• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

22.02.2021

16:27

Ovo povrće ČUVA SRCE i ŽIVCE! Napravite čorbu sa knedlama, VALDORF salatu, BLADI MERI... /RECEPTI/

Recepti

Ovo povrće ČUVA SRCE i ŽIVCE! Napravite čorbu sa knedlama, VALDORF salatu, BLADI MERI... /RECEPTI/

Podeli vest

Hipokrat ga je preporučivao svima koji imaju "treperave" nerve, dok je verovanje da ova začinska biljka pospešuje polnu moć ostalo do danas. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, pomaže prilikom varenja, snižava krvni pritisak, topi kalorije...

U doba Homera celer je simbol lepote i veselja, a Francuzi su ga hvalili uzrečicom "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog ljubavi i celera". Hipokrat ga je preporučivao svima koji imaju "treperave" živce, dok je verovanje da ova začinska biljka pospešuje polnu moć ostalo do danas. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, pomaže kod varenja, snižava krvni pritisak, topi kalorije, deluje protiv bakterija i još mnogo toga.

Bogatstvo vitamina

Iako u evropskim močvarnim pojasevima divlji celer raste u izobilju, za ishranu, kao aromatični začin, kao i za lečenje, koristi se isključivo pitomi. Razlikuju se tri osnovne sorte: lisnati, rebrasti i korenasti.

Foto: Shutterstock

Ovo povrće ima svega 16 kalorija na 100 grama, sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, A, E, kao i kalijum, kalcijum, natrijum, folnu kiselinu, asparagin i eterična ulja koja deluju antibakterijski. Posebno treba istaći vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih sudova, kao i za stvaranje energije neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

Od reume do umora

Kaže se "Ko na srcu ima feler, uvek mora jesti celer", što su potvrdila i naučna istraživanja, jer ovo povrće zaista snižava krvni pritisak, opuštajući mišiće arterija. Osim toga, smanjuje holesterol u krvi ako se šest nedelja svakodnevno pije sveže isceđen sok od listova i stabljika pomešan sa sokom od limuna.

Lekovitost celera potvrđena je i u lečenju niza oboljenja koja nastaju kao posledica stresa, može se koristiti protiv astme i prehlade, smiruje kašalj i deluje protivupalno u slučaju bolesti grla. Pomaže takođe kod problema sa probavom, otklanja loš zadah i odličan je borac protiv prolećnog umora.

Celer smanjuje nivo mokraćne kiseline i stimuliše proizvodnju urina, te je koristan u borbi protiv (bakterijskih) infekcija probavnog, urinarnog i reproduktivnog trakta. Pored toga, poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, a acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, smanjuje rast ćelija raka u pankreasu.

Foto: Shutterstock

U vidu čaja delotvoran je protiv reume i gihta. Čaj se priprema tako što se u litar vode skuva 40 grama celerovog lišća. Zatim se ostavi poklopljeno dok se ne ohladi, procedi, a onda mlako pije nekoliko puta dnevno, par nedelja.

Seme celera se koristi uglavnom kao diuretik, pomaže u odstranjivanju toksina iz tela i zato je naročito pogodno kod gihta i artritisa, gde se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima. Deluje kao blagi digestiv, a sakuplja se u drugoj godini, pošto biljka precveta.

Eterično ulje se dobija iz semena, ima jače terapeutsko dejstvo, te treba biti obazriv. Za kupke se u lavor vode dodaje 15 kapi ulja, a za masažu artritičnih zglobova 5-10 kapi ulja celera treba razrediti sa 20 ml bademovog ili nekog drugog baznog ulja.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Punjeni štapići

Sastojci: pola šolje majoneza, četvrtina šolje milerama, pola kašičice mlevene paprika, šolja plus četvrtina šolje narendanog dimljenog sira, trećina šolje sitno iseckanog oceđenog sušenog paradajza, 24 štapića unutrašnjih stabljika celera isečenih na desetak centimetara.
Priprema:
Umutite majonez, mileram i mlevenu papriku u maloj posudi. Dodajte sir i paradajz, pa mešavinu začinite solju i biberom. Sve ovo možete da pripremite dan unapred. Pokrijte i stavite u frižider. Šupljinu stabljika cele napunite mešavinom sira i paradajza.

Foto: Shutterstock

Posna čorba sa knedlama

Sastojci: 2 kašike ulja, glavica crnog luka, 3 krompira, 2 korena celera manja, šargarepa, kašika brašna, so, biber, majčina dušica, malo celerovog lista. Za knedle: 2 kašike brašna, 2 kašike griza, pola praška za pecivo, malo vode.
Priprema:
Na ulju propržite seckan crni luk, dodajte na kockice sečen krompir, šargarepu i celer. Nalijte sa dve litre vode i kuvajte. Za to vreme napravite knedle: brašno, griz i prašak za pecivo izmešajte i dodajte vrlo malo vode da se dobije gusta kaša. Kada povrće omekša, malo ga ispasirajte, posolite, pobiberite i začinite majčinom dušicom, a zatim kašičicom ubacujte knedle. Kuvajte 5-6 minuta da omekšaju.

Foto: Shutterstock

Valdorf salata sa piletinom

Sastojci: 400 g pilećih grudi, manja glavica celera, 2 zelene jabuke, 100 g grožđa, 50 g seckanih oraha, 100 g pavlake, 2 kašike majoneza, ulje, 50 g zelene salate, sok pola limuna, so, biber.
Priprema:
Piletinu isecite na trakice posolite, pobiberite i blago začinite, pa propržite na malo ulja, tek da počne da rumeni. Dok se meso prži pripremiti preliv: umutite majonez i pavlaku, dodajte sok limuna, soli i bibera po ukusu. Celer i jabuke oljuštite i iseckajte na žilijen rezance, dodajte prohlađenu piletinu, zrna grožđa i seckane orahe i sve začinite prelivom. Lagano promešajte, pa sipajte u činiju obloženu listovima zelene salate.

Foto: Shutterstock

Bladi Meri

Sastojci (za jednu čašu): 30 ml votke, 90 ml soka od paradajza, kašika limunovog soka, kašičica Vorčester sosa, četvrtina kašičice Tabasko ljutog sosa, kašičica rena opciono, kockice leda, prstohvat sveže samlevenog bibera, prstohvat krupne soli, 1-2 stabljike celera za dekoraciju.
Priprema:
U šejkeru ili nekoj dubljoj čaši pomešajte votku, sok od paradajza i limuna, Vorčester i Tabasko sos i ren. Sipajte ga u čašu napunjenu kockicama leda, stavite stabljiku celera, malo soli i bibera.

LEK JE BLIZU? Naučnici otkrili da OVAJ ČAJ može da UNIŠTI ćelije KANCERA!

Telo vas UPOZORAVA! Ako primetite ova 3 SIMPTOMA znači da ste PRETERALI sa ŠEĆEROM!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija