• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/Informer.rs

06.10.2021

19:48

DA LI JE ZDRAVIJE BELANCE ILI ŽUMANCE? Evo šta kažu stručnjaci!

Ljubav

DA LI JE ZDRAVIJE BELANCE ILI ŽUMANCE? Evo šta kažu stručnjaci!

Podeli vest

Jaja su izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina. Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuvanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama

Belanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje – odvojeno od žumanceta, naročito je rasprostranjeno među onima koji se profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.

Šta sadrži žumance, a šta belance?

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od belanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Foto: Shutterstock

Jaje

Višak natrijuma u jajetu možda nije najbolji za naše telo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

Sa druge strane belanca se koriste u svemu, od ishrane do nege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.

Očigledne su prednosti belanceta, ali ne treba izbegavati žumanca jer ćemo konzumiranjem celog jajeta obezbediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni preterivati – naročito oni koji paze na liniju.

Ukoliko vam je cilj da smršate, belanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OVA HRANA VAM ČUVA ZDRAVLJE ZUBA! Evo koje namirnice treba da unosite u organizam!
Ljubav

OVA HRANA VAM ČUVA ZDRAVLJE ZUBA! Evo koje namirnice treba da unosite u organizam!

Važan deo probave započinje upravo u ustima gde žvakanjem hranu usitnjavamo kako bi je lakše progutali i svarili. Zubi u tome imaju veoma bitnu ulogu. Svi smo od malih nogu navikli da pričamo o higijeni zuba, kako bi ostali zdravi i liepi. Međutim, da li postoji hrana koja doprinosi zdravlju zuba? Naravno da da, zato vodite računa šta jedete ako želite da imate sjajan osmeh

06.10.2021

16:12

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija