(VIDEO) LAZANJE OD STAROG HLEBA, GOTOVE ZA SAMO 15 MINUTA! Ukusan obrok koji se brzo sprema
Utešna večera kojom se završava stresan i naporan dan
04.03.2020
07:42
Sa belim vinom
Kratko skuvajte kore za lazanje u proključaloj vodi da omekšaju, najviše pet minuta. Sitno iseckajte šargarepu, glavicu crnog luka i celer. Sve pomešajte i propržite na malo maslinovog ulja, na tihoj vatri. U proprženo povrće dodajte sitno iseckanu šunku i mleveno pileće meso. Kad meso postane sivo, dodajte začine po ukusu, belo vino, pa kuvajte na laganoj vatri dok sav alkohol ne ispari. Sos od paradajza i brašno skuvajte sa strane na laganoj vatri, dok sos ne postane gust. U dublji pekač složite najpre red kora za lazanju, pa prelijte polovinom smese sa pilećim mesom. Preko smese ponovo naslažite red kora za lazanje, pa preko njih stavite ostatak sosa. Sve prekrijte slojem kora za lazanje, nalijte sosom od paradajza i pospite narendanim kačkavaljem. Pecite na 200 stepeni oko pola sata dok se kačkavalj ne istopi, a kore ne porumene.
Foto: Pixabay
Za kuvarice početnice
Potrebno je: 250 g kora za lazanje ili 200 g makarona, 200 g junećeg mlevenog mesa, 100 ml pavlake za kuvanje, kesica instant praškaste smese za pripremu lazanja, 50 g kačkavalja, kesica parmezana, maslinovo ulje, so, biber, sveže iseckani peršun.
Na malo maslinovog ulja i na laganoj vatri ispržite mleveno meso, pa dodajte malo bibera, so i začine po ukusu. Dinstajte 20 minuta i nakon toga dodajte sveže iseckan peršun. Sadržaj kesice sa instant praškastom smesom za pripremu lazanja rastvorite u 500 ml vode. U tu smesu dodajte 100 ml pavlake za kuvanje, pa sve dobro promešajte. Smesu dodajte u meso i nastavite sa mešanjem dok ne proključa. U manju tepsiju složite red kora za lazanje, pa na kore nalijte polovinu pripremljene smese sa mlevenim mesom. Nakon toga, naređajte i drugi red kora za lazanje, pa naspite preostalu polovinu smese i na kraju završiti novim redom kora. Preko kora narendajte kačkavalj. Pecite 30 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Poslužite toplo, posuto parmezanom. Umesto kora za lazanje možete da koristite i makarone. U tom slučaju, umesto kora rasporedite srednje kuvane makarone i na kraju ih pospite narendanim kačkavaljem.
Foto: Pixabay
Sa prazilukom i piletinom
Potrebno je: 200 g kora za lazanje, 200 g pilećih grudi, 100 g praziluka, 100 g karfiola, 50 g putera, 2 kašike maslinovog ulja, seckani peršun, so, biber, ruzmarin.
Za fil iseckajte praziluk na tanke kolutiće, a piletinu na što sitnije komadiće. Izdinstajte praziluk na malo ulja i 200 ml vode, pa u to dodajte meso i začinite prema ukusu. Za bešamel sos skuvajte karfiol, pa ga izmiksajte sa kašičicom putera, maslinovim uljem i 100 ml vode u kojoj se kuvao karfiol. Dobićete smesu malo čvršću od one za palačinke. Od ove smese, 5 kašika odvojite u posebu činijicu, a ostatak pomešajte sa piletinom i prazilukom. Na podmazan pleh naređajte red kora za lazanje, pa nanesite polovinu pripremljenog sosa. Potpupak ponovite i na vrhu ponovo naređajte treći red kora. Premažite ga prethodno odvojenim sosom od karfiola. Pecite na 180 stepeni pola sata, dok gornje kore ne porumene i sos se ne ukrčka.
Foto: Pixabay
Sa mlevenim mesom i mocarelom
Potrebno je: 500 g kora za lazanje, 500 g mlevenog mesa (najbolje junećeg), glavica manjeg crnog luka, šargarepa, šolja paradajz sosa (po mogućstvu domaćeg), 100 g putera, 2 kašike brašna, 750 ml mleka, 300 g mocarele ili drugog sira koji se topi, kesica parmezana, maslinovo ulje, kašika suvog biljnog začina, so, biber, sveže iseckani peršun.
Sitno iseckajte crni luk, pa propržite na laganoj vatri na maslinovom ulju. Dodajte mleveno meso, potom i kašiku suvog začina i malo bibera. Dinstajte oko pola sata, a zatim ulijte sok od paradajza i stavite peršun. Kuvajte još desetak minuta i sklonite sa vatre. U odvojenoj posudi pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno i postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje. Po ukusu posolite i pobiberite. Kada se masa zgusne, u nju dodajte rendani sir i mešajte dok se ne istopi. U dublju tepsiju najpre poređajte jedan red kora za lazanje, potom stavite polovinu pripremljenog mesa, a zatim složite i drugi red kora za lazanje. Odozgo premažite bešamel sosom, a zatim ponovo preko stavite preostalo meso i završite korama. Preko kora premažite bešamel sos. Pecite sat vremena na temperaturi od 180 do 200 stepeni, zatim pospite parmezanom i vratite u rernu na nekoliko minuta. Poslužite toplo.
Foto: Pixabay
Sa pečurkama
Potrebno je: 500 g kora za lazanje, 700 g mešanog mlevenog mesa, 1 kg pečuraka, 700 ml kuvanog paradajza, veća glavica crnog luka, 100 g putera, 2 kašike brašna, 750 ml mleka, 200 g kačkavalja, biber, so, origano.
Izdinstajte pečurke isečene na listiće na malo ulja. U veću šerpu sipajte sitno iseckan crni luk i izdinstajte, pa dodajte mleveno meso. Meso pobiberite i posolite po ukusu, pa ga dinstajte uz povremeno mešanje 10 minuta. Dodajte pečurke i origano i dinstajte sve zajedno još nekoliko minuta. Sipajte kuvani paradajz i ostavite da se krčka još desetak minuta. U odvojenoj posudi pripremite bešamel sos. Na puteru propržite brašno i postepeno ulivajte mleko uz neprestano mešanje. Po ukusu dodajte soli i malo bibera. Podmažite pleh i naređajte najpre kore za lazanje, potom nanesite bešamel sos, pa sos sa paradajzom i narendajte 100 g kačkavalja. Ponovite postupak i po vrhu ponovo naređajte red kora za lazanje i pospite kačkavaljem. Pecite 40 minuta na 250 stepeni.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se putem zvaničnog Instagram naloga.
06.12.2025
12:25
Branko Babić, biznismen, na mreži Iks stekao je popularnost pod nadimkom "Čovek iz Ratkova" gde često komentariše politička dešavanja u Srbiji.
06.12.2025
11:53
Stravičan slučaj maloletnog Vuka R. (13) iz Kraljeva, kog je fizički i verbalno zlostavljala grupa vršnjaka iz škole, bacavši na njega petarde i trerajući ga da ulazi u reku Ibar i viče: "Ja sam Ćaci", pokazuje šta je našem društvu u poslednjih godinu dana uradila blokaderdska fašistička ideologija.
06.12.2025
10:17
Posle 18 godina, klupko oko prodaje NIS-a se odmotava, ali učesnici te sramne odluke upetljali su se u sopstvene laži, pa se više ne zna ni ko pije, ni ko plaća.
06.12.2025
10:32
Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, je na svom Iks profilu komentarisala Borisa Tadića, nekadašnjeg predsednika Srbije.
06.12.2025
12:14
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
06.12.2025
11:08
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
05.12.2025
10:57
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Sve više roditelja svakog dana dovozi decu u školu, što je pomodarstvo, tvrde korsnici društvenih mreža. Upravo ova tema zapalila je internet, jer mnogi tvrde da je to nekada bio blam, a danas trend sa Zapada.
06.12.2025
11:57
Povodom aktuelnih sankcija Naftnoj industriji Srbije oglasio se i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović i otkrio da je trenutna situacija prilika da se rafinerija u Pančevu vrati u srpske ruke!
06.12.2025
10:30
Studentski centar Novi Sad juče je objavio preliminarnu listu za smeštaj studenata starijih godina u studentskim domovima u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu, a konačna lista biće objavljena 15. decembra.
06.12.2025
10:00
U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku otvorena je izložba pod nazivom „Moja ćirilica”, autorke Olgice Stefanović, akademske slikarke i ikonopisca iz Novog Sada.
06.12.2025
08:00
Zaposleni i učenici Tehničke škole "Ivan Sarić" iz Subotice potresnim rečima oprostili su se od svog učenika (15) čije telo je pronađeno u automobilu koji je bio u garaži porodične kuće.
06.12.2025
13:13
Kako saznajemo, u porodičnoj kući u Čačku pronađena su tela muškarca (47) i njegovih roditelja, za koje se procenjuje da imaju oko 75 godina.
06.12.2025
11:28
Građani Dolova kod Pančeva u šoku su nakon što je otkriven užas koji se dešavao u njihovom komšiluku.
06.12.2025
09:59
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Komšije stradalih otvorile su dušu za Informer.
06.12.2025
12:11
Čačak je potresao jeziv masakr u jednoj porodičnoj kući, a u kojoj su pronađena tela majke, oca i sina. Ispred kuće je stiglo i pogrebno vozilo.
06.12.2025
12:45
Nova američka strategija nacionalne bezbednosti izbegava kritike na račun Rusije, piše britanski „Telegraf“.
06.12.2025
13:00
Tokom sledeće nedelje, vojni objekti u Ukrajini biće napadnuti kao odmazda za napad dronom na soliter u Groznom, izjavio je danas lider Čečenije Ramzan Kadirov.
06.12.2025
12:32
Kao odgovor na napade Ukrajine, ruska vojska je pokrenula masovni udar raketama "Kinžal" na ukrajinske vojno-industrijske komplekse i energetska postrojenja, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.
06.12.2025
11:49
Ramzan Kadirov pozvao Ukrajince da izađu i kažu svoju reč protiv Zelenskog.
06.12.2025
10:25
Najmanje 11 osoba je ubijeno, a više od deset povređeno u masovnoj pucnjavi u hostelu u Ateridžvilu, u blizini Pretorije, saopštila je južnoafrička policija.
06.12.2025
11:00
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
06.12.2025
11:03
Večeras se na Prvom programu RTS emituje osma epizoda serije "Tvrđava" sa početkom u 20.11 sati.
06.12.2025
08:03
Glumica Ivana Panzalović napravila je pravi haos na Instagramu nakon što je objavila seriju vrelih fotografija iz Dubaija.
05.12.2025
16:01
Pevačica La Toja Džekson, sestra pokojnog Majkla Džeksona, objavila je na Instagramu fotografije na kojia je mršavija nego ikad.
05.12.2025
15:05
Voditeljka Sani Armani posle 12 godina otkrila je pravu istinu o odlasku sa Pinka, odnosu sa Mitrovićima i zašto je rešila da pobegne iz javnosti.
06.12.2025
12:04
Veljko Kuzmančević, suprug modne dizajnerke Verice Rakočević, ispričao je kako se odrekao potomstva i da nakon očeve smrti nikada nije posetio njegov grob.
06.12.2025
11:51
Povodom pet godina od smrti pevača Džeja Ramadanovskog kompozitor Aleksandar Futa Radulović je u njegovu čast napisao pesmu "Živ sam, nažalost".
06.12.2025
11:33
Bivša rijaliti učesnica Anđela Đuričić snimila se u javnom toaletu, i pokazala kako pre vršenja nužde zaštiti sebe od potencijalne zaraze.
06.12.2025
11:04
Rijaliti učesnica Mina Vrbaški sinoć je otvoreno priznala da joj se dopada cimer iz "Elite" Viktor Gagić.
06.12.2025
10:34
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar