• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

08.03.2021

15:30

PERCA PUNA ZDRAVLJA! Ona su OMILJENI GASTRONOMSKI vesnik PROLEĆA, a evo i zašto! /RECEPTI/

Recepti

PERCA PUNA ZDRAVLJA! Ona su OMILJENI GASTRONOMSKI vesnik PROLEĆA, a evo i zašto! /RECEPTI/

Podeli vest

Poznato je da mladi luk ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, kao i da pomaže kod prehlade, a odličan je i za probavu. Imajte na umu da zeleni deo mladoga luka nikako ne bi trebalo bacati (što neki čine), jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje

Stiže sezona mladog luka, koji je bogat vitaminima i mineralima i odličan u zaštiti zdravlja, pa je šteta ne iskoristiti priliku i ne uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu. Poznato je da mladi luk ima antibakterijska svojstva i štiti od upala, kao i da pomaže protiv prehlade, a odličan je i za probavu. Imajte na umu da zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati (što neki čine), jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Pet dobrih razloga

Ovaj vesnik proleća je prava riznica hranljivih i lekovitih sastojaka. Osim kalijuma, sumpora i raznih oligoelemenata, sadrži vitamine B1, B2, C, E, K, P, posebno u zelenom delu, kao i karoten, glikozide, eterična ulja i biljni hormon glukokinin (sličan insulinu), koji snižava nivo šećera u krvi.

Evo top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:

Foto: Shutterstock

Stigao je i sremuš

Nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće, posebno zato što mu sezona traje oko mesec dana. Naći ćete ga na pijacama, ali je još bolje ako možete da odete u prirodu i sami ga naberete. Bogat je etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, vitaminom C, karotenom, a biohemičari tvrde da je čak zdraviji od belog luka. Zanimljivo je što je karakteristični miris poput onog koji ima beli luk kod sremuša prisutan samo dok se jede.

1. Štiti srce - pun je antioksidanasa koji štite ćelije od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

2. Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A, koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovaj vitamin mogu da pate od noćnog (kokošjeg) slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko tri odsto dnevnih potreba za vitaminom A.

3. Jača kosti - vitamini C i K, kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 odsto preporučene doze vitamina K, kao i oko dva odsto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstinu kostiju, a nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Foto: Shutterstock

4. Snižava holesterol - posebno njegov zeleni deo. U mladom luku pronađeno je šest sastojaka za koje se smatra da sagorevaju masti, a posebna vrednost je u tome što povećava nivo takozvanog dobrog, HDL holesterola.

5. Za lepšu kožu - pomaže telu u proizvodnji kolagena, koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora i nalazi se u mnogim kremama.

U narodnoj medicini

Sok od mladog crnog luka koristi se u narodnoj medicini kao lek protiv raznih kožnih infekcija. Pomešan sa kašikom meda, pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, leči upalu krajnika i promuklost. I to nije sve.

Mladi crni luk ima i diuretička svojstva, zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova.

 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Projara s mladim lukom

Sastojci: 2 jaja, šolja kukuruznog brašna, šolja brašna, pola šolje ulja, šolja jogurta, pola šolje svežeg kravljeg sira, prašak za pecivo, kašičica soli, perca mladog luka, malo seckane slanine.
Priprema:
Perca mladog luka sitno iseckajte i pomešajte zajedno sa svim ostalim sastojcima. Po potrebi dodajte mleka ako je smesa pregusta. Slaninu isecite na tanke tračice i stavite na površinu smese ili ako vam je lakše, sitno iseckajte i dodajte u smesu. Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohladite, isecite na kocke i poslužite.

Foto: Shutterstock


 

Prolećni rižoto

Sastojci: kašika putera, 2 kašike maslinovog ulja, 5 struka mladog luka, veza špargli ili jedna tikvica, izrendana kora limuna, 200 g pirinča, 600 ml povrćnog bujona, voda, 60 g tvrdog sira, so, biber.
Priprema:
Mladi luk očistite i iseckajte na kolutove, špargle ili tikvice isecite na štapiće/kockice dugačke 3-4 cm. Na puteru i maslinovom ulju propržite luk dok malo ne omekša, zatim dodajte špargle/tikvice i dinstajte par minuta, najduže pet. Dodajte koru limuna i pirinač, pa posolite i pobiberite. Dinstajte 2-3 minuta, pa dodajte trećinu bujona. Kuvajte uz povremeno mešanje i dolivanje bujona ili vode po potrebi sve dok pirinač ne omekša. Sklonite s vatre, dodajte rendani sir i poslužite.

Foto: Shutterstock


 

Piletina sa pečurkama

Sastojci: pileća prsa, vezica mladog crnog luka, 100 g pečuraka, oko 200 ml sosa od paradajza, tri čena belog luka, so i biber po ukusu, začini po ukusu (ruzmarin, žalfija, bosiljak, origano...).
Priprema:
Iseckajte bele delove luka i propržite, pa onda dodajte piletinu isečenu na trake ili kocke i dobro ih propržite da porumene. Pečurke očistite i isecite na listiće, pa dodajte u piletinu. Stavite so, biber i začine po ukusu, dinstajte na srednjoj vatri 10-15 minuta, a onda dodajte sos od paradajza i ostavite da se krčka još desetak minuta da bi meso bilo sasvim mekano i upilo sos. Na kraju sve pospite sitno seckanim percima luka.

Foto: Shutterstock


 

Gurmanska goveđa salata

Sastojci: 300 g goveđeg filea, pola crvenog luka, tanko isečen, pola krastavca, tanko isečen, zelena salata i/ili bebi-spanać. Za preliv: 2-3 čena belog luka, ljuta papričica po izboru, najbolje čili (ili čili u prahu), so, 3 kašike svežeg soka od limete, kašika smeđeg šećera. Za serviranje: sveži listovi korijandera, sitno iseckani, perca mladog luka, sitno iseckana.
Priprema:
Govedinu isecite na šnicle i ispecite u gril tiganju ili običnom, ne više od dva minuta sa svake strane. Za preliv sitno iseckajte (ili usitnite u tučku ili secku) beli luk i čili, dodajte so, sok od limete i šećer. Mešajte dok se šećer ne rastvori ili dodajte malu količinu tople vode da biste ubrzali proces. U činiji promešajte govedinu, luk i krastavac, prelijte prelivom i dodajte listove zelene salate. Ukrasite svežim listovima korijandera i percima luka.

Najbolji recept za SVINJSKU PLEĆKU IZ RERNE! Sočno meso, MEKANO KAO PUTER i neverovatan sos!

RECEPT ZA KEKS TORTU! Potreban vam je mikser i par sastojaka!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija