• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: punkufer.hr

19.03.2021

15:40

OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA! Profesionalni kuvari su otkrili trik kako da vam meso uvek bude sočno i ukusno

Recepti

OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA! Profesionalni kuvari su otkrili trik kako da vam meso uvek bude sočno i ukusno

Podeli vest

Meso je najbolje da marinirate preko noći ili najmanje nekoliko sati pre pečenja, ali ako stvari krenu po zlu, meso sa roštilja biće gumeno ili bezukusno

Kako im se greške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuvari služe se trikom obrnutog mariniranja, a to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vreme u marinadi, pa ponovo zagreje na grilu neposredno pre posluživanja.

Osim soli u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili sirćeta kako bi meso omekšalo. Trebate da imate na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160-175°C karamelizovati, a nakon toga će početi da gori, ostavljajući gorak ukus u ustima.

Foto: Shutterstock

Trikovi za sočno i ukusno meso

Zato se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fin ukus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuvari savetuju da dominantne ukuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odlaganje mesa.

Ako želite da ispečete piletinu, biće ukusna ako je prethodno posolite i nauljite, pa pečete na umerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i kriške tikvica, pa ispecite.

Za to vreme pomešajte maslinovo ulje, med, limunov sok, so i biber u velikoj posudi, dodajte ispečenu piletinu i tikvice, pa ostavite pola sata do sat. Povremeno promešajte meso i povrće kako bi se marinada lepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta pre posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set