• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav i zdravlje

26.07.2020

12:18 >> 12:19

DOMAĆI LEDENI ČAJEVI - 7 osvežavajućih, zdravih i UKUSNIH NAPITAKA! (RECEPTI)

Recepti

DOMAĆI LEDENI ČAJEVI - 7 osvežavajućih, zdravih i UKUSNIH NAPITAKA! (RECEPTI)

Podeli vest

Ledeni čaj je zapravo klasičan čaj, ali poslužen sa nekoliko kockica leda. Kesice raznovrsnih čajeva mogu se koristiti za pripremu, ali ključ ukusnog napitka je u voću, sirupima i bilju koje ovaj napitak čine zaista posebnim

U vrelim letnjim danima ledeni čaj je jedan od najpopularnijih napitaka, a svakako je i zdraviji od gaziranih, slatkih pića. Kada ga pripremate u kućnoj verziji, imate potpunu kontrolu nad količinom i vrstom sastojaka, kao i zaslađivača, a znate i da niste stavili ništa od za industrijske proizvode tako neophodne "hemije". Već nekoliko gutljaja ledenog čaja će vas ne samo osvežiti i rashladiti već će vam dati i savršenu dozu vitamina i lekovitog bilja.

DOMAĆE JE NAJSLAĐE - Spirale sa viršlama ili kobasicama, SJAJNO PECIVO! (VIDEO)

PERŠUN, ŽALFIJA I NANA VAM ČUVAJU ZDRAVLJE! Ove biljke sigurno imate u bašti, a dobre su za vaš IMUNITET~

Ledeni čaj je zapravo klasičan čaj, ali poslužen sa nekoliko kockica leda. Kesice raznovrsnih čajeva mogu se koristiti za pripremu, ali ključ ukusnog napitka je u voću, sirupima i bilju koji ovaj napitak čine zaista posebnim.

Leti možete da dodate jagode, trešnje, breskve... ili se opredelite za citrusnu verziju sa limunom, pomorandžom ili grejpfrutom, koja je takođe ukusna, a dostupna je tokom cele godine.
Domaći ledeni čaj može se zasladiti običnim šećerom (najbolje smeđim), a tu su i druge slatke alternative, kao što su med ili sirup od javora. Listići nane će dati dodatno osveženje, a osim što ih možete staviti direktno u čaj, pripremite i kockice leda sa mentom dodajući ih u kalup. Slično možete da učinite sa voćem, izgledaće prelepo!

Foto: Shutterstock

Klasik od breskve

Sastojci: 5 bresaka, 2 kesice crnog čaja, lišće nane, 2 limuna, 1-2 kašike meda, 2 šolje kocki leda.
Priprema: Breskve isecite na deblje kriške. Prokuvajte 1 l vode, dodajte breskve i kuvajte dok ne omekšaju, a zatim procedite. Pripremite čaj, a nakon 10 minuta izvadite kesice. Sipajte u ohlađeni kompot i dodajte limunov sok. Zasladite medom i stavite listove nane i kocke leda. Možete dodati kriške breskve.

Foto: Shutterstock

Citrusi i vanila

Sastojci: 1,5 litara tople vode, 4 kesice jakog zelenog čaja, pola limuna, pola limete, 2 velike kašike smeđeg šećera, ekstrakt vanile, led.
Priprema: Prelijte kesice čaja toplom vodom i izvadite ih iz vode nakon 4 minuta. Dodajte šećer u čaj, iscedite sok od pola limuna i limete, ubacite limun i limetu u čaj, dodajte vanilu. Mešajte dok se šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi. Dodajte veliku količinu leda u čaše, polako sipajte ohlađeni čaj.

GDE ĆE TI DUŠA, ŽENO? Krisi Tajgen želi novu operaciju grudi: "Da, još uvek su ogromne!" (FOTO)

Foto: Shutterstock

Pomorandža i đumbir

Sastojci: 500 ml vode, 5 kesica zelenog čaja, 2 kašike mlevenog đumbira, 3-4 kašike meda, ili drugog zaslađivača po želji, 500 ml soka od pomorandže, 250 ml soka od limuna, led, sveži listovi nane.
Priprema: Nakon što voda proključa, ubacite kesice čaja i đumbir i ostavite da odstoji oko dva minuta. Kada se čaj ohladi, procedite ga u bokal i dodajte sok od limuna i pomorandže i dobro promešajte. Dodajte zaslađivač po želji, led i par listova nane na vrh.

Foto: Shutterstock

Čaj od jabuke

Sastojci: jabuka isečena na kriške, 300 ml vode, 250 ml soka od jabuke, 2-3 kašičice listova čaja po želji, sok od 2 limuna, 2 limuna isečena na kriške, 2 kašike meda ili zaslađivača po želji, listovi nane, led.
Priprema: Zagrejte vodu, pa pre nego što proključa dodajte listove čaja i neka se tako kuvaju oko tri minuta. Procedite čaj u bokal i ostavite da stoji 20 minuta, pa dodajte sok od limuna i zaslađivač. Zatim ubacite limun, jabuke i led, kao i listove nane.

Sigurno ste se pitali ČEMU SLUŽI DžEPIĆ na farmerkama - OVO mu je prava svrha!

Foto: Shutterstock

Dašak višanja

Sastojci: 1 l vode, 2 filter kesice voćnog čaja po izboru, 1-2 dl sirupa od višnje (ako imate može i od trešanja), listovi matičnjaka, kolutovi limuna, višnje, kocke leda.
Priprema: Skuvati čaj, prohladiti ga, u čašu sipati deo čaja, sirupa po ukusu, dodati listove matičnjaka, limun, višnje i kocke leda.

Foto: Shutterstock

Sa borovnicom i nanom

Sastojci: Pola šolje borovnica, listići sveže nane, 2 kesice zelenog ili crnog čaja, 3 šolje vode, med po želji.
Priprema: Ubacite borovnicu, nanu i zeleni čaj u teglu, prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Ubacite teglu u frižider na 2-3 sata i poslužite.

BRZIM HODOM DO VITKE LINIJE? Zvuči kao bajka, ali nije! Samo sledite PLAN AKCIJE!

Foto: Shutterstock

Tropska svežina

Sastojci: 500 ml jakog zelenog čaja (4 do 6 kesica), sok od 4 pomorandže, sok od 2 limuna, 100 ml agava sirupa ili meda, 500 ml mineralne vode, kockice leda, 250 ml soka od ananasa, šolja sitno iseckanog ananasa.
Priprema: Kesice čaja prelijte sa pola litara vrele vode i ostavite oko 10 minuta poklopljeno. Ostaviti da se čaj ohladi. U veći bokal sipajte sok od isceđenih pomorandži i limuna, dodajte hladan čaj, agavin sirup ili med i promešajte. Sipajte sok od ananasa, sitno iseckani ananas i dobro rashladite u frižideru. Dodajte kockice leda, dolijte mineralnu vodu i poslužite.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija