PAO ALEKSANDAR LUKAŠENKO: Belorusija ovo nije očekivala (VIDEO)
128. 12. 2025. u 15:35
228. 12. 2025. u 15:35
Recepti
Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom – pačetinom, guščetinom, piletinom, svinjetinom, junetinom, ovčetinom, kolenicom, mlevenim ili suvim mesom ili koskama, sa povrćem ili bez, klot ili sa testeninom...) i neizostavna sarma.
Upravo zbog tih delikatesa u svakom domaćinstvu koje drži do sebe veoma je važno imati kupus tokom čitave zimske sezone. A mnogi ga na kraju sezone stavljaju u zamrzivače, ne toliko iz razloga „da se ne baci“, koliko zbog toga što je sarma od kiselog kupusa mnogima omiljenija od bilo koje druge sarme.
Foto: Pixabay
Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom, prenosi Agromedia.
Ljiljana Grozdanović, rodom iz zaplanjskog sela Veliki Krčimir, koja živi u babušničkom selu Zavidince, nikada nije sama stavljala kupus za zimu.
„Od srednjoškolskih dana zapisivala sam sve recepte svoje majke i već 20 godina, od kako sam se udala, sama stavljam svu ostalu zimnicu, i slanu i slatku, osim kupusa“, kaže Ljiljana.
„Kiseljenje kupusa je po nekom prećutnom dogovoru ostalo obaveza moje svekrve, ali pošto živimo u zajedničkom domaćinstvu, podrazumeva se da na neki način i ja učestvujem u tom poslu. Mislim da je recept po kojem se kupus stavlja u našoj kući najbolji, što dokazuje i činjenica da se kupus održi i tokom leta. Tajna je u tome što se potrebna količina soli ne vezuje za količinu kupusa, nego za količinu vode koja se sipa preko njega.“
Olivera Karan iz Beograda kupus stavlja po receptu svoje bake, Šumadinke, koji se malo razlikuje od standardnog recepta.
Foto: Shutterstock
„Mi kupus slažemo na uobičajen način“, objašnjava Olivera. „Zatim u veći lonac stavimo so, nalijemo vrućom vodom i čekamo da se so rastvori pa sve to nalivamo u kacu, dodajući još obične vode do vrha. Obično dodamo dve manje očišćene glavice cvekle koje se iseckaju na četvrtine, pokrijemo tankom pamučnom krpom i stavimo preko tanak porcelanski plitki tanjir. Preko njega smo ranije stavljali kamen, a ja sada stavim veću zatvorenu teglu napunjenu vodom, otprilike je to 1,5 litar.“
„Ne pretačemo rasol, nego na početku, sve dok rasol ne počne da zri, svaki drugi ili treći dan otvorimo bure i izvadimo kamen ili teglu pa uz onaj tanjir pritiskamo kako bismo protresli tečnost u buretu. Teglu i krpu svaki put operem, skinem onaj cvet koji se nakupio. Ovako kiseljen kupus sve do juna meseca je kao da je juče stavljen.“
Prema nekim receptima između redova glavica kupusa dodaje se sloj kupusa ribanca ili krupnije sečenog kupusa, a savremene domaćice su izmislile caku - plastične kese napune ribancem, vežu ih da se sadržaj ne prosipa i izbuše ih na nekoliko mesta kako bi se kupus ukiselio.
Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima.
Osim kupusa potrebno je:
Priprema kiselog kupusa:
I ovo je jedan od onih recepata koji garantuju da kupus ostaje čvrst do narednog leta.
Pored kupusa, neophodno je:
Kiseljenje kupusa:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
pre 6 godina
Verovatno da ima puno proverenih recepata za kišeljenje kupusa, ali neki koraci su nejasni. Zašto se koren zaseca, vrti...? Zašto se količina soli određuje prema količini kupusa? Kako se okreću glavice? Što se tiče cvekle, to je stvar ukusa, mada mi ni to nije jasno. Ovako: Kupus, očišćen, koji se provenuo dan- dva, ređam, kako raste. Količina soli je bitna za salinitet vode kojom se kupus naliva. Nije isto naliti kupus sa 20 ili 30 l vode, a soli isto. Zato 4% soli na količinu vode,(npr lonac 10l vode, 400 gr soli se debro raymuti i tako dok rastvor ne prelije kupus), koja treba da prelije 10cm recimo, kupus. Nema pretakanja, jer se taj procenat soli rastvorio i ništa se nije nataložilo. Ovo je takođe proveren recept.
pre 6 godina
Ovakav recept sam primenio par godina ranije, dobio bas odlican kiseli kupus, koji se odrzava, bez ikakvih konzervanasa i vrlo sam zadovoljan. Mozda u navedenom receptu nije napomenuto, da je i temperatura u prostoriji, gde se kiseli kus, takodje, vrlo bitna. Uostalom, eksperimentisite sa svojim podrumima/prostorima, gde ostavljate kace/burice sa kupusom. Sto se tice recepta, ne menjam.
Danas kako su i najavili blokaderi skupljaju potpise podrške za izlazak na izbore koji nisu ni raspisani. U nedostatku ljudstva možemo primetiti da im ne manjka državne imovine.
28.12.2025
16:21
U nedostatku ljudstva, simpatizera i aktivista koji bi im dali siguran glas blokaderi pronalaze višak vremena za izvođenje bizarnih performansa širom Srbije.
28.12.2025
15:15
Dr Željko T. Anđelković, docent na PMF-u u Nišu, podelio je sramnu poruku na svom Fejsbuk nalogu.
28.12.2025
15:26
Odbornici poslaničke grupe SNS-a iz Niša došli su danas ispred MUP PU Niš da postave određena pitanja.
28.12.2025
15:55
Za razliku od 2025. godine, kada su građani Medijane ostali uskraćeni za doček Nove godine po julijanskom kalendaru, 13. januara 2026. godine, u parku Svetog Save, ispred Gradske opštine Medijana, nastupaće Ana Štajdohar.
28.12.2025
13:00 >> 15:46
Jedan od najjednostavnijih, ali i najpraktičnijih polovnih automobila jeste "nisan mikra" starijih generacija, čija se cena u oglasima kreće oko 450 evra.
28.12.2025
13:25
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za dve do tri godine Beograd zvanično dobiti metro.
28.12.2025
11:00
Veruje se da u srpskom jeziku postoji više od 6.000 turskih reči, dok u njihovom rečniku postoji oko 1.000 srpskih, a jedna od njih je i Božić!
28.12.2025
16:00
Mnogi od vas se sećaju čuvene Milke Babović, koja je decenijama TV gledaocima velike Jugoslavije, tumačila takmičenja u umetničkom klizanju. Milka bi imala mnogo toga da kaže o Korneliji iz Subotice.
28.12.2025
15:00
Policija u Novom Sadu i Vrbasu uhapsila je L. N. (25) iz okoline Vrbasa i L. M. (18) iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo ubistvo.
28.12.2025
16:11
Kako saznaje Informer, monstrum koji je juče izbo baku na Novom Beogradu je uhapšen.
28.12.2025
14:33
Jedna osoba je stradala u požaru u blizini Sjenice.
28.12.2025
14:16
Kako bi se manijak koji je brutalno ubadao staricu na Novom Beogradu priveo pravdi, MUP je objavio broj na koji možete pozvati ako ste ga videli.
28.12.2025
13:42
Jedno lice je poginulo, a četiri su povređena u sudaru dva vozila na području Modriče.
28.12.2025
12:45
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je evropske političare da bi odgovor Moskve na eventualni napad bio razarajući, ali je naglasio da Rusija nema nameru da prva napadne bilo koga.
28.12.2025
16:10
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski našao se pod snažnim političkim udarom neposredno uoči susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, piše britanski Telegraf.
28.12.2025
15:40
Saveznici svrgnutog sirijskog predsednika Bašara al Asada, koji se nalaze u egzilu, planiraju da potkopaju novu vlast u Siriji, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na presretnutu komunikaciju do koje je došla američka redakcija.
28.12.2025
15:10
Sudbina Donbasa i budućnost Zaporoške nuklearne elektrane danas su glavne teme razgovora između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.
28.12.2025
14:40
Ukrajina je privremeno paralizovala vazdušni saobraćaj u ruskoj prestonici napadima dronova na Moskvu, zbog čega su obustavljeni stotine letova neposredno uoči početka nacionalnih praznika, saopštile su ruske vlasti.
28.12.2025
14:10
Naša glumica Dobrila Ćirković imala je intimnu scenu koja je šokirala publiku ali i repliku zbog koje je ostala upamćena i danas.
28.12.2025
15:03
Predsednik Francuske Emanuel Makron oglasio se povodom vesti da je preminula Brižit Bardo, legenda francuskog i svetskog glumišta.
28.12.2025
14:13
Posle godina teške borbe i medijskih spekulacija, ćerka glumca Aljoše Vučkovića uspela je da se izvuče iz pakla zavisnosti i započne potpuno novi život. Danas je majka i profesor.
28.12.2025
13:32
Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.
28.12.2025
13:13
Voditeljka Jovana Jeremić je izrazila tugu zbog smrti francuske glumice Brižit Bardo.
28.12.2025
15:44
Pevačica Anabela Atijas otkrila je da je pevač Nenad Knežević Knez predložio da ona postane članica grupe Funky G.
28.12.2025
15:13
Pevačica Zorica Marković jednom prilikom govorila je o životu repera Nenada Aleksića Ša.
28.12.2025
15:04
Pevač Nemanja Nikolić otkrio je da je svojevremeno dobio bakšiš od čak 60.000 evra.
28.12.2025
14:32
Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović otkrila je da je prvi stan zaradila nastupajući na svadbama u požarevačkom kraju.
28.12.2025
13:18
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar