• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

17.02.2020

14:37

OVO JE NAJSTARIJI POZNATI RECEPT ZA PALAČINKE! Ovako su ih pravili stari Grci, a sada možete i vi! (VIDEO)

Recepti

OVO JE NAJSTARIJI POZNATI RECEPT ZA PALAČINKE! Ovako su ih pravili stari Grci, a sada možete i vi! (VIDEO)

Podeli vest

Grci su jeli zdravo, a priprema jela im je bila jednostavna. Ipak, kao i svi, s vremena na vreme, voleli su da pojedu nešto slatko i tako je, kroz vekove, do nas stigao ovaj recept za grčke palačinke koje su se zvale Itria

Palačinke su, prema danas dostupnim, pisanim podacima, prvi u ishrani koristili Antički Grci. Zvale su se Itria i služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom.

Oko pozorišta, koja su i inače bila mesta okupljanja, uvek se nalazio štand na kojem bi se pekle ove palačinke. Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova.

Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom "alita dolcia" - "nešto slatko", ali se kod njih nešto kasnije pojavila i slana varijanta, pa su palačinke punjene mesom, ribom i sirom.

A kako glasi najstariji recept za palačinke?

Sastojci:

- 100 g mekog brašna
- 8 kašičica meda
- 1 kašicica susama
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 200 ml vode

Priprema:

Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).

Kada zagrejete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu.

Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke.

Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija