LAŽNE SARME OD RIBANOG KUPUSA! Ukusan vikend ručak!

Printscreen You Tube/bakina kuhinja

16:45 Recepti 0

serbiancafe.com | 20. 02. 2021.

LAŽNE SARME OD RIBANOG KUPUSA! Ukusan vikend ručak!

Ove sarmice se pripremaju od ribanog ili kupusa sečenog na rebarca i jednako su ukusne kao i obične sarmice

Prava zavijena sarma se može napraviti od iste smese. Ako želite da pravite veći broj sarmica, udvostručite mere.

Potrebno je:

500 g mlevenog mesa
1 glavica kiselog kupusa sečenog na rebarca (fino i tanko)
150 g pirinča (ili dodati po želji kako ko voli)
2 štapa seckanog celera
1 glavica seckanog crnog luka
2 čena seckanog belog luka
50 ml ulja
4 pune kašike sosa od paradajza ili kečapa domaćeg
nekoliko struka sveže seckanog peršuna
soli i bibera po ukusu, malo karija
malo sitno seckane slaninice da zamiriše meso

youtube/Jelajelena Petrovic

Sarmice su uvek bolje uz slaninu

Priprema:

Sve gore pomenute i pripremljene sastojke dobro izmešati.

Proverite da li je dovoljno slano i dodajte još soli i začina prema vašem ukusu. Od ove mase praviti malo veće loptice i ostaviti na stranu.

Sečeni kupus oprati od soli u hladnoj vodi i ocediti dobro.

Ređati u šerpu ili dublju posudu (najbolje u zemljanu i peći u rerni) red sečenog kupusa, pa onda red kuglica da prekrije kupus, pritiskajući rukama kuglice na dole da se što bolje upiju u kupus i sve tako dok se materijal ne utroši. Završni red treba da je kupus.

Ako spremate zapršku (klasičnu s brašnom), pripremljene sarmice nalijte samo vodom da voda prekrije sarmice, a ako ne želite zapršku, u vodu stavite 3 kašike sos paradajza i dobro izmešajte i prelijte sarmice.

Staviti na laganu vatru 185°C u rernu da se krčkaju oko 3 sata. Povremeno pogledati ako je potrebno dosipati vode.

Kad je gotovo, pustiti da se prohladi i vaditi kašikom sarmice pazeći da ih ne razdrobite. Ako ste ih dobro slagali u posudu, svaka kuglica će biti umotna u kupus . Prijatno.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.