• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

29.03.2020

08:48

GURMANSKE LAZANJE NA VIŠE NAČINA! Sa pečurkama, prazilukom, belim vinom...

Recepti

GURMANSKE LAZANJE NA VIŠE NAČINA! Sa pečurkama, prazilukom, belim vinom...

Podeli vest

Probajte klasik italijanske kuhinje sa belim vinom, prazilukom i piletinom, mlevenim mesom i mocarelom, pečurkama...

Sa belim vinom

Potrebno je: 500 g kora za lazanje, 500 g mlevenog pilećeg mesa, 60 g šunke, 200 ml belog vina, 200 ml pasiranog paradajza,100 g rendanog kačkavalja,šargarepa,glavica crnog luka,celer,kašika brašna,kašika maslinovog ulja, seckani peršun,so, biber, ruzmarin.

POSLASTICA U KOJOJ ĆE UŽIVATI CELA PORODICA! Iskoristite period izolacije i napravite ČOKOLADNI KOLAČ SA DŽEMOM!

 

ISKORISTITE KUHINJSKE OSTATKE NA PRAVI NAČIN: Evo za šta sve možete da upotrebite KAFU, LIMUN I ČAJ - ODUŠEVIĆETE SE!

Kratko skuvajte kore za lazanje u proključaloj vodi da omekšaju, najviše pet minuta. Sitno iseckajte šargarepu, glavicu crnog luka i celer. Sve pomešajte i propržite na malo maslinovog ulja, na tihoj vatri. U proprženo povrće dodajte sitno iseckanu šunku i mleveno pileće meso. Kad meso postane sivo, dodajte začine po ukusu, belo vino, pa kuvajte na laganoj vatri dok sav alkohol ne ispari. Sos od paradajza i brašno skuvajte sa strane na laganoj vatri, dok sos ne postane gust. U dublji pekač složite najpre red kora za lazanju, pa prelijte polovinom smese sa pilećim mesom. Preko smese ponovo naslažite red kora za lazanje, pa preko njih stavite ostatak sosa. Sve prekrijte slojem kora za lazanje, nalijte sosom od paradajza i pospite narendanim kačkavaljem. Pecite na 200 stepeni oko pola sata dok se kačkavalj ne istopi, a kore ne porumene.

Foto: Pixabay

Za kuvarice početnice

Potrebno je: 250 g kora za lazanje ili 200 g makarona, 200 g junećeg mlevenog mesa, 100 ml pavlake za kuvanje, kesica instant praškaste smese za pripremu lazanja, 50 g kačkavalja, kesica parmezana, maslinovo ulje, so, biber, sveže iseckani peršun.

Na malo maslinovog ulja i na laganoj vatri ispržite mleveno meso, pa dodajte malo bibera, so i začine po ukusu. Dinstajte 20 minuta i nakon toga dodajte sveže iseckan peršun. Sadržaj kesice sa instant praškastom smesom za pripremu lazanja rastvorite u 500 ml vode. U tu smesu dodajte 100 ml pavlake za kuvanje, pa sve dobro promešajte. Smesu dodajte u meso i nastavite sa mešanjem dok ne proključa. U manju tepsiju složite red kora za lazanje, pa na kore nalijte polovinu pripremljene smese sa mlevenim mesom. Nakon toga, naređajte i drugi red kora za lazanje, pa naspite preostalu polovinu smese i na kraju završiti novim redom kora. Preko kora narendajte kačkavalj. Pecite 30 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Poslužite toplo, posuto parmezanom. Umesto kora za lazanje možete da koristite i makarone. U tom slučaju, umesto kora rasporedite srednje kuvane makarone i na kraju ih pospite narendanim kačkavaljem.

Foto: Pixabay

Sa prazilukom i piletinom

Potrebno je: 200 g kora za lazanje, 200 g pilećih grudi, 100 g praziluka, 100 g karfiola, 50 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber, ruzmarin.

(VIDEO) GRANOLA MUSLI! Zdrava mešavina za SAVRŠEN obrok

 

Za fil iseckajte praziluk na tanke kolutiće, a piletinu na što sitnije komadiće. Izdinstajte praziluk na malo ulja i 200 ml vode, pa u to dodajte meso i začinite prema ukusu. Za bešamel sos skuvajte karfiol, pa ga izmiksajte sa kašičicom putera, maslinovim uljem i 100 ml vode u kojoj se kuvao karfiol. Dobićete smesu malo čvršću od one za palačinke. Od ove smese, 5 kašika odvojite u posebu činijicu, a ostatak pomešajte sa piletinom i prazilukom. Na podmazan pleh naređajte red kora za lazanje, pa nanesite polovinu pripremljenog sosa. Potpupak ponovite i na vrhu ponovo naređajte treći red kora. Premažite ga prethodno odvojenim sosom od karfiola. Pecite na 180 stepeni pola sata, dok gornje kore ne porumene i sos se ne ukrčka.

Foto: Pixabay

Sa mlevenim mesom i mocarelom

Potrebno je: 500 g kora za lazanje, 500 g mlevenog mesa (najbolje junećeg), glavica manjeg crnog luka, šargarepa, šolja paradajz sosa (po mogućstvu domaćeg), 100 g putera, 2 kašike brašna, 750 ml mleka, 300 g mocarele ili drugog sira koji se topi, kesica parmezana, maslinovo ulje, kašika suvog biljnog začina, so, biber, sveže iseckani peršun.

Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na laganoj vatri na maslinovom ulju. Dodajte mleveno meso, potom i kašiku suvog začina i malo bibera. Dinstajte oko pola sata, a zatim ulijte sok od paradajza i stavite peršun. Kuvajte još desetak minuta i sklonite sa vatre. U odvojenoj posudi pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno i postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje. Po ukusu posolite i pobiberite. Kada se masa zgusne, u nju dodajte rendani sir i mešajte dok se ne istopi. U dublju tepsiju najpre poređajte jedan red kora za lazanje, potom stavite polovinu pripremljenog mesa, a zatim složite i drugi red kora za lazanje. Odozgo premažite bešamel sosom, a zatim ponovo preko stavite preostalo meso i završite korama. Preko kora premažite bešamel sos. Pecite sat vremena na temperaturi od 180 do 200 stepeni, zatim pospite parmezanom i vratite u rernu na nekoliko minuta. Poslužite toplo.

Foto: Pixabay

Sa pečurkama

Potrebno je: 500 g kora za lazanje, 700 g mešanog mlevenog mesa, 1 kg pečuraka, 700 ml kuvanog paradajza, veća glavica crnog luka, 100 g putera, 2 kašike brašna, 750 ml mleka, 200 g kačkavalja, biber, so, origano.

(VIDEO) NAJJEFTINIJI i najukusniji ručak od SAMO TRI sastojka

 

Izdinstajte pečurke isečene na listiće na malo ulja. U veću šerpu sipajte sitno iseckan crni luk i izdinstajte, pa dodajte mleveno meso. Meso pobiberite i posolite po ukusu, pa ga dinstajte uz povremeno mešanje 10 minuta. Dodajte pečurke i origano i dinstajte sve zajedno još nekoliko minuta. Sipajte kuvani paradajz i ostavite da se krčka još desetak minuta. U odvojenoj posudi pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno i postepeno ulivajte mleko uz neprestano mešanje. Po ukusu dodajte soli i malo bibera. Podmažite pleh i naređajte najpre kore za lazanje, potom nanesite bešamel sos, pa sos sa paradajzom i narendajte 100 g kačkavalja. Ponovite postupak i po vrhu ponovo naređajte red kora za lazanje i pospite kačkavaljem. Pecite 40 minuta na 250 stepeni.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija