• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

21.06.2020

10:29

NIJE SVEJEDNO KOJE ULJE KORISTITE: Neka deluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i šloga...

Recepti

NIJE SVEJEDNO KOJE ULJE KORISTITE: Neka deluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i šloga...

Podeli vest

Muškarci dnevno ne bi trebalo da unose više od sedam kašičica, a žene ne više od pet

Ukoliko želite posvećeno da vodite računa o zdravlju, nije dovoljno da razmišljate samo o pravom odabiru namirnica. Vrlo je važan i izbor ulja na kojem hranu pripremate, bilo da je reč o termički obrađenoj ili o salatama, kažu nutricionisti. Oni ističu da neka ulja deluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa...

HRSKAVO SPOLJA, SOČNO IZNUTRA! Džejmi Oliver podelio TRIK za savršeno PEČENO PILE!

LEK ZA SVE BOLJKE! Ova biljka tera nesanicu, smiruje upalu grla, kašalj, grip...

Sa uljima ne treba preterivati. Muškarci dnevno ne bi trebalo da unose više od sedam kašičica, a žene ne više od pet. Ali da biste se odlučili za ono koje vama najviše odgovara, neophodno je znate njegove osobine.

Foto: Pixabay

Suncokretovo ulje je u tradiciji našeg naroda najviše zastupljeno. Iako je odličan izvor vitamina E, sa njim ne treba preterivati. Jedna do dve kašičice dnevno zadovoljavaju naše potrebe. Ovo ulje bogato je omega-6 kiselinama, ali ne poseduje omega-3, o čemu treba voditi računa i njime se snabdeti iz drugih namirnica. Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagreva do visokih temperatura, ali treba da se upotrebi - samo jednom! Ukoliko se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno.

Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje se takođe u našim domaćinstvima sve više koristi. Bogato je nezasićenim masnim kiiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Rezultati nekih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke. U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala na organizam. Maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega-3 masnim kiselinama, o čemu treba voditi računa. Ovo ulje je pogodno za pripremu gotovo svih jela evropske kuhinje.

Foto: Shutterstock

Ulje od bundeve nije baš pristupačno svačijem džepu. Ipak, zbog korisnih sastojaka vredi ga nabaviti i češće ga koristiti u kuhinji. Ovo ulje, pre svega, ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3. Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer može da se zagreva do relativno visokih temperatura. Odlično je i za pripremanje salata, a zbog svoje tamnozelene boje vrlo lepo izgleda u prelivima. Nažalost, ulje bundeve ne sadrži naročito visok nivo cinka, gvožđa i magnezijuma.

ZDRAVO, BRZO, UKUSNO: Probajte bruskete sa cveklom i oslićem!

Ulje od semenki lana je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, a njegova redovna upotreba pomaže snižavanju holesterola u krvi. Predstavlja sjajan izbor za pripremu vegetarijanskih obroka, ali zato nije zgodno za kuvanje uobičajenih evropskih jela. Manjkavost mu je i to što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mestu, zbog čega postaje neupotrebljivo.

Foto: pexels.com

Ulje od repice se izdvaja u odnosu na druga ulja po bogatstvu nezasićenih masnih kiselina. Istovremeno, ima manje zasićenih masnih kiselina od bilo kog drugog jestivog ulja. U odnosu na maslinovo ima čak deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina. Njegova prednost je i što može da se koristi za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Osim što je bezukusno, zbog čega nije pogodno za pripremu salata i sosova, drugih nedostataka praktično nema.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stara čukarica

pre 3 godine

Mast i samo mast, naravno svinjska, a ulje, tj. zejtin samo za salatu, bilo biće. Ovo pomodarstvo od maslinovog i nekih drugih ulja, mnoigma će doći glave!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija