• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: kuvajmo blogovski

13.02.2021

14:45

OVE PUNJENE KIFLICE MORATE PROBATI! Omiljeno pecivo svih generacija!

Recepti

OVE PUNJENE KIFLICE MORATE PROBATI! Omiljeno pecivo svih generacija!

Podeli vest

Stari, isprobani recept za jako ukusne slane kiflice, čija je priprema poprilično jednostavna

Sastojci:

1 kg oštrog brašna
2,5 dcl jogurta
2,5 dcl mleka

2 suva kvasca
2 dcl ulja + 1 dcl ulja
2 kašičice šećera
1 supena kašika soli

Sastojci za fil:

200 g tanko sečenog dimljenog vrata
500 g sitnog sira
50 – 100 g trapista
2 kašike kisele pavlake
so

I još za premazivanje:

2 žumanceta
1/2 kašike ulja
1/2 kašike mleka

Foto: Youtube printscreen/Uradi Sama - Ideje za kreativce

Kiflice su uvek odličan izbor

Priprema:

Brašno prosejte. Testo će vam biti vazdušastije i još lepše rasti. Izmešajte brašno sa solju i šećerom, dodajte suvi kvasac. Mleko i jogurt pomešajte, pa stavite da se ugreje da bude mlako, da niti peče – niti hladi prst (čist).

U dublju posudu sipajte ugrejano mleko i jogurt. Dodajte tome 2 dcl ulja. Sipajte u mleko prosejano brašno, nekih 2/3. Testo umesite mikserom, sa spiralnim dodacima za mešenje testa. Kada se masa malo sjedinila, dodajte postepeno ostatak brašna. Trebali biste sve iskoristiti. Ne treba da vam bude tvrdo testo, niti lepljivo. Testo mesite mikserom dok ne postane glatko. Nakon toga, premesite ga još malo rukom.

U čistu, duboku posudu, sipajte preostalih 1 dcl ulja. Stavite u ulje glatko, umešeno testo i sa svih strana ga uvaljajte u ulje. Pokrijte testo čistom kesom ili streč folijom, pa ostavite da naraste, tako u ulju. Ništa se ne sekirajte, testo kako raste, postepeno će upijati ulje i konačno testo biće divno za rad, sa tek – tek malo brašna za razvijanje.

Dok testo raste, pripremite fil. Dimljeni vrat isecite na što sitnije kocke, pa ga dodajte u sir. Dodajte i pavlaku, pa posolite po ukusu, a to zavisi i od sira i njegove slanoće, kao i od dimljenog vrata. Sve dobro sjedinite.

Naraslo testo podelite na 8 otprilike jednakih delova. Sve ih premesite i oblikujte u lopte. Svaku loptu stavite u kesicu, da se ne stvara korica. Ako kojim slučajem ne možete odmah pripremiti kiflice, ove loptice slobodno možete staviti u frižider, tamo će lagano rasti, ali im to neće smetati.

Elem, ako nećete stavljati testo u frižider, ostavite ga napolju 5 minuta da odmori. Nakon tog vremena, razvijajte loptice na 2-3 mm tanke krugove. Vadite ih iz kese tek pre razvijanja. Svaki krug isecite na 8 delova, stavite na širi kraj dosta vila, preklopite gornje ćoškove preko fila, pa ih onda urolajte, bez mnogo zatezanja.

Kiflice slažite na papir za pečenje koji ste postavili u tepsiju. Slobodno ih slažite gusto, neka se zalepe dok rastu jedna za drugu, ništa neće smetati. Ostavite kiflice u tepsiji da još malo narastu, 15-tak minuta. Premažite ih umućenim žumancetom u koje ste dodali ulje i mleko.

Pecite u rerni ugrejanoj na 200°C. Nakon toga, izvadite ih, ostavite 10-tak minuta da odmore i poslužite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Savet za monitoring: Krivična prijava protiv Nenadića zbog amnestije Borisa Tadića, prilikom prodaje NIS-a ispod cene
Politika

Savet za monitoring: Krivična prijava protiv Nenadića zbog amnestije Borisa Tadića, prilikom prodaje NIS-a ispod cene

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost podnosi krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu protiv glavnog tužioca Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Mladen Nenadića, zbog počinjenih krivičnih dela iz člana 360. Zakonika o krivičnom postupku kojim se sankcioniše ”kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika”.

06.12.2025

13:32

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set