav

JEFTIN I BRZO SE SPREMA: Moćni čaj pomaže kod visokog pritiska!

Podeli vest

Ječam, kao i mnoge druge žitarice, blagotvorno deluje na organizam. Spremite ga ovako!

Ječam spada u jeftine i lako dostupne žitarice koja se vekovima koriste u ishrani, a mnogi ne znaju da se od ječma može napraviti i čaj koji ima blagotvorno dejstvo na zdravlje.

Ovaj čaj, neki ga nazivaju i ječmena voda, pravi se jednostavno, samo se pečeni ječam prelije ključalom vodom, ostavi da odstoji pet do deset minuta i potom pije, hladan ili topao.

U Japanu ga često koriste leti kao osvežavajuće piće, i serviraju ga hladnog, dok ćete u Koreji često ovo piće leti zateći na stolu umesto vode. Tradicionalno se pravi ili od već pečenog ječma, ili od ječma koji kupite u prodavnici a potom sami malo zapečete, da dobije boju. Ječam se nakon pripreme čaja baca.

Čaj od ječma sadrži antioksidante kao što su kvercetin, hlorogene i vanilične kiseline, koje štite ćelije od upalnih procesa. Pomaže ako imate problem sa visokim pritiskom, i podržava zdravlje srca i mozga. U tragovima sadrži melatonin pa se povremeno pije i pred spavanje, mada ne sadrži dovoljno melatonina da bi se smatrao „pravim“ suplementom za nesanicu.

Foto: Pixabay

Čaj od ječma je i diuretik te pomaže da se iz bubrega izbace toksini, što je korisno ako imate pesak u bubregu ili infekciju urinarnog trakta. Ne sadrži kofein pa vas neće razbuditi kada to nije potrebno.

Ponekad se u azijskim kulturama pije kao dodatak ishrani kod tegoba kao što su premor, upale ili dijareja.

Ako spremite čaj od ječma, biće pomalo gorak pa mu dodajte med da biste ga zasladili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija