• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpski narodni kuvar

22.06.2020

08:59

NAPRAVITE DUVAN ČVARKE! Otkriven recept koji UOPŠTE NIJE KOMPLIKOVAN - Nećete ih spremati 4 sata! Na OVO vodite računa!

Recepti

NAPRAVITE DUVAN ČVARKE! Otkriven recept koji UOPŠTE NIJE KOMPLIKOVAN - Nećete ih spremati 4 sata! Na OVO vodite računa!

Podeli vest

Specijalitet iz Zapadne Srbije koji je naziv dobio jer podseća na seckani duvan!

Duvan čvarci su jedinstven i zanimljiv oblik čvaraka za koje se smatra da potiču iz Valjeva, gde se i prave najbolji čvarci nalik na duvan. Ko voli čvarke, voleće i duvan čvarke koji su končasti, pikantni, interesantni.

ODLIČAN PREDLOG ZA UŽINU! Napravite hrskave štapiće sa susamom i kimom!

Prepečena i prepržena slanina, presovana i procedjena, čvarcima daje poseban ukus i aromu koju gurmani cene, bez obzira na količinu kalorija. Duvan čvarci spadaju u srpsku nacinalnu kuhinju i služe se kao predjelo. Jedu se samostalno sa hlebom ili kao prilog uz druga predjela, sendviče, kajmak, urnebes salatu ili druge salate.

Foto: Printscreen You Tube

Sastojci za duvan čvarke

– 2 kg svinjskog sala prožetog krtinom
– 2 kg mesnate slanine,
– so i voda

Način pripreme Duvan čvaraka

Salo i slaninu iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, dodati 2–3 litra vode i kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom sve dok komadići sala ne počnu da žute. Tada posudu skloniti s vatre i procediti masnoću kroz čisto gusto belo platno. Čvarke vratiti u istu posudu, još malo propržiti da dobiju tamniju boju, zatim ponovo procediti kroz isto platno.

PRSTE DA POLIŽEŠ! Napravite ukusnu piletinu na italijanski način!

Učvrstiti krajeve platna i uvrtati da se čvarci što bolje ocede, pri tome druga osoba treba da pritiska „zavežljaj“ sa čvarcima sa dve drvene daščice sa jedne i druge strane. Cediti dok se i poslednja kap masnoće iz čvaraka ne ocedi. Zatim odviti krajeve platna i istresti čvarke u posudu u kojoj se topila mast, po ukusu posoliti i protrljati ih rukama da se izjednače i izdrobe. Duvan čvarci su gotovi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija