Šta kuvate danas? SARMICE od ZELJA sa SUVIM REBRIMA, prste da poližete! /RECEPT/

Shutterstock

12:02 Recepti 0

proverenirecepti.com/informer.rs | 04. 04. 2021.

Šta kuvate danas? SARMICE od ZELJA sa SUVIM REBRIMA, prste da poližete! /RECEPT/

Iskorostite proleće i sezonu zeleniša da pripremite srpski klasik u vidu sarmica od zelja. Za ovaj recept će vam trebati i malo suvih kostiju ili rebara da sve lepo zamiriše...

Sastojci:

3 veze zelja (20-ak većih listova)

500 g mešanog mlevenog mesa

glavica luka

četvrtina srednjeg korena celera

40 g pirinča

manja suva svinjska koska ili rebra 250-300 g

kašika masti ili 50 ml ulja

kašičica soli

četvrtina kašičice bibera

pola kašičice slatke mlevene paprike

Shutterstock

Priprema:

Pirinač naliti sa 120 ml vode, kad provri, kuvati nekoliko minuta, pa poklopiti i ostaviti na isključenoj ringli da upije ostatak vode. Luk iseckati sitno, posoliti kašičicom soli i prodinstati na kašiki masti ili 50 ml ulja dok ne postane mek. Za to vreme iseckati celer što sitnije ili izrendisati. Na luk dodati meso i celer i dinstati zajedno par minuta, da meso tek krene da menja boju, ali da ostane presno. Skloniti sa ringle, dodati skuvan pirinač, malo bibera i mlevene paprike. Zelje oprati i istanjiti mu dršku, pa preliti vrelom vodom i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta da lišće omekša. Na naličje lista staviti punu kašiku fila, preklopiti levu i desnu stranu lista preko fila ka sredini, pa umotati sarmicu. Ređati ih u šerpu, jednu do druge zajedno sa komadima suvih kostiju. Naliti vodom da ogreznu, kuvati do vrenja, a onda na tihom, poklopljeno, oko sat vremena, pazeći da ne ostanu potpuno bez tečnosti. Servirati toplo u tanjiru ili činiji u koju je sipano kiselo mleko i malo safta od sarmica.

Prijatno!

PITA OD ČOKOLADE SA DOMAĆIM KORAMA! Poslastica fantastičnog ukusa!

RUČAK OD TRI SASTOJKA! Evo kako da napravite njoke od karfiola


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.