RECEPT za PRAVI GULAŠ! Tajna je u JEDNOM SASTOJKU - kuvar otkriva kako da vam meso bude MEKANO KAO DUŠA!

Shutterstock

17:25 Recepti 0

24sata.hr/informer.rs | 21. 02. 2021.

RECEPT za PRAVI GULAŠ! Tajna je u JEDNOM SASTOJKU - kuvar otkriva kako da vam meso bude MEKANO KAO DUŠA!

Juneći gulaš spada u jela koje mnogi vole, ali kako biste dobili savršeno jelo na kašiku bitno je da znate i određene cake profesionalnih kuvara. Kuvar Ivica Štruml otkrio je tajnu najboljeg gulaša...

- Odabir mesa je najbitniji deo posla kod pravljenja gulaša. Uzmite juneći vrat, plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu ”kuvanog luka”. Tako da ne sme biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso seckajte na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije - otkriva kuvar Ivica Štruml i dodaje:

Pixabay

- Ne odstranjujte loj s mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni 'šmek' jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako npr. u Mađarskoj naručite gulaš, donijeće vam gulaš supu. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači ljući.

Recept za juneći gulaš

Sastojci:

1 dcl ulja od suncokreta ili svinjska mast u podjednakoj količini

1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
0, 5 kg crnog luka, najbolji izbor je srebrenac
4-5 čena belog luka
po pola kašičice kima i kumina
4 lovorova lista
mala vezica peršunovog lista
testenina

Shutterstock

Priprema:

U posudi debljeg dna, najbolje široj, ugrejte masnoću da počne da se dimi, ubacite naseckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite. Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk.

Luk nikada nemojte miksati, rendati, blendati ili bilo slično kako biste prividno olakšali sebi. Takav luk ima grozan ukus u jelima, savetuje šef kuhinje Štruml.

Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju.
Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali.
Prelijte vinom i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.

Dodajte dve trećine seckanog belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja, otkrio je.

Prijatno!

Najlepši STARINSKI KOLAČ sa ŽUTIM FILOM! Čudo od samo DVA JAJETA! /VIDEO/

POSNA CELER ČORBA sa KNEDLAMA! Uživanje za sva čula! /RECEPT/


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.