CELOG ŽIVOTA POGREŠNO SOLIMO HRANU! Ovo su DVA TRIKA koja svaka domaćica MORA DA ZNA

pexels.com

07:30 Recepti 0

Magazin Novosti | 05. 07. 2020.

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO SOLIMO HRANU! Ovo su DVA TRIKA koja svaka domaćica MORA DA ZNA

Kada se natalože masnoće i nečistoće od kuvanja, šporet može da izgleda prljavo i zapušteno, iako ga perete deterdžentom za sudove posle svake upotrebe. Da biste mu vratili sjaj, ne morate da koristite agresivne hemikalije, već su dovoljna sredstva koja svaka kuća ima.

Poznato je da soda bikarbona čini čuda, a pomešana sa solju odlično razlaže masti nastale kuvanjem.

Pomešajte po kašiku soli i sode bikarbone, dobro promešajte, pa dodajte kašiku vode. Mešajte dok ne dobijete pastu, pa je nanesite na žicu ili sunđer i njom očistite ringle i rernu.

Kombinacija limunove kiseline, koja razlaže masnoće, i sode bikarbone, borca protiv bakterija, odlična je za čišćenje zapuštenih površina sa debelim naslagama masti.

Pospite šaku sode bikarbone po ravnoj ploči ili ringlama, a potom istrljajte šporet četvrtinom limuna. Masne fleke će nestati, a pritom nećete izgrebati površinu. Vlažnom krpom prebrišite šporet i uklonite ostatke sode bikarbone i limuna.

Dobar saveznik u borbi protiv nečistoće je i alkoholno sirće. Pomešajte ga sa vodom u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte ploče na šporetu i rernu, sačekajte malo da deluje, istrljajte ih sunđerom, pa isperite vodom. Ova mešavina je pogodna i za čišćenje kuhinjskih elemenata, koje ne morate ispirati vodom na kraju.

Pixabay

Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi posoliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle toga, a za luk je svejedno.

Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo posoliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo.

Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati “gumene”. Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude hrskav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme.

Pixabay


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.