DŽELAT NA TERENU, OTAC ZA PRIMER! Luka Dončić objavio PRVU sliku ćerke, gori Instagram! (FOTO)
106. 12. 2025. u 13:35 >> 13:49
206. 12. 2025. u 13:35 >> 13:49
Kada kažemo namaz, šta vam prvo pada na pamet? Pašteta koja je sve samo ne pasirano meso i povrće? Ako vas namazi asociraju na nešto loše i nezdravo, znajte da to ne mora biti tako. Oni domaći nemaju konzervanse ni aditive, brzo i lako se pripremaju, a nisu ni previše skupi. Mogu da budu vrlo nutritivno kvalitetani, samo ako se malo potrudite i kombinujete prave sastojke.
Opcija je svakako puno - možete ih praviti od kombinacija mesa, povrća, jaja, orašastih plodova, mlečnih proizvoda... Čak i voće možete koristiti u te svrhe, odlično se slaže sa krem sirom.
Možete ih jesti uz hleb, palačinke, tortilje, razna peciva, ali i kao dodatak jelu ili salati. Namaz s leblebijama se odlično slaže sa svežom zelenom paprikom, što bi bila odlična užina. Takođe, lepo ide uz krompiriće (pecite ih u rerni na pek-papiru), to je svakako zdravija alternativa pomfritu i kečapu ili naćosu sa industrijskim sosevima. Idealni su za nošenje ili brzinski doručak - u zavisnosti od sastojaka, a uz pecivo od celog zrna žitarica mogu da budu i kompletan obrok.
Namazi su i veoma praktični jer štede vreme. Možete napraviti veću količinu i držati ih u frižideru nekoliko dana, a najduže jednu sedmicu.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Baba ganuš
Sastojci: 2 patlidžana (oko 500-600 gr), 2 kašike tahini paste, 2 kašike maslinovog ulja, po ukusu soli, kumina, bibera, belog luka, mešavine začina (kako ko voli), sok od jednog limuna, 3 kašike bobica nara, 2 kašike listića nane ili peršuna Foto: Shutterstock
Priprema: Patlidžan ispeći na roštilju ili ispod grila u rerni, oljuštiti i ocediti. Oceđeni patlidžan sitno iseckati na dasci ili ga u nekom sudu viljuškom izgnječiti. U patlidžan dodati tahini (domaći ili kupovni), sok od limuna, beli luk, začine i dobro izmešati da masa pobeli. Ovlaš umešati kašiku sitno seckanog peršuna (ili nane). Preručiti sve u duboki tanjir ili činijicu i bogato posuti narom i preostalim peršunom. Po želji preliti s malo maslinovog ulja.
Domaći tahini
Sastojci: šolja pečenih semenki susama (može i sirovih, ali su pečene bolje), 2-3 kašike maslinovog ulja, morska so po ukusu.
Priprema: Prvo sameljite šolju semenki susama u blenderu. Miksajte ih nekoliko minuta, sve dok se skroz ne usitne, a tek potom dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja i soli po ukusu. Mnogi odmah mešaju oba sastojka, ali preporučujemo vam da prvo sameljete samo semenke, pa tek onda dodate ulje, jer ćete tako dobiti veoma gladak i maziv namaz.
Foto: Shutterstock
Pašteta od tunjevine
Sastojci: konzerva tunjevine oceđena od ulja, manja glavica crnog luka, sremuš po ukusu, 5-6 maslina, šaka svežeg peršuna. Foto: Shutterstock
Priprema: Sve stavite u blender i dobro usitnite dok se ne stvori masa slična pašteti.
Domaći krem sir
Sastojci: 500 g fete (mladi ili sitni sir), 3 kašike maslinovog ulja, malo limunovog soka, mineralna voda toliko da se napravi redak (ili gust) krem. U ovu smesu uvek možete da dodate i neke začinske biljke po sopstvenom ukusu.
Priprema: Krem možete napraviti i ručno, viljuškom ili kašikom, ili ga izblendirate da bude kompaktniji. Zbog fete koja je slana po prirodi nemojte dodavati so.
Foto: Shutterstock
Humus sa bukovačama
Sastojci: konzerva leblebija (oko 250 g skuvanih), pakovanje sušenih bukovača (prodaje se u pakovanju od 30 grama), crveni luk, čen belog luka, sok od limuna, tahini, maslinovo ulje, so, biber, tucana ljuta paprika. Foto: Shutterstock
Priprema: Procedite leblebije, a sušene bukovače potopite u vrelu vodu. Dok se natapaju, a to je oko 10 minuta, iseckajte sitno crveni luk i propržite ga na malo ulja. Dodajte i seckani čen belog luka. Zatim dodajte bukovače i malo vode u kojoj su se natapale i dinstajte 5-10 minuta na srednjoj vatri. U blender stavite leblebije, propržen crveni luk, beli luk i bukovače. Dodajte so, biber i eventualno čili papriku, kašiku tahini paste i limunovog soka po želji.
Čatni od paradajza
Sastojci: 4-5 većih paradajza (svež, iz konzerve ili samleveni), ljuta crvena papričica, žuta ili narandžasta paprika, pečena paprika (opciono), 4-5 sušenih paradajza, crveni luk, 3 čena belog luka, kašičica đumbira u prahu, kašičica crvene slatke paprike, kašičica kima, kašičica kurkume, pola kašičice kumina, 2 karanfilića, 5-6 zrna bibera, 2 lovorova lista, 3-4 kašike balzamiko sirćeta, puter ili maslinovo ulje
Priprema: Propržite crveni luk, zatim dodajte beli luk. Redom dodajte seckanu ljutu papričicu, pa slatku, pa pečenu i iseckani sušeni paradajz. Dodajte začine, koje takođe treba propržiti sa povrćem. Zatim dodajte isečeni sveži paradajz ili paradajz iz konzerve. Pustite da se krčka na srednjoj vatri, ne sme da vri jako. Dodajte balzamiko sirće i pustite da se krčka oko sat vremena. Kad se namaz zgusne, probajte i procenite da li treba još soli. Sipajte ga u teglu i kada se prohladi može u frižider. Možete ga čuvati nedelju dana.
Foto: Shutterstock
Muhamara
Sastojci: 3 crvene paprike (duguljaste), 150 g oraha (badema ili lešnika), 100 g peršuna, 1-2 kašike maslinovog ulja, pola kašičice mlevenog kima, sok od pola limuna, rendana kora limuna, čen belog luka, čili prema ukusu, so, biber. Foto: Shutterstock
Priprema: Paprike se ispeku, iscepkaju ili samelju, pa pomešaju sa svim ostalim sastojcima.
Pesto od tikvica
Sastojci: 350 g tikvica, 150 g golice, 90 g rukole, 100 ml maslinovog ulja, so, kašičica mirođije, čen belog luka.
Priprema: Stavite golicu u suv tiganj i čim semenke počnu da pucketaju, sklonite sa šporeta. U zagrejan tiganj stavite ulje i tikvice isečene na kolutove debljine 1 cm, dodajte so i mirođiju i pržite dok ne u omekšaju (oko 10 minuta). Sklonite sa šporeta, dodajte sitno isečen beli luk i promešajte. U blender stavite prvo tikvice sa belim lukom i semenke bundeve i izmiksajte. Zatim dodajte rukolu i ulje u kome su se tikvice pržile. Opet sve izmiksajte da se dobije glatka smesa, pa stavite u teglicu.
Foto: Shutterstock
Mešana pašteta
Sastojci: 400 g pilećeg belog mesa, 250 g pileće džigerice, 250 g maslaca, 30 g dimljene slanine, kašika mešavine začina, 100 ml slatke pavlake, malo rendanog muskatnog oraščića, 3-4 kisela krastavčića, 2 kašike konjaka, 2 kašike limunovog soka. Foto: Shutterstock
Priprema: Pileće meso i džigericu isecite na kockice i propržite na 50 g zagrejanog maslaca. Dodajte isečenu slaninu i mešavinu začina, pa dinstajte uz povremeno dolivanje vode da meso omekša. Zatim ohladite i izblendirajte ili sameljite na mašinici za meso. Preostalom maslacu dodajte pripremljeno meso i džigericu, slatku pavlaku, rendane krastavčiće, muskatni oraščić, konjak i limunov sok. Sve zajedno izmešajte i stavite u podmazan duguljast kalup ili manje modle, pa potom ohladite.
Ljuta pašteta
Sastojci: 500 g teleće džigerice, 3 glavice crnog luka, tvrdo kuvano jaje, 100 g maslaca, 50 g slanine, 1-2 ljute papričice, malo senfa, mešavina začina, seckani peršun, seckana mirođija, ljute papričice, so, biber
Priprema: Seckanu džigericu dinstajte na naseckanom crnom luku s malo mešavine začina. Omekšalu džigericu i jaje sameljite na mašinici za meso. Maslac penasto umutite sa sitnim kockama slanine, pa sastavite s mlevenom džigericom. Dodajte seckane ljute papričice, seckan peršun i mirođiju, biber, so i senf. Dobro ujednačenu smesu preručite u sud ili pravougaoni kalup i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Foto: Shutterstock
Pasta od maslina
Sastojci: 6 kašika maslinovog ulja, 5 čena belog luka, kesica peršuna, 20 zelenih maslina bez koštica, 20 crnih maslina bez koštica, kašika kapra
Priprema: Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržite beli luk isečen na pola, kapare i masline. Sklonite sa šporeta, pa kada se smesa malo prohladi, sipajte je u blender. Dodajte dve kašike peršuna i sve dobro usitnite.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Na naslovnoj strani "Hrvatskog tjednika" pojavila se skandalozna karikatura koja, čini se, prikazuje patrijarha SPC Porfirija sa krvavim nožem među zubima, uz poziv na veliki skup otpora "jugosrpskim fašistima".
06.12.2025
14:48
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se putem zvaničnog Instagram naloga.
06.12.2025
12:25
Analitičar Dragoslav Bokan, komentarisao je užasno vršnjačko nasilje koje je pretrpeo jedan trinaestogodišnji dečak, a nasilnici su ga prilikom maltretiranja nazivali i "ćacijem".
06.12.2025
14:12
Izgubiš izbore, ubedljivo. A onda tvrdiš da si, u stvari, pobedio tako što si izgubio!?! Kako je to moguće?! Pa, eto tako.
06.12.2025
14:07
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.
06.12.2025
13:32
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Hotelski i smeštajni kapaciteti za novogodišnju noć širom Srbije su gotovo puni, međutim, jedna destinacija se tradicionalno ističe po broju rezervacija i još uvek niskim cenama, a to je Vrnjačka banja.
06.12.2025
11:05
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
06.12.2025
11:57
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
06.12.2025
10:30
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
06.12.2025
10:00
Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas oko podne na zaobilaznom putu kod Banje Koviljače, u kojoj je povređeno čak pet osoba.
06.12.2025
14:45
Policija je objavila snimak bahate vožnje na auto-putu kod Surčina, na kojem se vidi kako vozač "poršea" juri brzinom od 233 kilometara na čas.
06.12.2025
14:20
Kako saznajemo, u porodičnoj kući u Čačku pronađena su tela muškarca (47) i njegovih roditelja, za koje se procenjuje da imaju oko 75 godina.
06.12.2025
11:28
Beživotna tela dva muškarca i žene pronađena su jutros u jednoj porodičnoj kući u Čačku.
06.12.2025
11:20
Građani Dolova kod Pančeva u šoku su nakon što je otkriven užas koji se dešavao u njihovom komšiluku.
06.12.2025
09:59
Pobesneli Ukrajinci demolirali su minibur Teritorijalnog centra za regrutaciju.
06.12.2025
14:12
Nova američka strategija nacionalne bezbednosti izbegava kritike na račun Rusije, piše britanski „Telegraf“.
06.12.2025
13:00
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
06.12.2025
12:32
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
06.12.2025
11:49
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
06.12.2025
11:00
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Glumica Margo Robi otkrila je detalje o erotskim scenama u filmu "Orkanski visovi" u kom glumi uz Džejkoba Elordija.
05.12.2025
14:14
Danas se navršava pet godina od smrti Džeja Ramadanovskog, a njegova porodica i najbliži okupili su se ispred njegove večne kuće u Aleji zaslužnih građana
06.12.2025
13:48
Glumica Anja Mit pokazala je svoje vitko telo i iznenadila sve pratioce svojom linijom samo 24 dana nakon porođaja.
06.12.2025
13:04
Književnica Vedrana Rudan je teško bolesna, a sada je otkrila da jedva napravi i tri koraka, kao i ko sve brine o njoj dok vodi najveću životnu bitku.
06.12.2025
12:34
Voditeljka Sani Armani posle 12 godina otkrila je pravu istinu o odlasku sa Pinka, odnosu sa Mitrovićima i zašto je rešila da pobegne iz javnosti.
06.12.2025
12:04
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
06.12.2025
11:51
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar