• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: mondo.rs/informer.rs

13.04.2020

11:39

SAVET ISKUSNOG PEKARA! Evo koja količina suvog kvasca može da zameni sveži!

Recepti

SAVET ISKUSNOG PEKARA! Evo koja količina suvog kvasca može da zameni sveži!

Podeli vest

Kad je srazmera prava, testo ne može da omane...

Ovih nedelje se u domovima širom Srbije mesi više ego ikada, a većina recepata za hlebove i testa zahteva sveži kvasac.

POSNA PITA SA MLADIM KROMPIROM I KUPUSOM! Ukućani će tražiti parče više!

NE VOLITE DA BACATE HRANU? Evo kako sve možete da je iskoristite!

Većina domaćica koja nije uspela da nabavi ovu namirnicu koristi suvi kvasac, ali to nije isto. Postoji razlika u količini koju treba koristiti pri pripremi testa, a kako da ne pogrešite u srazmeri kvasca i brašna, otkrila je kuvarica Petra Jelenić. Ona je sa svojim prijateljima i pratiocima na Fejsbuku podelila savet koji je dobila od pekara s 30 godina staža.

Foto: Pixabay

- Sveži kvasac (kocka ima 42 g) sastoji se od 28 odsto suve materije koju čine kvasac i 72 odsto melase. Kesica suvog kvasca sadrži 7 g suvog kvasca (i u ovom slučaju, emulgator) - kaže ova kuvarica, pa navodi uputstvo koje je dobila od pekara.

SOČNO BELO MESO U RERNI! Evo kako da bude DOBRO PEČNO - dodajte i KROMPIRE! (FOTO)

- Suvog kvasca treba staviti tri puta manje od svežeg kvasca. Znači, ako recept traži 40 g svežeg kvasca, suvog treba staviti 13,3 ili 14 grama. Miljac (pekar) takođe preporučuje da se kvasac aktivira pre nego što se testo zamesi. Kvasac otopiti u mlakom mleku i dodati mu malo brašna i prstohvat šećera. Na taj način smo sigurni da kvasac 'radi'. Mikroorganizmima su potrebne tri stvari da bi 'radili' - temperatura, hrana (brašno, šećer) i voda (mleko). Što je testo teže, znači masnije, slađe, treba malo više kvasca i duža fermentacija jer neki sastojci usporavaju rast: masnoće (i u jajima), šećeri (puno šećera usporava rast, a ima ga i u suvom grožđu, uopšteno suvom voću...), alkoholu (rum, rakija)... - kaže kuvarica.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

DOSTA ZLOČINA! Kolumna Dragana J. Vučićevića: Lojalisti
Politika

DOSTA ZLOČINA! Kolumna Dragana J. Vučićevića: Lojalisti

Kada sam početkom aprila prošle godine išao na operaciju na otvorenom srcu, napisao sam, podrazumeva se, testament. Šanse da preživim komplikovanu zamenu srčane aorte bile su mi negde oko 50%, pa sam u 'svojeručnom zaveštanju' detaljno opisao i gde i kako hoću da me sahrane i zatražio da mi na spomeniku ispišu: 'I mrtav, iz ovoga groba, boriću se protiv ustaša i žutog ološa. Živela Srbija!'.

08.01.2025

14:10

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set