• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer.rs

16.03.2021

08:43

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI KVASAC! A da bi recept uspeo nabavite DRVENU VARJAČU i sledite uputstva!

Recepti

NAPRAVITE SAMI DOMAĆI KVASAC! A da bi recept uspeo nabavite DRVENU VARJAČU i sledite uputstva!

Podeli vest

U vremenu električnih pekara i kupovnog kvasca, postovati recept za domaći kvasac dođe kao nerazuman potez. Tačno je da se može kupiti i u radnji. Međutim, kada se bavite zdravim i održivim životom, način izrade domaćeg kvasca, piše se na prvoj strani sveske sa receptim

Kako to funkcioniše?

Da li znate da kvasac zapravo živi na biljkama?  Sve dokle god mu je toplo, vlažno i ima šta da jede, on će živeti.  Sve voće, povrće i žitarice koje jedemo na sebi imaju kvasac. Imajući to u vidu, koristeći različite biljke možemo dobiti i različiti ukus kvasca a tako i hleba koji mesimo.

Foto: Pixabay

Jednostavnim potapanjem željene biljke ili žitarice u vodu, možemo izvršiti odvajanje kvasca pa zatim iskoristiti tu vodu  za izradu testa. Voda i kvasac pokreću proces fermentacije, koji dalje pomešani sa brašnom daju testo za hleb. U literaturi ćete naći i reč starter, a u našem narodu se koristi i reč maja a radi se zapravo o istoj stvari.

Kako se pravi prirodni kvasac?

Kao što smo rekli, kvasac je već prisutan na žitaricama pa u kombinaciji sa vodom, on će se odvojiti i počeće fermentaciju uz pomoć skroba iz žita. Međutim, mi možemo ubrzati proces dodavanjem šećera.

Foto: printscreen you tube

Da bi ste napravili kvasac od brašna potrebno je sledeće:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
  • 1 kašika šećera, fruktoze ili melase (maltexa) – opciono, ako želimo da se kvasac brže fermentiše. Ne bi smo savetovali med jer je on prirodan antiseptik. Nakon fermentacije, kvasac će pojesti šećer tako da ne morate brinuti.

Izrada i korišćenje

Pomešajte sve sastojke u kompaktnu masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, u blizini radijatora ili slično ali ne na njemu, jer direktna toplota ubija kvasac.

Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.

Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.

Foto: Pixabay

Ako planirate da redovno mesite hleb, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču. Pazite da vam u tom slucaju treba veća tegla.

Ako ne mesite svaki dan hleb, domaći kvasac može da se zamrzne. Odmerite potrebnu količinu za jedno mešenje za zamrznite.Kad se odmrzne, kvasac se upotrebljava na uobičajen način.

Testo od ovog kvasca sporije narasta pa je najbolje zamesiti ga uveče a peći ujutru.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 4 godine

Pročitajte na Internetu šta cenjeni ruski akademik kaže o kvascu, a onda razmislite da li vam je on uopšte potreban.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set